Kako se odlučiti na promjenu karijere i postati poduzetni(k/ca)

kako-postati-poduzetnik

Kako se odlučiti na promjenu karijere i postati poduzetni(k/ca)

Kad sam prije točno deset godina otvorila svoj privatni Facebook profil, to je bilo zato jer sam izgubila opkladu. Najozbiljnije! ☺ 

Da mi je onda netko rekao da ću deset godina kasnije, zarađivati na društvenim mrežama, sigurno bih mu se iskreno nasmijala i pogledala ga upitno sa velikom nevjericom. 

Tada sam, uz brojne kolege novinare, još uvijek vjerovala u pisanu riječ koja se “tiska” i koja je opipljiva a nije, kao danas posve “digitalna”. No, očito budućnost novnarstva više ne možemo vidjeti bez  digitale, ma koliko to sentimentalno željeli. 

Do novosti dolazimo u tren oka, a novinari skoro da više uopće ne koriste papir. Sve se hendla preko laptopa i mobitela. Samo nekoliko rečenica, dobra fotografija, eventualno kratki video, i vijest je tu. Prate se komentari, lajkovi i sheranje na društvenim mrežama, broj klikova na web stranicama itd.

drustvene-mreze-danas

Ako novinari ne znaju pisati, tko zna..?

No, ovdje želim sa vama podijeliti moje iskustvo o tome kako sam se odlučila na zaokret u karijeri

U mom slučaju je to;  kako nakon dugogodišnjeg posla u novinarstvu (voditeljica u programu, novinarka i urednica – TV, radio, tjedne novine, dnevne novine), započeti karijeru u digitalnom marketingu.

Da ne bih izmišljala toplu vodu i hvalila struku, naišla sam na odličan članak portala Moj.posao, gdje je to sve lijepo sročeno. 

Hrabrost prije svega

Vjerujem da svi imamo onaj “a, ha!” trenutak u životu, kada posve jasno vidimo i znamo kako i od čega  živjeti. Netko taj trenutak doživi u svojim 30-tima, netko u 40-tima ali ako ga doživite u 50-tima i to je super ☺

Ako ćemo filozofirati, onda nam za početak treba samospoznaja. Ali OK, možemo krenuti i od hrabrosti. Morate imati hrabrosti zakoračiti van zone sigurnosti i preuzeti odgovornost, te sebi postaviti planove, zadatke i rokove.  

To vam sigurno neće pasti teško u usporedbi sa zahtjevima koje ste morali izvršavati dok ste radili za nekog drugoga, radeći često prekovremeno, noću, bez pauza itd. itd.. Osim toga, kad radite posao kojega volite, sigurno ćete dati sve od sebe da to bude najbolje što možete. 

Sami određujete svoj tempo, sami odgovarate za greške i slavite vlastite uspjehe

Ne zaboravite, koliko radite – toliko ćete i imati! Ali (uvijek postoji ali), sad kad ste sam svoj šef sigurni ste u slijedeće;  radite po svojim idejama, gradite svoju  poslovnu priču i određujete svoj tempo.

Osim toga radite bez svakodnevnog, osmosatnog pritiska, uzimate pauzu kad vam odgovara, niste zatvoreni u uredu i nitko vam ne puše za vratom.

Ako ste bolesni uzimate bolovanje, određujete sami deadline a pisati možete od kud god želite, sve dok imate internet vezu a to može biti i _________________ (sami odredite svoju top destinaciju, može biti i krevet 😉 ) 

Ako imate bar deset godina radnog iskustva onda ste testirali sve faze koje morate proći radeći kod poslodavaca, od onih gorkih pa i onih slatkih. Ruku na srce, danas radnici u Hrvatskoj nemaju baš mnogo slakih faza koje bi mogli pamtiti. 

Bilo kako bilo, kad postanete poduzetnik započeli ste process “me, myself and I”, što znači da sami odgovarate za sve greške koje ste napravili u poslu, ali i sami slavite kad uspješno odradite posao.

Ovo slavljenje sigurno je bilo rijetko ili čak nemoguće dok ste radili za poslodavca, budući da su se svi poslovi nazivali “timskim”, mada ste ih nerijetko odrađivali sami.

Mjere HZZO-a kao vjetar u leđa

Osobno sam se odlučila prijaviti na poticaj za samozapošljavanje kojega daju EU fondovi preko Zavoda za zapošljavanje, te otvoriti paušalni obrt

Svima koji su došli do faze hrabrosti svakako preporučam mjere HZZO. To će vam dati dobar vjetar u leđa.

Naime, bez obzira kojom djelatnošću ste se odlučili baviti, od tih sredstava ćete sebi platiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje, najam poslovnog prostora ako vam treba, usluge knjigovodstva, te ćete se opremiti kako bi počeli svoj posao okrenuvši novu stranicu u životu.

Kako je tekao moj put u prijavi i otvaranju paušalnog obrta možete pročitati u ovom tekstu.

Moj obrt se bavi digitalnim marketigom i odnosima s javnošću, ukratko  poslovima koje sam ranije obavljala za svoje poslodavce.

Kad se odlučite za promjenu karijere, te, u mom slučaju redakciju a kasnije i ured marketinga, zamijenite vlastitim poduzetničkim pothvatom, već ste, pišući Poslovni plan, razradili prve korake koje trebate napraviti.

A ako vam slučajno zatreba promocija vašeg novog brenda i proizvoda, slobodno mi se javite.