Savjet srijedom: Kako podnaslovi čine vaše tekstove zanimljivijima

podnaslovi

Savjet srijedom: Kako podnaslovi čine vaše tekstove zanimljivijima

Nakon što ste apsolvirali  kako jednostavno pisati naslove u tekstovima za blog , vrijeme je da se “bacimo” na pisanje podnaslova.

A evo zašto je važno u tekstovima pisati podnaslove.

Za početak – razdvajanje teksta podnaslovima zadržat će veću pozornost čitatelja a sadržaj koji čitaju bit će im još zanimljiviji.

Pisanje podnaslova nije važno samo kod pisanja tekstova za web stranice, već i kod pisanja sadržaja za newslettere, sadržaja za društvene mreže i bilo kojeg drugogo promotivnog sadržaja. Jednom kad „uhvatite ruku“ u pisanju podnaslova, shvatit ćete kako imaju niz prednosti koje je važno iskoristiti na pravi način.

Što je podnaslov?

Podnaslov je dodatni naslov koji se piše u tekstu nakon glavnog naslova.

Podnaslovi čine vaše tekstove čitljivijima i njihova svrha je privući čitatelja na zasebni dio teksta a ne na cijeli članak.

Podnaslovi vam pomažu brzo prepoznati ono o čemu će se raspravljati u svakom odjeljku teksta. Kada je tekst razlomljen podnaslovima čitatelj će lakše zastati nakon svakog dijela kako bi apsolvirao sadržaj koji je pročitao. Podnaslove možemo nazvati i sažecima članka koji publici pružaju  brze i jednostavne smjernice o temi članka te im pokazuju je li vrijedan čitanja.

Zašto treba pisati podnaslove?

zasto-pisati-podnaslove

U marketingu često vrijedi pravilo po kojemu “što više govorite, više prodajete”. Mi ćemo malo preoblikovati tu tvrdnju u „na što više pitanja znate odgovoriti, to ćete prije potencijalne kupce pretvoriti u prave kupce.“

Ako kroz storyselling svojoj publici na zanimljiv način ispričate kako će rasterećeno uživati u svim prednostima vašeg proizvoda ili usluge, to ćete potencijalnim kupcima biti lakše shvatiti da ne mogu živjeti bez vaših proizvoda.

Međutim, gomilanje riječi pred očima čitatelja, neće vam biti od koristi. Zapravo imat će potpuno suprotan učinak.  

Kad čitatelj klikne na vaš tekst a pred njim se stvori nekoliko stranica nepreglednog teksta, rečenica iza rečenice, teško da ćete zadržati njegovu pozornost. Tko bi se želio boriti s tekstom koji izgleda poput nepreglednog vlaka riječi?!

Ovo ne vrijedi samo za prodajne tekstove. Svi koji su skloni čitanju i žele se informirati i educirati čitajući, žele sadržaj koji je vrijedan vremena koje će odvojiti da ga pročitaju.

Stoga ako ste profesionalac koji se bavi content marketingom, zamislite da je svaki vaš podnaslov stepenica više koja vodi konačnom cilju. Svaki, baš svaki tekst podijelite na ulomke i odvojite ih smislenim i zanimljivim podnaslovima.

Budu li vaši podnaslovi interesantni čitatelje će voditi kroz tekst na jednostavan i logičan način.

Podnaslovi vam olakšavaju pisanje

Brže i lakše ćete napisati neki tekst ako, uz naslov, najprije napišete i podnaslove. Tako ćete tekst koji tek trebate početi pisati, jednostavnije strukturirati. 

Recimo da su to samo radni naslovi i podnaslovi koje kasnije možete prilagoditi što zbog ključnih riječi, što zbog stilizacije teksta.

Napišite glavni naslov i od 3 do pet podnaslova. Kad pogledate u papir vidjet ćete da sad već imate jasnu strukturu teksta i mnogo lakše će vam biti pisati svaki ulomak posebno.

Kod pretrpanog rasporeda u d.KABINET-u pišemo, pak, na ovakvom principu.

Najprije odvojimo 20-tak minuta i skiciramo podnaslove članka a onda kad mu se vratimo nakon dan ili dva, dodamo najvažnije detalje u tekstu. Možete pisati jedan po jedan ulomak više dana. Tako ćete pišući moći napraviti smislenu vezu među njima. Isto to će iskusiti i vaša publika kasnije čitajući tekst. Ovaj praktičan i jednostavan princip uštedjet će vam vrijeme i trud, a tekstovi koje budete pisali bit će profesionalni.

Nemojte podnaslove ubacivati u tekst tek toliko da ih imate. Ugradite ih u svoj sadržaj. Oni trebaju najaviti ono što ćete pisati slijedeće. Možda će vam na početku trebati više vremena za pisanje, ali nakon nekog vremena shvatit ćete da pišete zanimljiviji i korisniji sadržaj.

Podnaslovom uhvatite pažnju publike

Većina čitatelja samo preleti preko uvoda u tekstovima što nije neobično s obzirom na količinu distrakcija te raznih tekstova na koje dnevno nailazimo.

Brzo čitanje i letenje kroz tekstove je nešto što i sami prakticiramo. Oči smo odavno istrenirali da zastanu tek nakon što uhvate zanimljiv naslov ili podnaslov, fotografiju, kratki video.

Zato ćete dobrim podnaslovom u tekstu moći kontrolirati ponašanje vaše publike. Neka njihovo letimično pregledavanje tekstova stane na istaknutom podnaslovu umjesto da ih pustite da odu dalje.   

Podnaslovi nisu ukrasi tekstova. Ako su promišljeni, podnaslovi bi trebali činiti okosnicu sadržaja.

Kako napisati kvalitetan podnaslov?

Podnaslov mora ispunjavati sljedeća četiri kriterija:

  1. Korisnost: podnaslov treba pružiti obećanje i korist čitatelju;
  2. Jedinstvenost: on treba sadržavati činjenicu ili mišljenje koje čitatelj možda ne zna;
  3. Specifičnost: podnaslov zahtijeva pažnju ciljajući publiku;
  4. Relevantnost: podnaslov treba natjerati čitatelja da obrati pažnju i krene u akciju.

Podnaslov ne smije biti predug. Neka ima maksimalno do 8 riječi. Također podnaslov ima smisla ako između svakog podnaslova postoji odlomak od bar desetak rečenica.

Prije nego što tekst „proglasite napisanim“, možete napraviti i test podnaslova. Jedan trik s platforme Copyblogger.

 Pročitajte svoje podnaslove bez gledanja u ostatak sadržaja teksta i odgovorite na slijedeća pitanja:

  • Nagovještavaju li podnaslovi zanimljive činjenice koje vaš čitatelj mora znati?
  • Potiču li podnaslovi znatiželju o onome što slijedi u tekstu
  • Bude li podnaslovi interes čitatelja za ono što imate za reći?
  • Daju li podnaslovi naglaske vaše priče?

Baš kao što različite vrste naslova trebaju uvjeriti publiku da se baci na vaš sadržaj, podnaslovi omogućuju čitatelju da se glatko kreće kroz vaše tekstove kao da je na skijaškom slalomu.

Zapinjete li u pisanju tekstova, nudimo vam pomoć! Sve što trebate napraviti kontaktirati nas, bez obaveza.