Kako kreirati CTA gumb koji će donositi konverzije?

kako-kreirati-cta-gumb-koji-donosi-konverzije

Kako kreirati CTA gumb koji će donositi konverzije?

CTA gumb (engl. Call To Action) a u hrvatskom „poziv na akciju“ možete i trebali biste koristiti u svim vašim marketinškim alatima. Da biste ostvarili željene konverzije, važno ga je koristiti na svim platformama i u svim vrstama promotivnih materijala.

Ne mislimo samo na online oglase, već i na email kampanje, newslettere, tekstove na web stranicama, objave na društvenim mrežama…

Želite li prikupiti što više e-mail adresa potencijalnih klijenata? Imati što više pratitelja na društvenim mrežama? Želite li da ljudi klikaju na vaše oglase, šalju vam poruke, upite putem e-maila, da vas zovu, kupuju vaše proizvode?

Za sve navedene radnje, trebat će vam pravi „poziv na akciju“.

Ono „pravi“, iz prethodne rečenice ukratko znači: istaknut, jasan i dizajniran na način da privuče pažnju.

sto-je-cta

Što je CTA gumb?

U našoj rubrici Marketinški rječnik ovako smo definirali CTA

Marketinški termin koji se koristi kao direktni poziv ciljanoj publici da poduzme određenu akciju. Najčešće se koristi na web stranicama ali i u ostalim propagandnim materijalima. CTA vizualno izgleda kao gumb istaknut posebnom bojom sa kratkim tekstom kojim se publiku poziva na određenu radnju kao što su: „Saznaj više“, „Kontaktiraj nas“, „Registriraj se“  i sl. CTA može biti i u formi rečenice sa poveznicom.

Važnost „poziva na akciju“

Bez obzira jeste li izradili video oglas ili kreirali zanimljiv newsletter, bez poziva na akciju, nećete ostvariti željenu konverziju.

Zamislite da ste se nekoliko tjedana bavili istraživanjem neke teme za eBook i kad ste ju napokon napisali i objavili na web stranici i društvenim mrežama, nitko ju nije preuzeo. Naravno kad ste uz nju stavili anemičan CTA koji nije dao ama baš nikakav rezultat.

Kakav gubitak vremena i energije!

Treba vam jak, punokrvan i uvjerljiv CTA gumb a ne poziv na akciju kojega ste postavili tek toliko kako biste na neki način zaključili blog ili objavu.

I sami stalno testiramo svoje CTA botune. 😉 Naravno da jedni daju više a drugi manje konverzija i zato je važno testirati i analizirati ono što radite. Ali o tome ćemo nešto kasnije.

Sada ćemo odgovoriti na pitanje koja je osnovna svrha poziva na akciju.

U definiciji smo već rekli da CTA upućuje korisnika na određenu akciju i govori mu ŠTO treba učiniti. Međutim, ovaj poticaj bi trebao objasniti i ZAŠTO bi korisnik to trebao napraviti, te ga MOTIVIRATI da to uistinu i učini.

Čitajte dalje, donosimo 9 savjeta koji će vam pomoći da napišete CTA koji će ostvarivati konverzije.

9 savjeta za CTA koji će donositi konverzije

[1] Odaberite jedan cilj

Bilo da je riječ o email kampanji ili oglasu na Facebooku, fokusirajte se na jedan cilj. Što bolje korisničko iskustvo i jednostavnost su osnova.

Znate li da, što je više linkova u newsletteru, to je manje klikova! Ponavljamo kao papagaji, ali „ponavljanje je majka mudrosti“. 🙂 Na ovu temu smo, naime, pisali u našem eBook-u o email kampanjama kojeg možete preuzeti besplatno.

Isto tako, na web stranici ne stavljajte jedan gumb do drugoga. Nije potrebno pored gumba „Preuzmi e-book“ ugurati i gumb „Naše usluge“.

[2] Neka vaš poziv na akciju započne jakim glagolom

Poručite vašoj publici što točno želite da naprave. Imate li web shop vaš CTA može biti: „Naruči“, „Kupi“…

Inače, među najpopularnijim glagolima za CTA su: „Nauči“, „Započni“, „Saznaj“, „Pridruži se“, „Izradi“, „Otkrij“.

To je točno određena i jasna akcija koju želite da kupci poduzmu kada vide vaš CTA gumb.

[3] Prilagodite CTA marketinškom mediju

Gumb koji poziva na akciju, okružen je duljim ili kraćim tekstom.

