Kako napisati marketinški plan?

kako-napisati-marketinski-plan

Kako napisati marketinški plan?

Recimo da radite u marketinškom odjelu neke tvrtke i jedno jutro vam šef pokuca na vrata, te priopći kako želi da napišete marketinški plan.

Imate radnog iskustva u marketingu, ali nikada do sada nitko vam nije zadao ovakav zadatak. Ne znate od kuda biste počeli i već vam u glavi tiktakaju sekunde, jer ste dobili i dedline za izradu plana.

Ako ste odlučili googlati internetom tražeći savjete i primjere iz prakse, pa naišli na ovaj naš blog, odlično! 😄

Potrudit ćemo se objasniti vam što jednostavnije kako napisati marketinški plan na primjeru iz prakse. Za početak korisno je znati razlikovati marketinški plan od marketinške strategije.

Koja je razlika između marketinškog plana i marketinške strategije?

sto-je-marketinski-plan

Što je marketinški plan?

Marketinški plan je strateški plan koji tvrtke koriste za organiziranje, izvršavanje i praćenje svoje marketinške strategije kroz određeno vremensko razdoblje. Marketinški planovi mogu uključivati odvojene marketinške strategije za različite marketinške timove u cijeloj tvrtki, ali svi rade na istim poslovnim ciljevima.

Što je marketinška strategija?

Marketinška strategija je određivanje svrhe ili misije i temeljnih dugoročnih ciljeva tvrtke, te prihvaćanje pravca djelovanja i alociranje resursa nužnih za postizanje tih ciljeva. 

Jasnije rečeno – svrha strategije je utvrditi načine na koje će tvrtka postići ciljeve ili svoju misiju. Strategija sadrži kanale, sadržaj, kampanje i alate za mjerenje uspješnosti koji će se koristiti za postizanje cilja.

Glavna razlika između plana i strategije je ta što  marketinški plan sadržava jednu ili više marketinških strategija.

OK, pojasnimo to još detaljnije na primjerima.

kako-napisati-poslovnu-prezentaciju

Vraćamo se na vašeg šefa koji od vas želi plan, jer vaša tvrtka na tržište lansira novi proizvod.

Recimo da je riječ o vikendizletu brodom na dalmatinske otoke, te je cilj privući što više kupaca koji će rezervirati izlet.

Vaš zadatak je da u planu navedete na koje sve načine ćete javnosti predstaviti novi proizvod da biste zainteresirali ljude da ga rezerviraju tj. kupe.

Sad malo razmišljate poput Baltazara i blink! Sinula vam ideja! 💡

Dosjetili ste se da bi bilo dobro snimiti nekoliko video prezentacija izleta za YouTube kanal tvrtke. Potom napisati niz informativnih blogova za vašu web stranicu, te ih podijeliti na Facebook i LinkedIn stranicama sa originalnim hashtagom.

Na ovom primjeru cilj marketinškog plana je predstavljanje novog proizvoda i privlačenje kupaca. A tri su marketinške strategije koje ćete provesti u okviru tog plana. One su:

  • snimanje video prezentacija za YouTube,
  • pisanje blogova, te
  • njihovo dijeljenje i promocija preko Facebook i LinkedIn stranica.

Sad kad ste shvatili ovu razliku, krenimo na korake po kojima ćete pisati vaš marketinški plan.

8 koraka za lakše pisanje marketinškoga plana

napisi-marketinski-plan-u-osam-koraka

[1] Odredite misiju plana

Misija plana bi se trebala poklapati sa generalnom misijom vaše tvrtke. Npr. radite u marketinškom odjelu jednog hotelskog lanca kojem je misija „nezaboravno ljetovanje na Jadranu“.

Onda ćete vi kao misiju plana postaviti: „privlačenje gostiju video snimkama otoka, njihova edukacija pisanjem blogova o specifičnostima otoka, kako bi ih učinili vašim zadovoljnim kupcima“.

[2] Definirajte ključne pokazatelje uspješnosti

Ovdje će vašem šefu zaiskriti oči. 😀

Naime, svaki dobar marketinški plan opisuje kako će marketinški odjel pratiti napredak svoje misije. Da biste to učinili, morat ćete odrediti ključne pokazatelje uspješnosti, ukratko “KPI-ove”.

Ove mjerne jedinice pomažu vam u određivanju kratkoročnih ciljeva unutar vašeg plana kako biste nadređenima mogli priopćiti svoj napredak.

