Pronađite brend strategiju koja najviše odgovara vašem poslovanju

nacini-brendiranja

Pronađite brend strategiju koja najviše odgovara vašem poslovanju

Kako bi ostvarili svoje poslovne ciljeve, tvrtke uglavnom koriste nekoliko različitih brend strategija ili načina brendiranja. No, nije jednostavno odlučiti što je najbolje brendirati – tvrtku, proizvod, sebe?

Brendiranje poduzetnicima pomaže u pozicioniranju na tržištu te u izdvajanju od konkurentnih tvrtki a brendirati se može skoro sve.

Bez obzira na koju vrstu brendiranja se odlučili ono je preduvjet za prepoznatljivost i stvaranje dodatne vrijednosti na tržištu a važno je ne samo kako biste bili konkurentni već i zbog  povećanja dobiti te razvoja.

Da biste odabrali najbolji način brendiranja najprije trebate znati što je brend te što podrazumijeva proces brendiranja.

Što je brend a što brendiranje?

Prema Američkoj marketinškoj zajednici brend ili marka je ime, termin, znak, simbol, dizajn, ili kombinacija svega navedenoga a usmjerena je na identifikaciju proizvoda ili usluga nekog proizvođača ili grupe proizvođača i njihovo razlikovanje od proizvoda ili usluga konkurencije.

Brendiranje je marketinška praksa koja pomaže pojedincima da razlikuju proizvode ili usluge vaše tvrtke od ostalih. Brendiranje uključuje određivanje izjave o misiji i viziji poduzeća te stvaranje vizualnog identiteta koje uključuje logotip i prepoznatljiv dizajn koji je stalan na svim kanalima marketinške komunikacije.

Ovisno o vašoj marketinškoj strategiji, budžetu i ciljanoj publici, postoje različiti načini brendiranja koje će vašem poduzeću pružiti dodanu vrijednost.

U posebnom blogu pisali smo o tome kako izgraditi brend, a u ovom tekstu opisujemo najvažnije vrste brendiranja. Vjerujemo da će vam štivo biti korisno pri donošenju odluke o vrsti brendiranja.

U nastavku detaljnije i uz primjere čitajte što je:

Brendiranje poduzeća

Brendiranje proizvoda

Brendiranje usluga

Osobno brendiranje

Kobrendiranje

Minimalističko brendiranje

Online i offline brendiranje

Geografsko brendiranje

Svjesno ili aktivističko brendiranje

Vrste brendiranja

Brendiranje poduzeća

Brendiranje poduzeća se naziva još i korporativno brendiranje. Ono u sebi sadrži temeljnu vrijednost poslovanja i filozofiju koju vaša tvrtka razvija kako bi se predstavila na tržištu. Podrazumijeva brendiranje svih proizvoda ili usluga koje nudite.

Primjeri takve vrste brendiranja u Hrvatskoj su Podravka i Kraš čije proizvode pamtimo i koristimo od djetinjstva. 

Brendiranje proizvoda

Jedan od najčešćih načina brendiranja je brendiranje proizvoda. Fokusirano je na to da samo jedan proizvod učinite prepoznatljivim i drugačijim od svih ostalih na tržištu.

Težak posao, zar ne?

Ime, slogan, dizajn samo su neki od elemenata zbog kojih će vam neki proizvod upasti u oko ili uho. No osim tih vanjskih, jednako važni su i oni unutarnju elementi koji utječu na kupca. To su oni zbog kojih će netko odabrati proizvod i njemu se stalno vjerno vraćati. Prije svega je to kvaliteta ali i priča koju proizvod priča i u vama budi određene emocije.

Primjeri iz Hrvatske koji nam padaju na pamet su Pipi i Cedevita, dva dugovječna brenda na našem tržištu.

Brendiranje usluga

Brendiranje usluge fokusirano je najviše na kupca i njegovo iskustvo ili doživljaj koji mora biti besprijekoran kad surađuje s vama. Premda i ono mora imati prepoznatljiv vizualni identitet, brendiranje usluga mnogo više je bazirano na osiguravanje usluge koja je na najvišoj mogućoj razini.

Premda bi se svaka tvrtka trebala potruditi oko kupčevih potreba, kod brendiranja usluga koje nisu opipljive, fokus je na dodanim vrijednostima koje nudite kupcima.

Primjer su usluge smještaja u butik hotelima koji obično nude besplatan prijevoz gostima od i do aerodroma ili besplatne sadržaje za djecu.

Osobno brendiranje

Osobno brendiranje, tj. brendiranje jedne osobe radi se kad pojedinci žele izgraditi pozitivnu sliku u javnosti i pozicionirati se u javnosti kao stručnjaci u određenom polju.

Spomenete li dizajn interijera u Hrvatskoj, sigurno će vam na pamet prva pasti Mirjana Mikulec koja mnogo ulaže u svoju internetsku prisutnost i etablirala se kao stručnjak u svom području.

