Što je hashtag i zašto ga je dobro koristiti u marketingu?

Što je hashtag i zašto ga je dobro koristiti u marketingu?

Hashtag je oznaka koja izgleda ovako: #. Ne vidite ju samo na tipkovnicama, već svuda oko sebe. Masovno se koristi u marketingu i svi kao da su poludjeli za njome. Ne upotrebljava se samo na društvenim mrežama, već je i na TV-u, u novinama, letcima, na posterima, jumbo plakatima, na odjeći!

Jednom riječju (da ne kažemo jednim hashtagom) – #HashtagPovezujeLjude

Tom svojim sveprisutnošću nekima je iritantan, ali sve dok ne saznaju koje sve koristi od njega mogu imati koristeći ga u marketinškim kampanjama na društvenim mrežama.

Hashtag je postao #NašaStvarnost a umijeće njegovog korištenja presudno je za sve one koji se profesionalno bave digitalnim marketingom. Ukratko, njegovom upotrebom ćete moći jednostavnije potaknuti svoju marketinšku kampanju, izgraditi brend, biti lakše u kontaktu sa svojim pratiteljima/publikom.

prvi-hashtag-chris-messina-twitter
foto:Twitter, Chris Messina

Povijest hashtaga

Prvi hashtag bio je #barcamp a objavio ga je Chris Messina 23. kolovoza 2007. godine na Twitteru.

Njegov prijedlog je bio da se teme o kojima se raspravlja na Twitteru grupiraju korištenjem ove oznake. No, ta je ideja u startu odbijena.

Vrlo brzo se, međutim, pokazalo kako je heštegiranje zapravodobra ideja. Iste godine, naime, izbio je veliki požar u San Diegu a objave građana i novinara koji su izvještavali o požaru sa oznakom – #SanDiegoFire, preplavile su tu platformu.

Vratimo se još malo u povijest. Hashtag je u upotrebi bio još ranije i korišten je u  programskim jezicima i IRC chatovima a ako ćemo još dalje, koristio se i kao oznaka za težinu u Velikoj Britaniji.

Masovno se, pak, proširio 2009. godine kada je Twitter odlučio dodati poveznice na sve hashtagove, te omogućio njihovo lakše i brže pretraživanje.

Da ne zaboravim, ova je oznaka postala toliko popularna u svijetu pa je 2014. dodana u Oxfordov engleski rječnik.

Što znači hashtag?

Hashtag (engl. hash = ljestvice + tag = markiranje ili označavanje) je metadata oznaka ispred riječi, grupe riječi ili izraza. Na društvenim mrežama upotrebom ove oznake izraze kategoriziramo kako bi ih lakše grupirali i potom pratili.

OK, ali što to konkretno znači?

To znači kad netko npr. na Instagramu prati hashtag #šibenik u rezulatatima pretrage pronaći će sve sadržaje koji su povezani s tim hashtagom.

kako-se-koristi-hashtag-u-marketingu

Kako se koristi hashtag?

  • Znak ljestvi piše se ispred određene riječi, grupe riječi ili izraza bez razmaka, te interpunkcijskih i ostalih oznaka. I ovdje sam vidjela da se najčešće griješi. Ako obratite pažnju, vidjet ćete objave na društvenim mrežama, sa naslaganim hashtagovima bez razmaka od kojih nikakve koristi nema. Dakle #(nema razmaka)riječ 🙂

  • Objave sa hashtagom moraju biti javne, inače kakve koristi od njih ako ste već unaprijed ograničili vidljivost tog posta. Zato na privatnim profilima na društvenim mrežama od njih nema nikakve koristi.

  • Ne pretjerujte sa hashtagovima, jer bi mogli izgledati spamerski. Ne više od 3 ili 4, po postu, ma koliko vam se sviđalo hashtagiranje. Jedina iznimka je Instagram, a zašto, doznat će te ako nastavite čitati 😉

  • #Nemojtestavljatihahstagsamnogoriječi – razumijeli ste? Nadam se da jeste!

