Ne koristite Google Analytics? Provjerite zašto griješite

google-analytics

Ne koristite Google Analytics? Provjerite zašto griješite

Google Analytics jedan je od najpoznatijih i najkorištenijih besplatnih alata za praćenje i analizu statistike na web stranicama. No, unatoč tome što daje precizne informacije uz pomoć kojih ćete jednostavno zaključiti isplatili vam se ulagati u web stranicu, mnogi ga još uvijek ne koriste. Čak ima onih koji zatraže (i plate) njegovo spajanje sa web stranicom kad je izrađuju, ali ga kasnije, kad je stranica izrađena, nikad ne otvore. 

Istina, neki će taj posao prepustiti marketinškim stručnjacima, dok će drugi odmahnuti rukom tvrdeći da njima analiza nije potrebna. Treći će, pak, kazati kako je Google Analytics za njih suviše kompliciran i kako ništa ne kuže u svim tim silnim tablicama i grafikonima.

Međutim, prava je šteta da, ako već ulažete u izradu web stranice te je ažurirate i promovirate, ne pratite što se na njoj događa i donosi li vam ona nove klijente/kupce i zaradu.

U ovom tekstu ćemo vam zato dokazati zbog čega je sve važno imati Google Analytics i redovno analizirati podatke koje on bilježi, te pokazati da posao praćenja analitike uopće nije bauk.

sto-je-google-analytics

Što je Google Analytics?  

Google Analytics je alat koji prikuplja sve podatke o radnjama ili prometu koji se događa na vašoj web stranici. Te podatke potom obrađuje i sprema u bazu podataka, te na temelju njih kreira izvještaje.

Mogu ga koristiti svi koji imaju Gmail račun ali ga je moguće postaviti i preko nekog drugog maila. No o tome čitajte nešto kasnije u tekstu.

Pitate li se u čemu je tolika važnost ovog alata, odgovor slijedi u tekstu.

Što sve mjeri Google Analytics?

Uz Google Analytics saznat ćete tko su posjetitelji vaše web stranice, što ih na njoj zanima a što ne, mjerit ćete konverzije te ROI. Među opsežnim informacijama u koje ćete imati uvid su i ove:

 1. Koliko je posjetitelja na vašoj stranici (u stvarnom vremenu te u prilagođenim vremenskim periodima)
 2. Odakle korisnici dolaze te koje uređaje i preglednike koriste
 3. Demografsku strukturu korisnika (spol, dob, interese…)
 4. Što pregledavaju na webu
 5. Koliko se zadržavaju na pojedinim stranicama
 6. Iz kojih izvora dolaze na vaš web (organski, društvene mreže, plaćeni oglasi…)
 7. Koje proizvode dodaju u košaricu
 8. Na kojim stranicama se najviše zadržavaju
 9. Kolika je stopa napuštanja stranica
 10. Ostvarujete li postavljene ciljeve i u kojem vremenskom roku itd.

Ovaj alat će vam pružiti uvid u podatke koje prikuplja uz pomoć jedinstvenog kôda koji se dodaje u header vaše web stranice. Kôd za praćenje web stranice zabilježit će sve podatke o radnjama na vašem webu te ih složiti u sesije.

Broj sesija označava broj posjetitelja na webu koji su se na njemu zadržali pola sata.

Sesija inače započinje u trenutku kada korisnik dođe na vašu stranicu a završava nakon 30 min njegove neaktivnosti. Broj sesija je zato važnije pratiti nego npr. broj klikova. Evo primjera da biste lakše razumjeli o čemu govorimo.

Ako je korisnik došao na vašu stranicu i recimo zadržao se par minuta kako bi pročitao informacije o vašem proizvodu te otišao, pa se onda u roku od 30 min još 10 puta vratio na vaš web, to će i dalje biti samo jedna sesija.  Druga sesija započinje kad korisnik (može biti ta ista osoba) dođe na vašu stranicu, ali nakon onih pola sata.

Kako otvoriti Google Analytics račun?

Ranije smo spomenuli da za Analyticse treba imati Gmail račun ali se on može kreirati i preko nekog drugog e-maila.

Da biste otvorili Analytics račun otiđite na Googleovu Marketinšku platformu za Analytics  i tu se registrirajte. Trebat ćete unijeti neke osnovne podatke kao što su ime web stranice, URL, vrsta djelatnosti, vremenska zona i sl. Prihvaćanjem uvjeta korištenja kreirali ste svoj Google Analytics račun.

