5 savjeta za bolju vidljivost vaših apartmana na internetu

sibenik-apartmani

5 savjeta za bolju vidljivost vaših apartmana na internetu

Bez obzira jeste li privatni iznajmljivač, vlasnik hotela ili turističke agencije, zaboravite na zimski san, jer sad je pravo vrijeme da popravite sve čime niste bili zadovoljni u protekloj sezoni. 

Naravno da to možete napraviti i oko Uskrsa. Međutim, sumnjamo da će sve teći glatko, bez nervoze, pogrešaka, kašnjenja i stresa. A to vam zbilja ne treba. 😉

Podvukli ste „matematičku“ crtu i znate koliko ste spremni uložiti u oglašavanje, koliko u fizičko uređenje objekata koje iznajmljujete, a znate i što vas čeka na tržištu rada oko zapošljavanja radnika. 

No, kako sve te spoznaje iskoristiti najbolje i primijeniti a da se dobije najveća korist. Koji način je najpraktičniji i ne traži ogromna ekstra ulaganja? Što napraviti da vaš proizvod bude brzo i u najboljem izdanju prezentiran gostu, da ga privučete i zadržite?

Do tog cilja vodi vas internetski marketing

marketing-strategije-dkabinet

Internetski marketing u turizmu

Ako još sumnjate u tu tezu, recite što najprije napravite kad vam treba bilo kakva informacija? Potražite ju na internetu, zar ne? 😉 

Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako putem interneta brzo i jednostavno doći do gostiju. Sada je pravo vrijeme da ih primijenite i sezonu dočekate spremni.

Izradite svoju web stranicu (ili ju refreshajte ako je zastarjela) 

Svim iznajmljivačima je direktna zarada osnovni cilj. A najbolji način da gosti direktno kontaktiraju s vama je vaša web stranica.

U tom slučaju nema posrednika koji će naplatiti svoju proviziju, pa je ova opcija odlična za vas i za vaše goste. 

Svi koji su najprije vaš smještaj pronašli na tuđim portalima za oglašavanje, tražit će način kako da zaobiđu posrednika i informacije dobiju direktno od vas, i naravno, pogledaju vašu web stranicu. 

Za sve one koji imaju jedan ili dva apartmana, stranica na društvenim mrežama bit će dovoljna. No oni koji imaju više apartmana ili su vlasnici vila i kuća za odmor, ili pak turističkih agencija i hotela, moraju imati web stranicu.

Ona je osnova ako ste odlučiti svoje poslovanje učiniti digitalno vidljivim i dostupnim.

Vlastita web stranica daje vam mogućnost da ponudu prikažete na vaš originalan način i da se time istaknete u odnosu na konkurenciju.

To je na online portalima jako teško, jer imaju vlastiti koncept i kriterije koje morate zadovoljiti kada oglašavate svoj smještaj po njihovim uvjetima. 

Na što trebate paziti pri izradi web stranice

Pri izradi web stranice na umu morate imati slijedeće:

  • stranica mora sadržavati sve relevantne i točne informacije o smještaju sa visokokvalitetnim fotografijama,
  • mora biti responzivna a
  • tekstovi za web napisani jednostavno i zanimljivo.  

Istaknite kontakt informacije a ako imate mnogo smještajnih jedinica svakako ugradite program za direktno rezerviranje.

Još nešto je vrlo bitno, kliše je ali neka je – slika vrijedi tisuću riječi (a video još toliko), zato ne štedite na izradi fotografija i videa!

Upravo su fotografije ono što je u većini slučajeva presudno u donošenju odluke u odabiru smještaja.

Zato ne ustručavajte se profesionalnom fotografu platiti izradu fotografija ali uložite i u izradu videa, budući da je već neko vrijeme upravo video najpopularniji mamac za kupce.

Ako već imate web stranicu, sigurno svake sezone imate nešto novo što bi na nju postavili. To mogu biti nove fotografije jer ste recimo kupili nove zavjese, ili blog u kojem pišete o atrakcijama vaše destinacije ili, pak, posebna ponuda koju ste kreirali za novu sezonu.

