Vodič za postavljanje Facebook poslovne stranice

postavljanje-facebook-poslovne-stranice

Vodič za postavljanje Facebook poslovne stranice

Facebook poslovna stranica je javni Facebook račun kojega koriste tvrtke, brendovi, organizacije, javne osobe i umjetnici. Poduzeća uglavnom koriste Facebook stranice:

  • da bi promovirali svoje usluge i proizvode
  • povezali se s postojećim kupcima
  • došli do novih kupaca
  • kako bi dijelili sadržaj koji zanima njihovu publiku
  • najavili događaje koje organiziraju i sl.

Kad govorimo o poslovanju na Facebooku, jedno od najčešćih pitanja je: Je li Facebook uopće popularan u 2022. i hoće li mi se promocija na toj društvenoj mreži isplatiti?

Odgovaramo brojkama! 🙂

Isplati li se promoviranje na Facebooku?

Čak i ako osobno ne preferirate korištenje Facebooka, ne može se poreći činjenica da je on i dalje najveća društvena platforma na svijetu.

Najnovije statistike pokazuju da je Facebook i dalje kralj društvenih mreža, s 2,96 milijarde aktivnih korisnika u 2022. To znači da su otprilike tri od svaka četiri od ukupno 3,96 milijardi korisnika društvenih medija, aktivni korisnici Facebooka.

Među tolikom publikom sigurno se nalaze i vaši kupci ili klijenti.

Zato je 93% tvrtki aktivno na Facebooku a više od 200 milijuna tvrtki koristi Facebookove aplikacije i besplatne alate.

Statistika Facebooka i njegov poredak među ostalim društvenim mrežama govore sve.

Svatko tko se ozbiljno bavi marketingom na društvenim mrežama mora obratiti posebnu pozornost na to kako koristi Facebook.

Zato vam donosimo vodič za jednostavno postavljanje Facebook poslovne stranice.

kako-kreirati-facebook-poslovnu-stranicu

Kako kreirati Facebook poslovnu stranicu

Da biste kreirali poslovnu stranicu na Facebooku morate imati svoj osobni Facebook profil. Kad imate profil onda preko njega ulazite na svoju poslovnu stranicu. Isto tako, svakom poslovnom Facebook stranicom može upravljati jedan ili više administratora, a  oni su svi povezani sa stranicom putem svojih osobnih Facebook računa.

Za postavljanje poslovne FB stranice Facebooku nije važno kad ste otvorili svoj osobni račun i koliko ste aktivni. Također valja napomenuti da svi podaci na vašem osobnom FB računu, neće biti javno vidljivi na vašoj poslovnoj stranici.

U nastavku vodiča pročitajte kako u 5 koraka postaviti FB stranicu za svoju tvrtku, brend ili stranicu koja će vas predstavljati kao javnu osobu.

1. Postavite svoju Facebook poslovnu stranicu

Poslovnu stranicu postavljate preko Facebookove Pages Create poveznice.

S lijeve strane upišite naziv svoje tvrtke ili ime koje će ljudi vjerojatno unijeti u traku za pretraživanje kako bi pronašli vašu tvrtku.

Za kategoriju upišite vašu djelatnost a možete utipkati riječ ili frazu koja opisuje vašu tvrtku i Facebook će sam predložiti neke opcije. Možete odabrati do tri kategorije.

postavljanje-fb-stranice-tvrtke

Nakon što odaberete svoje kategorije, ispunite polje Opis kratkim opisom svoje tvrtke. Ovaj opis će se pojaviti u rezultatima pretraživanja. Napišite samo nekoliko rečenica (maksimalno do 255 znakova). Ovaj tekst kasnije možete mijenjati.

Kada završite, kliknite Izradi stranicu.

2. Dodajte naslovnu i profilnu fotografiju

Nakon što izradite poslovnu stranicu, morat ćete dodati profilnu i naslovnu fotografiju. Mislimo da ne trebamo posebno naglašavati kako fotografije ili vizuali tj. logotip trebaju biti visoke kvalitete i profesionalno izrađene.

Profilna fotografija u kružiću stoji pored naziva vaše stranice u rezultatima pretraživanja i kada komunicirate sa svojom publikom. Također se pojavljuje u gornjem lijevom kutu vaše Facebook stranice.

