Odlučili ste izraditi web stranicu? Ubrzajte taj posao uz 6 savjeta

izrada-web-stranica

Odlučili ste izraditi web stranicu? Ubrzajte taj posao uz 6 savjeta

Izrada web stranice važan je i zahtjevan posao bilo da tek izlazite na tržište, ili ste se nakon desetak godina odlučili na noviji i moderniji način predstaviti potencijalnim kupcima.

Ne vjerujemo u slučajnosti, ali dogodilo se da smo ovaj tekst napisali taman prije sastanka s klijentima koji su odlučili izraditi nove web stranice. 🙂 Oni, baš kao i svi vi koji sada razmišljate o izradi stranica, imaju predodžbu o svemu što bi istaknuli na webu. Međutim, sve to iz glave pametno posložiti na web, nije posao koji se može odraditi u mjesec dana i imati izvrstan rezultat.

Znamo da razmišljate ovako:

  • Želite da vaša web stranica bude jednostavna i vizualno privlačna.
  • Da je vaša priča ispričana kroz zanimljiv tekst i da svi koji dođu na vaš web lako pronađu sve što ih zanima.
  • E da, i da imate super logotip te da fotografije i boje na webu čine prepoznatljiv vizualni identitet.

OK, sve jasno kao dan osim onoga  – od kuda i kako početi?

Sve počinje planiranjem!

Uvijek je ista metoda, krećete li osvojiti Mount Everest, napisati e-book ili izraditi web stranicu – faza planiranja je najvažnija, jer – ako ništa ne planirate, planirate neuspjeh -, pametno je rekao pisac Alan Lakein. 😉

Čitajte dalje, jer u nastavku nabrajamo što sve morate znati kad se bacite na posao izrade web stranice.

Planiranje izrade web stranice

Čitate li nas redovito, znate već kako smo više puta napominjali koliko je važno graditi svoje poslovanje na web stranici a ne oslanjati se isključivo na društvene mreže.

Izrada web stranica nije posao kojega ćete „riješiti“ za par dana, on nije lagan, niti jednostavan a nije ni bagatela. Zato je važno p-l-a-n-i-r-a-nj-e!

Kako se izrada web stranica ne bi protegnula na pola godine ili ne daj Bože još dulje, u ovoj fazi odredite 4 bitne stavke. Tako će i agenciji koja vam izrađuje web posao biti jednostavniji ali i mnogo brži.

Koji cilj želite postići izradom web stranice?

Prije nego započnete izradu weba važno je da znate zbog čega izrađujete web i što želite time postići. Zvuči vam banalno. E pa nije!

U ovoj fazi trebali biste znati što želite da posjetitelji rade nakon što dođu na vašu stranicu. Na primjer, želite da ljudi kupuju proizvode, nešto preuzimaju, čitaju, gledaju videa, prijavljuju se na tečajeve i edukacije?

S obzirom na ciljeve, u startu ćete znati je li vaša stranica jednostavna ili nešto kompliciranija za izradu a o tome će ovisiti i cijena izrade.  Ne brinite, u ovoj fazi ne morate detaljno znati svaki aspekt svog cilja, jer ćete s vremenom optimizirati stranicu i testirati te otkrivati što dobro funkcionira, a što ne.

Primjera radi, u prvoj godini rada nismo imali (niti smo mogli imati) na našoj stranici rubriku reference. Kada smo je nedavno odlučili uvesti i nadopunjavati informacijama, u vrlo kratko vrijeme javili su nam se novi klijenti koji su nas odlučili angažirati baš zbog referenci koje su pročitali na našoj stranici.

Zašto je važno istražiti web stranice konkurencije?

Šanse da već postoji slična web stranica iz iste djelatnosti kojom se i vi bavite i kakva biste da izgleda, vrlo je velika. Stoga dobro istražite tko su vam konkurenti te kako izgledaju njihove stranice. Ne želite uložiti vrijeme, novac i silan trud pa onda vidjeti da ste kopija kopije! 😀

Dok istražujete, napravite popis svih stranica na koje ste naišli, pronađite ono što vam se kod njih sviđa ali i ono što vam nije baš privlačno. Zapišite sve njihove nedostatke i sve to javite vašem dizajneru i programeru.

Kome se obraćate?

Važno je da imate okvirnu ideju koga želite ciljati – tko su vaši kupci ili klijenti i što napraviti kako bi oni došli na vašu stranicu.

Možete pogledati na koga ciljaju vaši konkurenti i utvrditi postoji li možda publika koju propuštaju. To će vam pomoći da bolje razumijete gdje biste mogli pronaći još kupaca.

Spol, dob, djelatnosti, vrste prihoda itd. pokušajte odmah na početku definirati vašu publiku, nećete pogriješiti i nemojte misliti da je ovaj korak prerano raditi. Osim toga, ništa vas neće spriječiti da kasnije ciljate više različitih publika i testirate kako biste došli do najboljih rezultata.

U određivanju ciljane publike pomoći će vam naša e-knjiga.

Odabir domene, njenog naziva i hosting agencije

Ime domene je osnova na kojoj ćete dalje graditi svoju priču o brendu. U nazivu domene najčešće stoji ime tvrtke ili brenda a može stajati i naziv proizvoda ili usluge koje nudite.