Stranica vapi za takvim refreshom. 🙂

Ako sami niste vješti u pisanju blogova ili ažuriranju tekstova na stranici, javite se nama, to imamo u malom prstu.

izrada-web-stranica

Napravite stranice na društvenim mrežama

Prisutnost na društvenim mrežama danas je must have  bez obzira na djelatnost kojom se bavite.

Želite li povećati zaradu, istaknuti vaš brend, učiniti vašu web stranicu vidljivijom, ili imati više pratitelja, sve to možete uz pomoć društvenih mreža.  

Prema ovogodišnjoj statistici Emarsysa, u svijetu postoji 3,2 milijarde korisnika društvenih medija, a taj broj samo raste. Treba li vam još neki dokaz za važnost marketinga na društvenim mrežama?

Kad odlučujete koja je društvena mreža najbolja za vašu uslugu ili proizvod, onda morate znati tko je vaša ciljana publika i na kojim društvenim mrežama ćete ih pronaći. 

Budući da trenutno govorimo o turističkoj djelatnosti, Facebook i Instagram su društvene mreže za vas. 

Facebook danas broji 2,27 milijardi aktivnih korisnika od kojih 1,5 milijardi svakodnevno provjerava svoje profile a njih 1,3 milijarde razgovara s prijateljima i obitelji pomoću Facebook Messengera.

Instagram po popularnosti slijedi Facebook sa čak 1 milijardom aktivnih korisnika! Impresivno tržište, zar ne? 😉 

A ako je 68% odraslih korisnika društvenih medija na Facebooku, prilično je sigurno da ćete svoje kupce pronaći upravo na toj platformi.

Ovi brojčani podaci su iz svježe statistike Sprout Social.

Što objavljivati na društvenim mrežama

Otvorili ste stranice na društvenim platformama a ne znate što objavljivati? 

Evo jedne odlične usporedbe koja se često koristi među kolegama i kolegicama koji se bave marketingom:

„Facebook je kao knjiga a Instagram kao slikovnica“.

Ukratko, na Instagramu ćete se više orijentirati na objave sa sjajnim fotografijama trenutaka i detalja.

Na Facebooku ćete, pak, moći kreirati objave sa linkovima na vašu web stranicu, kreirati događaje itd. Savjetujemo pisanje Content kalenadra kako biste uštedjeli vrijeme i bili efikasniji.

Društvene mreže nisu besplatni alati. To ste vjerojatno čuli ali vam nije bilo posve jasno, jer imate profil i njegovo postavljanje nije vas koštalo ništa. Ovdje se misli na promoviranje koje vam nudi Facebook i Instagram. I zaista, ukoliko iz dana u dan društvene mreže koristite samo na objave koje niste promovirali, nećete ostvariti svoj cilj. Zato u svoju strategiju uključite periodično i sponzorirane objave.

Kada otvorite stranice na društvenim medijima, najvažnije je da budete aktivni, jer kako izgleda stranica na kojoj u jednom mjesecu objavljujete svakodnevno po dva puta a onda slijedi pauza od tri mjeseca, pa čestitka za Novu Godinu?

Znate kako? Neprofesionalno. 

Želite biti na društvenim mrežama i cilj vam je izgledati profesionalno a čini vam se da je to previše posla za vas? Javite nam se, hendlamo i društvene mreže 😉 

drustvene-mreze-dkabinet

Ne „padaju“ svi gosti na akcijske cijene

Kreirajte posebne ponude 

Kada razmišljate o novostima koje biste uveli u sezoni koja dolazi, budite maštoviti. Nije uvijek prigodni akcijski popust na uslugu smještaja ponuda koja bi privukla goste. Nema potrebe da stalno razmišljate o cijenama i razbijate glavu postotcima, first minute, last minute akcijama… 

Budite kreativni u sastavljanju posebnih ponuda gdje će gosti, uz smještaj na poklon dobiti nešto posebno. To može biti boca vina, ulaznice za muzej, ili dva bicikla koja mogu koristiti za vrijeme odmora. 

Ako ih na stolu u apartmanu npr. dočeka autohtoni suvenir ili poznata domaća slastica kao što je suha smokva, ili liker spravljen od voća koje raste u vašem vrtu, ( a to vas neće koštati mnogo), gostima će mnogo značiti. Oni će osjetiti gostoprimstvo koje nije samo u lijepim riječima.

