Savjet srijedom: Što trebaju imati tekstovi na blogu koje publika čita s oduševljenjem

tekstovi-na-blogu

Savjet srijedom: Što trebaju imati tekstovi na blogu koje publika čita s oduševljenjem

Tekstovi na blogu trebali bi biti magnet za vašu ciljanu publiku.

Veća stopa otvaranja, dulje zadržavanje na tekstovima, bolje korisničko iskustvo, vraćanje po još korisnog sadržaja – želje su svih nas koji aktivno pišemo tekstove na blogu. I naravno, da je naša web stranica zbog tih tekstova koje publika čita s oduševljenjem, na prvoj stranici Googlea! 😀

No, što je to što tekstove čini popularnim ili željnim čitanja na prvi klik?

Kako oni trebaju izgledati i što trebaju sadržavati da bi privukli i zadržali ciljanu publiku?

U ovom Savjetu donosimo vam formulu HubSpota koju smo testirali i na svojim člancima na d.KABINET blogu. Zaključak je da postoji šest ključnih dijelova koje mora sadržavati svaki tekst na blogu da bi bilo rado čitan.

Testirajte ih i vi, pa nam javite jesmo li u pravu i što bi još moglo biti posebno interesantno za čitatelje.

Šest ključnih dijelova tekstova na blogu koje čitamo s oduševljenjem

#1. Upečatljivi naslovi

Svi , baš svi vaši tekstovi na blogu moraju imati naslov koji privlači pozornost čitatelja. A kako bi privukao oči čitatelja treba sadržavati nešto od slijedećih značajki:

Moz  je još 2013. godine proveo studiju koja je otkrila da su članci s brojevima u naslovima bolji od onih koji ih nemaju. Podaci HubSpota sugeriraju da isto vrijedi i nakon gotovo desetljeća.

I mi se slažemo, jer kad čitatelj u naslovu vidi broj točno zna što će pročitati i koliko je dug članak. No, još bolje kod nas prolaze naslovi s pitanjem i zato ih je toliko mnogo na našem blogu.

# 2. Opisni uvod

Kada korisnik dođe do vašeg teksta na blogu, prvo što će vjerojatno pročitati nakon naslova je vaš uvod. A uvod bi trebao trebao govoriti o tome:

  1. Kome je namijenjen članak
  2. O kome ili čemu je članak
  3. Što će biti pokriveno u članku
  4. Zašto bi čitatelja trebalo biti briga o temi koju obrađujete u članku

Kako biste zaintrigirali čitatelje u uvodu možete ispričati neku anegdotu ali i navesti neke značajne statističke podatke koje će natjerati publiku da nastavi čitati tekst. Također možete opisati nekakav događaj, vlastito iskustvo ili postaviti pitanje koje poziva čitatelja da nastavi čitati.

Na primjer, naš članak o ne korištenju društvenih mreža za poslovnu promociju počinje s pitanjem: „Koliko puta u danu „skočite“ na neku od društvenih mreža kako bi provjerili što je novo, informirali se, zabavili, opustili?“

Na ovaj način, čitateljima zadajemo uobičajeni izazov s kojim su se vjerojatno susreli, a zatim dalje u tekstu naglašavamo važnost teme i pitanja kojega smo im postavili.

Taj princip važi za sve vrste uvoda, za sve tekstove na blogu.

Kratka, osobna anegdota u uvodu je našeg teksta o važnosti naminga tvrtki a  s nizom statističkih podataka krenuli smo u članku o e-mail marketingu.

Mnogo je načina da pristupite pisanju zanimljivog uvoda, ali sve dok ste njime pokrili one četiri stavke te on sadrži određen empatičan ton, sigurno će zaokupiti vaše čitatelje.

liste-ili-vodici-na-blogu

# 3. Tekstovi na blogu kao liste i vodiči

10 vrsta naslova za blog (+primjeri)

i

Vodič za postavljanje poslovne Facebook stranice

Samo su dva od nekolicine naših članaka u kojima smo se pridržavali važnosti pisanja lista ili vodiča i tutorijala.

Tekstovi na blogu napisani u obliku lista su sami po sebi pregledni i publika lako i brzo dolazi do ulomaka koji ih najviše zanimaju. Liste mogu biti napisane u jednoznamenkastim ili dvoznamenkastim brojevima, sve dok su sažete i lako čitljive.

Obično ih se koristi za dulje članke koje se može razdvojiti u „lako probavljive“ ulomke od tri do četiri rečenice.

Vodiči su također čitateljima zanimljivi budući da u tančine upućuju publiku u određenu temu. Ako u samom naslovu istaknete kako je riječ o vodiču sama ta riječ će zaintrigirati čitatelje.

# 4. Sadržaj s poveznicama

Kada imate jako dug članak na blogu, jedan od najboljih načina koje možete dodati uvodu je sadržaj s poveznicama u obliku nabrojanih podnaslova. Kada čitatelj klikne na pojedini podnaslov on će ga odvesti direktno na taj dio stranice tj. teksta.

Nebrojeno puta smo došli do opširnih tekstova ali nas je zanimalo sam nekoliko tema koje su obrađene u članku. Ako smo mogli brzo i jednostavno doći na te dijelove, bez da scrolamo po tekstu gore-dolje, web je od nas zaslužio čistu peticu!

Ne razumijete što govorimo?

Imamo takav primjer na našem blogu u tekstu pod naslovom: Kako se sprijateljiti s algoritmom na Instagramu

# 5. Ulomci koji se mogu lako pregledati

Svaki tekst koji sadrži kratke ulomke koje je lako pregledati ili skenirati pogledom, publika rado čita.  

Znamo da čitatelji često skeniraju članke na blogu kako bi pronašli najrelevantnije informacije. Zašto im onda ne ponuditi tekstove koji su razdvojeni podnaslovima u smislene ulomke.

Ogromni tekstualni blokovi mogu biti vizualno zastrašujući i dovesti do visokih stopa napuštanja stranice. Kako bismo to spriječili, odlučili smo se za male odlomke koji funkcioniraju i na stolnom računalu i na mobilnom uređaju. Napominju iz HubSpota a i mi se uvijek držimo ovog savjeta.

# 6. Vizualni i interaktivni elementi

Mislite li da su vaše zanimljive i mudre rečenice dovoljne da privuku i zadrže čitatelja, varate se.

S obzirom na bezbroj stvari koje nam odvlače pažnju i na dohvat su ruke, nije dovoljno samo napisati članak i ne „opremiti ga“ vizualno. Što više interaktivnih i vizualno bogatih elemenata možete dodati svom tekstu, to će vaši čitatelji biti angažiraniji.

Fotografije, vizuali, videa, infografike, ankete, kvizovi… Sve od navedenoga će povećati angažman, ali ne samo to.

Vizualni i interaktivni elementi također pomažu razbiti vizualnu monotoniju pisanog teksta. Daju čitateljima nešto novo za vidjeti, pročitati, nešto novo čime će se zabaviti i zbog čega će se rado vraćati na vaš blog.

Ovo je šest ključnih dijelova koji su pridonijeli uspjehu naših tekstova ali i tekstova s platforme HubSpot. Premda je svaki čitatelj drugačiji, ovo su ključni elementi zbog koji će publika čitati vaše tekstove s oduševljenjem!

Nemate li vremena, ili smatrate da niste dovoljno vješti u pisanju, javljamo se za taj posao! 🤗