Kobrendiranje

Kobrendiranje ili co-brending je brendiranje proizvoda ili usluga u partnerstvima. Ono se događa kada se dva ili više poduzeća udruže oko proizvodnje i plasmana zajedničkog proizvoda a najčešće se ostvaruju zbog nemogućnosti postizanja ciljeva kroz vlastite aktivnosti. Ovakva strateška partnerstva mogu pomoći izgradnji poslovanja, povećati prepoznatljivost branda i proširiti mogućnosti ulaska na druga tržišta i niše.

Primjer je co-brend kartica Dinersa i Croatia Airlinesa za program skupljanja nagradnih milja koji je kasnije preoblikovan u program Miles&More. Ali i sladoled Leda i Podravke – Lino Lada, koji ima nagradu najboljeg sladoleda na svijetu iz 2019.

Minimalističko brendiranje

Ovakvo brendiranje se još naziva i no-brand brendiranje a koriste ga tvrtke koje svojim proizvodima dopuštaju da govore sami za sebe.

Riječ je o proizvodima koji su često visoke kvalitete pa su zbog toga i skuplji. Imaju jednostavnu i minimalističku estetiku i dizajn.

Online i Offline brendiranje

Online brendiranje odnosi se na to kako pozicionirate svoju tvrtku (ili sebe) na Internetu. Tu spada vaša web stranica i sve što radite na njoj, prisutnost na društvenim mrežama, objavljivanje blogova, kolumni – zapravo sve što se događa online pod vašim imenom ili imenom vašeg brenda/tvrtke.

Offline je brendiranje koje se događa izvan Interneta. Ono obuhvaća izradu vaših promotivnih materijala koji su opipljivi – posjetnice, brošure, plakati, letci, jumbo plakati ali i način na koji se odnosite prema klijentima prilikom sastanaka, edukacija i sl. događaja. Ono je sveukupni dojam koji potencijalni klijenti stječu o vama uživo.

Geografsko brendiranje

Tko nije čuo za (a i probao) zagorske štrukle, slavonski kulen ili dalmatinski pršut? Geografsko brendiranje se fokusira na specifičnosti pojedinog područja, regije ili grada. Osim što se često koristi u prehrambenoj industriji, poznato je i u turizmu kako bi se istaknule osobitosti nekog mjesta zbog kojih bi ga trebali posjetiti.

Makarska rivijera je primjerice poznata kao destinacija za obiteljsko ljetovanje. Hvar je svojedobno slovio za party destinaciju a Dubrovnik se od lani promovira kao cjelogodišnje odredište za digitalne nomade.

Svjesno ili aktivističko brendiranje

Kada želite da vaše poduzeće bude u javnosti poznato kao ono koje se zalaže za npr. rješavanje problema prirode i okoliša ili utjecati pozitivno na probleme s kojima se susreće društvo generalno, onda ćete koristiti svjesno ili aktivističko brendiranje.

Primjer takvog brendiranja nedavno smo vidjeli pri kupovini Franck čajeva. Kao ljubitelji prirode, biljaka i životinja, odmah smo ovu odličnu ideju i hvalevrijednu akciju, morali objaviti na Facebooku. 🙂

Izvor: d.KABINET Facebook stranica

Kako odabrati brend strategiju kojom ćete privući ciljanu publiku?

Brend označava sve ono po čemu smo prepoznatljivi na tržištu, što nas razlikuje od drugih te kupcima garantira osjećaj povjerenja i kvalitetu i povezanost. Stvaranje brenda je dugotrajan proces a postoje neki dobri primjeri koji bi i vama mogli pomoći u tom procesu.

Učinite brend humanim

Učiniti svoj brend humanim znači pronaći ono u što vjerujete i tu poruku približiti svojim kupcima. Najbolji način da to učinite je razumjeti i pronaći rješenja za probleme svojih potencijalnih kupaca.  Kad prepoznate njihove potrebe i probleme, možete početi stvarati svoju marketinšku poruku koja vašim kupcima daje vrijednost i tjera ih da vjeruju da imate odgovore na njihove probleme.

Povežite vizualne elemente sa misijom brenda

Vizualni elementi važan su dio brendiranja i marketinga.

Ljudi se više zadržavaju i lakše procesuiraju vizuale od teksta i češće ih dijele preko društvenih mreža. Također, oni čine velik dio onoga što vaši potencijalni kupci misle i osjećaju o vašem brendu. Provjerite jesu li vaši vizualni elementi povezani s vašom ukupnom misijom i temeljnim vrijednostima brenda. To vam osigurava dosljednost te će vas vaši kupci lako prepoznati među sličnim vizualnim elementima.

Budite u interakciji s kupcima

Veliki dio pozicioniranja tvrtke ili pojedinca kao snažnog brenda uključuje i interakcija s potencijalnim kupcima te sadržaj koji oni dijele o vama. Ako komunicirate s kupcima, zahvaljujete im što su ostali vjerni vašem brendu, pomoći će vam da održite i povećate angažman te izgradite prepoznatljiv i jak brend.  Interakcija s vašim potencijalnim klijentima ili kupcima može biti putem telefona, e-pošte ili društvenih mreža.

Tek razmišljate o brendiranju ili ste zapeli negdje na tom putu, rado ćemo vam pomoći.