Kad ste postavili račun razmislite hoćete li sami pratiti statistiku ili ćete taj posao prepustiti nekom drugom. Ako ste odlučili angažirati stručnjaka da analizira podatke sa vašeg weba onda ćete ga trebati dodati na račun. To ćete napraviti ovako:

 1. Otvorite kotačić Administrator (dolje lijevo)
 2. U stupcu Entitet (na sredini) kliknite na Upravljanje korisnicima entiteta
 3. Pa u slijedećem tabu koji se otvorio upišite mail adresu osobe koju dodajete

analitika-google

Ovisno o ulozi koju dajete toj osobi, ona će moći: upravljati vašim računom, pratiti, mjeriti i analizirati podatke, uređivati podatke na računu itd.

Još jedna stvar je važna dok ste još na toj istoj stranici.

U istom stupcu (Entiteti) odmah ispod su Podaci za praćenje -> gdje ćete doći do -> Jedinstvenog kôda za praćenje kojega trebate postaviti na web.

Kliknite na njega i kopirajte ga. Ako ga nećete sami postavljati, pošaljite ga vašem IT stručnjaku. On će znati što treba napraviti bez mnogo objašnjavanja. 😉

google-analytics-pracenje

Kako postaviti Google Analytics kôd na web?

Ako smatrate da ipak sami možete obaviti taj posao, kôd ćete uz pomoć Google Tag Managera postaviti u zaglavlje HTMLa. Kada ste ga postavili na sve stranice weba, napravite provjeru kako bi znali funkcionira li. Najbolje je to napraviti klikom za praćenje posjetitelja u stvarnom vremenu.

To ćete napraviti na Google Analytics računu klikom na Stvarno vrijeme –> Pregled (u izborniku lijevo).

Tako ćete vidjeti koliko je posjetitelja trenutno na vašoj stranici te na kojim su stranicama budući da se podaci ažuriraju neprekidno.

Ako nema posjetitelja a vi ste u tom trenutku na web stranici, znači da nešto ne štima pa još jednom provjerite sve postavke.

Koje podatke je najvažnije pratiti na Analyticsu?

Vjerujemo da se od pogleda na stupac lijevo u sučelju Analyticsa, osjećate pomalo hektično. Da, mnogo je podataka koji vam se nude za promatranje i ako ste tek početnik u korištenju ovog alata, najbolje je krenuti sa osnovnim podacima.

Izdvojili smo 5 najvažnijih izvještaja za pratiti kada se tek susretnete sa Google Analyticsom:

#1 Postavite ciljeve

U startu je važno da postavite ciljeve koje ćete pratiti. To mogu primjerice biti klikovi na kontakt obrazac, preuzimanje edukativnog materijala, upisivanje na newsletter i sl. Ciljevi su dakle ono što vam je važno mjeriti tj. ono što želite da vaši posjetitelji na web stranici rade.   

#2 Pratite izvještaj Akvizicija/Izvor/Medij

U ovom dijelu ćete vidjeti iz kojeg točno izvora dolazi najviše posjetitelja na vaš web. Moći ćete usporediti podatke i vidjeti kakav vam je organski promet, koliko posjetitelja dolazi sa društvenih mreža, sa oglasa na Googleu, itd. Moći ćete usporediti isplati li vam više ulagati u marketinške kampanje na Facebooku ili u Google Ads.

#3 Kontrolirajte  odakle vam dolazi najviše korisnika

U ovom izvještaju pratit ćete koliko posjeta imate preko mobitela a koliko preko desktop uređaja ili tableta. Znate li da kada danas izrađujete web stranicu, pravilo je da najprije izradite njezinu mobile verziju pa tek onda je prilagođavate za desktop. Kod ovih informacija ćete pratiti je li potrebno unaprijediti vašu mobilnu verziju weba.

#4 Pratite izvještaj Ponašanje/Tijek ponašanja

U ovom izvještaju ćete vidjeti kako se vaša publika ponaša na stranici. Vidjet ćete gdje su ušli na stranicu, što su sve redom pregledali te na kojoj su stranici napustili vaš web.

#5 Povežite vaš Google Ads račun sa Analyticsom

Oglašavate li se na Google tražilici onda povežite taj račun sa Analyticsom kako bi mogli paralelno pratiti konverzije i podatke. Vidjet ćete detalje za svaku kampanju pojedinačno od izvedbe ključnih riječi, licitacija, upita za pretraživanje itd. 

Vjerujemo da smo vas uspjeli argumentirano nagovoriti da koristite ovaj besplatan alat. Ako biste radije taj posao prebacili na nekog drugog, rado ćemo vam pomoći – slobodno nas kontaktirajte.