Uz to, takav pristup vjerojatno će im ostati u pamćenju a lijepa iskustva se uvijek rado dijele sa rodbinom i prijateljima! 

Ako vidite da su gosti željni interakcije i zanimaju ih informacije o vašem mjestu. Popričajte s njima, preporučite im dobar restoran ili lokalni OPG, savjetujte ih gdje kupiti svježu ribu i sl.

Na ovaj način vjerojatno ćete dobiti goste koji će se rado vraćati i koji bi vam mogli jednoga dana postati prijatelji.  

„Ono kad“ vaš apartman iskače na tražilicama

Oglasite se na Google-u 

Sve što ste do sad pročitali vam je zanimljivo, ali vi biste željeli biti na prvom mjestu na Google-u. Nema problema! 

Google oglašavanje je odličan alat iz više razloga.

Kao prvo cilja kupca po točno navedenim ključnim riječima za koje ste se vi odlučili oglašavati. To znači da će se vaš oglas prikazati samo kupcima koji na internetu traže vaše usluge i proizvode. 

Ima još. 😉

Osim što možete pratiti sredstva koja ste uložili u oglašavanje određivanjem budžeta na dnevnoj i mjesečnoj bazi, Google Adwords oglase plaćate jedino kada vaš potencijalni kupac klikne na njih. 

Još jedna od fantastičnih stvari kod ovog oglašavanja jest i da svog kupca možete ciljati zaista precizno, a svoju kampanju pratiti do najsitnijih detalja kao što su; koliko se puta kliknulo na oglas, koliko je konverzija ostvareno, mjesto gdje se oglas prikazao i koliko puta itd. 

Sve 5! Kužite sve prednosti on-line oglašavanja, ali cijela ta procedura za vas je još kao špansko selo. Kein problem, među našim uslugama je i postavljanje Google Ads kampanja.

oglasavanje-google-ads-dkabinet

Zahvalite se na pohvali, ispričajte se zbog pogreške

Recenzije i ankete

Jako dobro znate – rewiew vas može lansirati među zvijezde ali i pokopati. To je jednostavno tako a vi morate  dati sve što je u vašoj moći da budete među zvijezdama. 

Naravno da uvijek postoji mogućnost za greške koje ćete napraviti na koje će gosti burno reagirati i ostaviti vam lošu recenziju

Ako se to dogodi, bez obzira na kojoj platformi da su recenziju napisali, nemojte ju brisati (osim ako nije pogrdna i vulgarna).

Obavezno na nju odgovorite

Ispričajte se normalnim ljudskim rječnikom jer, gost je uvijek u pravu  i navedite kako ćete grešku ispraviti.

Osvrti gostiju se pregledavaju i na temelju njih drugi donose odluke. Morate biti svjesni da će iskustvo drugih ljudi uvijek imati prednost pred vašom vlastitom prezentacijom usluge. Pogotovo ako ste tek počeli raditi. 

Jednako kako ste bili profesionalni i odgovorili na loš komentar, reagirajte i zahvalite gostima na lijepim riječima. Nema potrebe da pišete eseje, dvije riječi će biti sasvim dovoljne.

Animirajte goste i pozovite da ostave svoj komentar. Bilo da se radi o platformi TripAdvisor, komentarima na društvenim mrežama, porukama, mailovima..

kako-napisati-anketu-za-turiste

Osim on-line, zanimat će vas i što vaši gosti misle o vašem smještaju i usluzi in house – na licu mjesta. Zato sastavite kratku anketu ili upitnik

Naš savjet je da im anketu predate osobno kada dođu i zamolite ih da odvoje par minuta i ispune ju.  Ostavljanje ankete u apartmanu baš i ne garantira da će ju gosti vidjeti i ispuniti.

Odgovori koje će dobiti na taj način bit će vam odličan vodič na temelju kojega ćete znati što eventualno trebate popraviti.

Osim toga gostima ćete dati do znanja kako vas zanima njihovo mišljenje. 

Pročitali ste sve naše savjete i hvala vam što ste bili toliko strpljivi. ☺

Zato nam je jasno da vam je sad tlaka pisati anketu. Pripremili smo jednu za vas koju možete downlodati besplatno.