Vratimo se na naš primjer. Ako je dio naše misije „privući putnike izletnike“, mogli bismo npr. pratiti posjete web stranica sa blogovima koristeći organske prikaze stranica. U ovom slučaju “organski prikazi stranica” je jedan KPI.

[3] Kreirajte buyer persone

Buyer persona je opis vašeg potencijalnog kupca kojega želite zainteresirati i privući da rezervira vaš izlet.

Kreirati buyer personu znači odrediti dob, spol, interese, područje na kojem živi, radno mjesto itd., te je od presudne važnosti za uspješno provođenje vašeg plana.

Kako kreirati buyer personu možete pročitati u našem blogu.

[4] Izradite popis kanala za predstavljanje sadržaja

kanali-za-marketing-strategije

Ovdje ćete popisati sve glavne marketinške strategije. Izaberite pažljivo i mudro mjesta gdje ćete predstaviti svoj novi proizvod, vodeći računa o tome koje kanale koristi vaša buyer persona.

Ako su vaši kupci pedesetogodišnjaci, sigurno se nećete predstavljati na Tik Toku.

Raspišite se po slijedećim točkama:

  • Kanali na kojima ćete predstaviti vaš izlet: npr. YouTube, Facebook, LinkedIn, Instagram, Pinterest
  • Vrsta sadržaja kojega ćete dijeliti: video, blog, newsletter itd.
  • Koliko često ćete objavljivati sadržaj: Navedite u dnevnim, tjednim, mjesečnim ili čak kvartalnim intervalima. Sve ovisi o vašim kratkoročnim ciljevima koje ste postavili.
  • Ciljevi (KPI-ovi) koje ćete koristiti za praćenje: KPI-ovi mogu uključivati organski promet, promet na društvenim mrežama, promet putem e-pošte… Vaši ciljevi također trebaju sadržavati na koje stranice želite usmjeriti taj promet, poput stranica blogova ili odredišnih stranica.
  • Plaćeno oglašavanje: Navedite kampanje za sve mreže/kanale posebno.

[5] Istražite svoju konkurenciju

Dio marketinškog plana je i dobro poznavati vašu konkurenciju. Istražite tko su vaši ključni konkurenti te navedite detalje poslovanja/ponude svakog od njih pojedinačno.

Nije svaki konkurent na isti način izazovan za vaše poslovanje.

Netko će se na primjer, visoko rangirati na tražilicama za ključne riječi za koje želite da vaše web stranica (blogovi) rangira, a drugi može imati veliki broj pratitelja na nekoj društvenoj mreži gdje se planirate promovirati.

[6] Odredite marketinški proračun

Ovdje će opet zaiskriti oči vašeg šefa, ali nešto drugačijim sjajem. 😀

proracun-za-marketing

Pretpostavimo da ćete se fokusirati na besplatne načine promocije, ali postoji niz skrivenih troškova koje je potrebno uzeti u obzir.

Recimo da u vašem odjelu nemate copywritera, koji bi pisao blogove koje ste naveli kao dio strategije i plana, to je dodatni trošak, jer ćete morati angažirati nekoga izvan firme.

Isto tako, u ovaj dio idu i npr. troškovi prekovremenog rada vašeg tima i sl.

[7] Imenujte suradnike i njihove odgovornosti

Vrijeme je i da jasno objasnite tko radi što u provedbi plana.

Nije potrebno nadugo i naširoko opisivati tko bi trebao što svakodnevno raditi, no trebali biste navesti koji su timovi i vođe tima zaduženi za određene vrste sadržaja.

 Npr. tko piše blogove, tko ih i postavlja na Facebook, tko mjeri KPI-e itd.

[8] Definirajte na što se vaš plan ne fokusira

Marketinški plan objašnjava na što će se marketinški tim usredotočiti. Međutim, trebao bi objasniti i ono na što se neće usredotočiti.

Zvuči kontradiktorno, ali nije na odmet navesti one dijelove u poslovanju tvrtke koji nisu uključeni u ovaj plan. Na taj način opravdat ćete svoju misiju.

Jednostavno nije moguće u jednoj marketinškoj kampanji/planu obuhvatiti čitavo poslovanje tvrtke, te ako vaš tim nije zadužen za npr. intervjuiranje novih zaposlenika, morate to ovdje navesti.

kako-impresionirati-sefa

Stigli smo do kraja. Nadamo se da ste sad spremni napraviti svoj vlastiti marketinški plan, kojim ćete impresionirati šefa.

A ako vam treba pomoć u kreiranju poslovnih planova i strategija, stojimo vam na raspolaganju.