  • Nemojte stavljati # ispred svake riječi. – #Uživamo u #fantastičnom #sladoledu s #pogledom na #more.

  • Neka hahstag bude vezan temamtski uz objavu. Ako objavljujete npr. novi recept za kolač od čokolade, koristite – #ČokoladniKolači

  • Ovisno o vašoj publici, koristite hashtagove na jezicima na kojima oni komuniciraju.

  • Ukoliko imate vlastitu tvrtku ili brend, smislite vaš jedinstveni hashtag koji će biti vezan uz kampanju, vaš moto itd. Potrudite se da bude zbilja unikatan.

Zašto je dobro koristiti hashtag?

Bez obzira koristimo li hashtag kao tvrtka ili kao fizička osoba, objava sa ovom oznakom će biti istaknuta, grupirana te ciljati točno određenu publiku – vaše kupce/klijente.

Korištenje hashtagova može poboljšati i optimizaciju web stranice (SEO), a olakšat će vam i praćenje vaših kampanja koje ste označili hashtagom, te reagiranje na komentare publike. No, ako ćemo istaknuti najvažnije dobrobiti korištenja ovog znaka to su:

Ciljanje publike

Hashtagovi su odličan alat koji vašoj ciljanoj publici pomaže da vas pronađe.

Povećani angažman

Korištenje ove oznake u postovima na društvenim mrežama može uvelike povećati angažman i svijest. Prema podacima HubSpota, twettovi sa hashtagom imaju dvostruko veći angažman od onih koji nemaju hashtag, te ih drugi korisnici dijele i na njih reagiraju sa čak sa 55% višoj vjerojatnosti.

Izgradnja brenda

Hashtagove je odlično koristiti kada gradite vaš brend, bilo da ih koristite u najavi novog proizvoda ili generalno želite povećati interes publike za vaše poslovanje.

Gdje se koristi hashtag?

Twitter i Instagram

Hashtag se na Twitteru započeo koristiti i do danas je ostao u masovnoj upotrebi. Twitter je kralj hashtaga.

Isto kao i na Twitteru i Instagram objave označene sa specifičnim #, okupljaju na jednom mjestu sve one koji imaju interes za pojedinu temu i govore o toj temi.

Sve dok je vaš profil javni (a takav mora biti ako ga imate za firmu), možete koristiti hashtagove za proširenje dometa svoje robne marke.

Na Twitteru npr. bilo koja objava koja uključuje ovaj znak vidljiva je ljudima koji gledaju u tok hashtaga – čak i onima koji vas ne prate.

Kad govorimo o njegovoj upotrebi na Instagramu, jedna od glavnih razlika u korištenju u odnosu na ostale platforme društvenih medija je, broj hashtagova koji možete koristiti. Dok je maksimum hashtagova na Twitteru 3 po twettu, objave na Instagramu s više hashtagova imaju veći angažman. Recimo da je 7 sasvim lijep broj ali i tri hashtaga u postu je također OK. 😉

Facebook

Premda je uveden tek 2014.,  hashtag je na Facebooku vrlo brzo i uspješno ispunio svoju misiju.  Objave sa ovom oznakom danas su nužnost svih marketinških kampanja. Želite li predstaviti novi proizvod, lakše se povezati sa publikom, pratiti objave – smislite i koristite najviše 4 hashtaga.  Povećanje organskog prometa, je zagarantirano!

LinkedIn

Na LinkedIn-u ćete također koristiti najviše 3 hashtaga i potruditi ćete se da oni budu što profesionalniji, jer se radi o poslovnoj platformi.

Poput Twittera ili Instagrama, korisnici na LinkedInu također mogu pretraživati i pratiti različite ključne riječi pomoću ovog znaka. To znači da će vaši postovi sa ključnim riječima u hashtagovima imati veće šanse da ih LinkedIn korisnici otkriju.

Ako planirate koristiti hashtag a još uvijek niste sigurni da ćete to napraviti kako treba, ili nemate dovoljno vremena da se tome posvetite, slobodno zatražite našu pomoć 😉