Savjetujemo da za profilnu fotografiju koristite svoj logotip. Ako ste javna osoba, slika vašeg lica bit će najbolja za ovu svrhu. Naslovna slika publici, pak, treba prenijeti osobnost vašeg brenda tj. usluge ili proizvoda.

Osim što fotografije koje koristite trebaju biti kvalitetne one moraju biti i u propisanoj veličini. U našem članku provjerite koje su to najbolje veličine fotografija a za sve društvene mreže.

3. Odaberite svoje korisničko ime

Vaše korisničko ime ili URL je ime koje će ostali na Facebooku moći koristiti ako vas žele označiti.

Premda Facebook dozvoljava ime koje ima do 50 znakova, sumnjamo da želite imati ime koje je predugačko da bi ga publika zapamtila. Zato neka korisničko ime bude što kraće.

Ono može biti jednostavno ime vaše tvrtke ili brenda, ili neka varijacija tog imena.

Kreirat ćete ga klikom na desno Postavke stranice i označavanje, pa na Postavke gore lijevo.

unos-korisnickog-imena
korisnicko-ime-facebook

Unesite korisničko ime koje želite koristiti. Ako je dostupno, pokraj njega će se pojaviti zelena kvačica. Kada se pojavi, kliknite Stvori korisničko ime. Kada dobijete skočni prozor za potvrdu, kliknite Gotovo.

4. Napišite informacije o tvrtki

Možda biste željeli poslovne informacije ostaviti za kasnije, ali preporučljivo je odmah ispuniti sva polja u odjeljku Informacije o stranici. Savjetujemo vas da učinite tako jer je ovaj odjeljak prvo mjesto na koje kupac ide kako bi dobio više informacija o vama.

Na primjer, ako netko traži fizičku adresu vaše tvrtke, morat će provjeriti vašu stranicu da vidi imate li je. Ako ne mogu pronaći adresu, provjerit će druge tvrtke (čak i ako stvarno imate adresu a bila vam je tlaka upisati je). Isto tako, vjerojatno će ih zanimati i vaša web stranica a da ne govorimo koliko je važno da istaknete telefonski broj i e-mail adresu.

Ispunite informacije redom kako dolaze. Unesite web adresu, fizičku adresu, e-mail, broj telefona, radno vrijeme itd.

Potom uredite CTA gumb.

Facebookov gumb za poziv na radnju (CTA) korisnicima olakšava interakciju s vašom tvrtkom. Potiče posjetitelje stranice da saznaju više o vašem poslovanju, posjete vašu web stranicu, nazovi vas itd.

cta-gumb-facebook

Da biste dodali svoj CTA gumb, kliknite Dodaj gumb i odaberite vrstu gumba koji želite prikazati na stranici.

5. Pozovite publiku

Što je stranica bez pratitelja?

Počnite tako što ćete pozvati svoje trenutne Facebook prijatelje da lajkaju vašu stranicu. Da biste to učinili, kliknite desno na tri točkice pa na Pozovite prijatelje.

kako-pozvati-prijatelje-na-fb

U slijedećem izborniku se prebacite na svoj profil te odaberite prijatelje koje želite pozvati i kliknite Pošalji pozivnice.

pozovi-prijatelje-facebook

I to je sve!

Sad imate svoju poslovnu stranicu na Facebooku i možete početi objavljivati sadržaj te promovirati vaš brend, tvrtku, organizaciju, udrugu ili sebe kao javnu osobu.

Ako vam se čini komplicirano ili nemate vremena za ovaj posao, već kod drugog koraka možete nas dodati kao voditelja vaše stranice. 😉

Evo što napraviti:

Samo stisnite tri točkice desno, pa Postavke stranice i označavanja, onda gore lijeno na Postavke, pa Novi doživljaj stranice te na Osobe s pristupom zadatku

postavljanje-admina-facebook

Kako Facebook tj. Meta stalno ažurira i mijena postavke na ovoj mreži tako trenutno postavlja sasvim nov način izgleda stranica. Zato savjetujemo da pregledate koje su razlike u upravljanju između Osoba s pristupom zadatku te Osoba s pristupom Facebooku.

Za sve ostalo, javite se nama! 🙂

P.S. Za sve vas koji ste u kroničnom nedostatku vremena osmislili smo i najnoviju uslugu vezano uz vođenje i komunikaciju poslovnih stranica na Facebooka.