Uz ime domene stoji i ekstenzija a njih ima više vrsta poput: .com, .net, .info, .biz, .org, .hr, .eu itd.

Ako već imate ideju o tome kako bi nazvali domenu, provjerite je li to ime slobodno na stranicama za hosting.

Slijedeći korak je odabir hosting agencije. Takve agencije nude usluge zakupa na serveru iliti Internet poslužitelju a hosting pakete naplaćuju godišnje. Praktično je kod njih zakupiti ime domene i uslugu hostinga.  

Ako ste već na ovom mjestu zašli u mračnu šumu i ne znate kud i kako dalje, u prijevodu: koje je ime domene najbolje za vas i koji hosting paket odabrati  – tu smo da vam preko naših partnera osiguramo najbolju uslugu po najboljoj cijeni.

Izrada logotipa

Logotip je ono po čemu će vas vaši kupci prepoznati i zapamtiti na prvi pogled. Isto tako logotip je oznaka koju nećete mijenjati svake godine, pa se potrudite da bude baš ono što vam se sviđa te da je kvalitetno izrađen.

Boje i dizajn kojega odaberete za logotip, kasnije ćete koristiti u dizajnu stranice te u svim ostalim promotivnim materijalima off-line (vizitke, letci, plakati, brošure itd.) i online (vizuali na društvenim mrežama i oglasima).

Dizajniranje web stranice

Pri odabiru dizajna ili teme web stranice, na raspolaganju će vam biti stotine različitih izgleda. Međutim, obilje izbora može biti zbunjujuće. Zato će vam dizajneri web stranice predložiti nekoliko predložaka koji su najbliži vašim željama i mogućnostima.

Dizajn stranice se izrađuje prema postojećem predlošku ili po predlošku kojega želite samo za sebe, tj. unikatu.  Prva opcija je naravno, jeftinija i premda vam se možda čini kao jedna od milijun, ne brinite – kvalitetnih i zanimljivih predložaka koji će ispuniti prohtjeve i najistančanijih esteta je bezbroj!

Ovdje se još morate odlučiti za vrstu platforme u kojoj će vaša stranica biti izrađena. To može biti: WordPress, PageCloud, WiX, Squarspace…

Naša preporuka je WordPress pogotovo ako nakon izrade namjeravate sami nadopunjavati stranicu sadržajem. WordPress je jako jednostavan za korištenje. Nudi i bogat izbor tema, nadogradnji te što je osobito važno – tvoja stranica će biti responzivna tj. sa dizajnom koji je prilagodljiv za sve uređaje, kompjutor, tablet, mobitel.

Pisanje sadržaja za web stranice

Nerijetko nam se dogodilo da su nam se javili klijenti koji su sami krenuli pisati tekstove za web, pa su odustali jer su shvatili da to nije baš tako jednostavno kao pisanje školskog sastava. Vizualni dio i kvalitetno napisani tekstovi jednako su važni!

pisanje-tekstova-za-web-stranice

Ulaganje u sadržajni marketing kako biste dobili tekstove kojima ćete zainteresirati, privući i zadržati vaše potencijalne kupce na stranici, ali ih natjerati i da vam se vraćaju, svakako se isplati.  Kod pisanja tekstova za web stranice potrebno je istražiti temu, konkurenciju, ključne riječi te optimizirati i stilizirati tekstove, pa za taj posao svakako angažirajte profesionalce.

Isto tako, kroz tekst na stranici važno je istaknuti vaše vrijednosti ali i stvoriti povjerenje između vas i potencijalnih kupaca, te ih uputiti na slijedeći korak kako bi ostvarili poslovnu suradnju ili prodali svoj proizvod.

A to sve može za vas napraviti samo kvalitetan contentwriter.

Spremni ste za objavu stranice? Provjerite još jednom je li sve bez greške

Vaša stranica je konačno kompletirana a programer, dizajner i contentwriter su odahnuli i čekaju smo još vaš znak kako bi  stranicu objavili urbi e torbi. Naravno je da ste uzbuđeni i jedva čekate da svima pokažete vašu novu stranicu. Međutim, stanite na loptu i uzmite vremena za detaljnu provjeru svega na stranici jer bi se naknadno popravljanje i komunikacija mogla otegnuti u nedogled. Vjerujte nam, znamo to iz prve ruke. 😉

Pročitajte sve tekstove, klikajte na sve poveznice, pitajte poznanike za objektivno mišljenje, popravite sve što treba doraditi… I onda prespavajte.

Tek nakon što je sve kontrolirano, objavite stranicu.

Stranica je konačno gotova a vaš posao tek počinje

Sad kad je stranica live, počnite raditi na njoj.

Nadamo se da ste već zapisali teme koje ćete obrađivati na blogu i u novostima kako biste privukli što više posjetitelja na stranicu. Ne zaboravite napisati content kalendar i promovirati se na društvenim mrežama. Isto tako, planirajte online promociju na Googleu.

Pripremite i materijale koje ćete slati vašim newsletter pretplatnicima kako biste ih pretvorili u vaše ledove  i vjerne kupce.

Treba li vam pomoć oko izrade web stranice, javite nam se kako bi kvalitetno i brzo dobili stranice koje će predstaviti vaš brend u najboljem svjetlu.