Tri su formule za sastavljanje gumba koje vam mogu pomoći da CTA prilagodite vrsti marketinškog medija:

  • Učini određenu radnju – npr. „Pročitaj i otkrij zašto“, „Prijavi se danas“ – ovi su pozivi jasni ali i dovoljno kratki da mogu stati u gumb ako se on postavlja u oglas.
  • Učini to, čineći to – daju objašnjenje kupcima da će npr. kupnjom novih tenisica dio sredstava donirati u humanitarni fond. Primjer za ovu formulu u svom web shopu svojedobno je imao Borovo.
  • Učini ovo zbog ovoga – najbolji način da privučete pažnju kupaca i ostvarite što više konverzija. Zapravo, ovo je CTA koji daje odgovor na pitanje ZAŠTO bi kupac poduzeo određenu radnju. Ako imate dovoljno uvjerljiv odgovor, kupci će klikati na ovakav gumb. Npr. “Uštedite vrijeme i novac. Angažirajte našu agenciju za promociju vašeg brenda već danas. Kontaktirajte nas!”

izraz-hitnosti-cta-kupi-odmah

[4] Koristite upečatljive izraze hitnosti

Kako biste izazvali jaku reakciju korisnika, koristite izraze koji će ih prodrmati i razbuditi. 🙂 To možete koristeći poruke hitnosti. Npr. „Sniženo još danas“, „Naruči sad“, „Ograničena ponuda“, „Do isteka zaliha“…

[5] Navedite razlog zbog kojega bi korisnici trebali poduzeti akciju

Korisnicima točno navedite što će dobiti ako kliknu na vaš CTA gumb. Vaš poziv na akciju mora im ponuditi vrijednost.

Bilo da je riječ o uštedi vremena ili novca zbog aplikacije koju ste izumili, čišćoj kuhinji zbog novog višenamjenskog usisivača kojeg prodajete, ili kremi za lice sa prirodnim uljima zbog koje će izgledati mlađe

Potrudite se izazvati pozitivne emocije kod kupaca riječima kao što su: „Uštedite“, „Jamčimo“, Besplatno“, „Jednostavno“, „Lako“ i sl.

[6] Odlučite se za pozitivnu ili negativnu poruku

Ako je dobro smišljen, poziv na akciju sa pozitivnom ili negativnom porukom može biti jednako uspješan. Ovaj oblik se često zaboravlja pri pisanju CTA. Negativna poruka utjecat će na svojevrsne bolne točke korisnika i njegov strah, te potom ponuditi rješenje tih njegovih problema.

Evo primjera:

  • Ruke su vam suhe, ispucale i peku vas na dodir. Isprobajte našu novu kremu sa pčelinjim voskom i više se nikad ne sramite pokazati svoje ruke. Naručite sad.
  • Isprobajte našu novu kremu sa pčelinjim voskom, za nahranjenu, obnovljenu i nježnu kožu vaših ruku svaki dan. Naručite sad.

Koja bi poruka na vas bolje djelovala? Kladimo se, ova u negativnoj formi.

Premda je riječ o istom proizvodu, često će jaču emociju proizvesti poruka u kojoj je istaknuto ono što će se kupcima dogoditi ako proizvod ne koriste, u odnosu na ono što će im se dogoditi ako ga koriste.

[7] Istaknite gumb bojom

Nema pravila za odabir boje gumba. Naši gumbi na web stranici i u newsletteru, te svuda gdje postoje opcije odabira boje, su u glavnoj boji našeg logotipa.

Koju god odaberete, važno je da boja bude kontrastna, da bi privukla pozornost. Sivi gumb na bijeloj pozadini sigurno vam neće upasti u oči. 😉

Ne preporučujemo crvenu boju, jer je to obično boja opasnosti ili opreza pa bi mogla odbiti ljude da na nju klikaju.

dkabinet-saznaj-vise

[8] Smjestite gumb na pravo mjesto

„Poziv na akciju“ trebao bi se nalaziti na onom slijedećem mjestu na koje čitatelj dolazi pogledom. Bilo da pregledava vašu web stranicu, čita blog ili newsletter. Dakle, on mora slijediti tijek čitanja korisnika.

Zato nemojte isprobavati neke avangardne pozicije, već budite ziheraši. 😉

[9] Testirajte CTA

Baš kao i sve ostalo u digitalnom marketingu tako i CTA testirajte da bi došli do boljih rezultata. A/B testiranje će vam u tome pomoći a evo što možete testirati:

  • Tekst
  • Položaj
  • Oblik – CTA je redovito gumb i uglavnom je pravokutnog oblika. Može biti zaobljen, kao što je naš. Osim gumba „poziv na akciju“ može biti smješten u rečenicu na način da željenu poveznicu (link) postavite na ključne riječi. Premda će neki tvrditi da to nije pravi CTA, probajte ga testirati, pa ćete vidjeti rezultate.
  • Klikabilnost – gumb koji ima drugu boju, podcrtan je i u konačnici vodi tamo gdje ste kupca željeli odvesti, je gumb koji funkcionira.

Na kraju ovog bloga ne preostaje vam ništa drugo osim da krenete sa kreiranjem vaših “poziva na akciju”. Vjerujemo da ćete ubrzo primijetiti pozitivan utjecaj koje oni donose na vaše poslovanje.

Niste li još spremni za taj korak, kliknite na ovaj naš gumb. 😉