Savjet srijedom: Najbolji dani i sati za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama u 2022.

kad-objavljivati-na-drustvenim-mrezama-2022

Savjet srijedom: Najbolji dani i sati za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama u 2022.

Nerijetko se društvene mreže uzimaju zdravo za gotovo i sadržaj se na njima objavljuje „onda kad se ima vremena“ ili „kad vam padne nešto interesantno na pamet“. Ima i tvrtki ili brendova koji mjesecima sasvim prestanu biti aktivni na društvenim mrežama, pa se onda pojave primjerice čestitkom za Božić i Novu Godinu. Nisu niti svjesni koliko im je ta pauza naštetila i koliko vremena i truda treba opet uložiti kako bi iznova angažirali publiku.

Ako se tako ponašate na svom privatnom profilu, sve 5. No, taj pristup na poslovnim stranicama društvenih mreža zagarantirat će vam neuspjeh.

Ako koristite društvene mreže za promoviranje sebe ili svog brenda, jako je važno znati kad je optimalno vrijeme za objavljivanje sadržaja.

Budimo realni, većina vaših pratitelja i publike koju ciljate, neće uopće vidjeti vaše objave. To je rezultat rada algoritma ali i ogromnog broja postova koji se dnevno objavljuju na društvenim mrežama.

Već smo pisali o algoritmu na Facebooku i algoritmu na Instagramu koji na temelju više postavki  odlučuju koji će post biti relevantan za koje korisnike. Ako već neko vrijeme vodite poslovne stranice na društvenim mrežama, onda će vam analitika dati uvid u to kada su vaši pratitelji najaktivniji. I to je najbolje vrijeme za objavljivanje vašeg sadržaja.

Zato je važno redovito pratiti tu statistiku te se prilagođavati algoritmima.

Objavljujete li napamet jednostavno riskirate da vaša publika ne vidi vaš sadržaj ma koliko on bio zanimljiv i koristan.

Uz algoritme i analitiku, postoje još neki detalji koji su važni pri donošenju odluke u koje dane i sate je najbolje objavljivati sadržaj na društvenim mrežama.

Čimbenici koji utječu na najbolje vrijeme za objavljivanje na društvenim mrežama

Nekoliko čimbenika dolazi u obzir kada se razmišlja o najboljem vremenu za objavljivanje na društvenim mrežama. Zato prije nego se odlučite za dinamiku i ritam objava budite svjesni slijedećih podataka. To su:

  • tko je vaša ciljana publika
  • njihova demografija
  • koji su njihovi obrasci ponašanja
  • njihovi interesi i navike
  • koja je usluga ili proizvod vašeg brenda
  • u kojoj industrija poslujete
  • koje su vremenske zone vaše ciljane publike.

Vaša ciljana publika su vaši potencijalni kupci i nadamo se da ste ih već kreirali poštujući šablonu buyer persone.

Iako ne postoji savršeno vrijeme za objavljivanje, imajte na umu da uvijek postoji najbolje vrijeme. Najbolje vrijeme za zakazivanje objave na društvenim mrežama ovisit će o vašoj djelatnosti i publici koju želite dosegnuti.

S obzirom na naša i iskustva naših klijenata, te analizu drugih marketinških stručnjaka poput HooutSuite i Statusbrew , u nastavku donosimo najbolje vrijeme i dane u tjednu za objavljivanje sadržaja četiri društvene mreže: Facebooku, Instagramu, LinkedInu i Twitteru.

drustvene-mreze-2022-objave

Najbolji dani i sati za dijeljenje sadržaja na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i Twitteru

Facebook

U prosjeku, najbolje vrijeme za objavu na Facebooku je od 9 sati do 11 sati, te u ranim poslijepodnevnim satima između 13 sati i 15 sati kad je vrijeme za pauzu za ručak.

Dani bliži vikendu, kao što su srijeda, četvrtak, petak i subota, smatraju se najboljim danima za objavljivanje na Facebooku.

Nedjelja se smatra najgorim danom za dijeljenje sadržaja na Facebooku jer ima nisku stopu interakcije.

Facebook postovi između 13 sati i 16 sati radnim danima, prvenstveno srijedom, četvrtkom i petkom imaju više lajkova i angažmana.

Instagram

Između 10 sati ujutro i 15 sati poslijepodne najbolje je doba dana za objave na Instagramu. Međutim, angažman ovisi i o danu u tjednu kada objavljujete.

Utorak je najbolji dan za objavljivanje na Instagramu a najgori je nedjelja.

LinkedIn

Srijeda i četvrtak su najbolji dani za objavljivanje na LinkedInu. Tim danima u ranim jutarnjim satima pa do kraja radnog vremena dat će vašim objavama najbolju šansu da budu viđene.

Izbjegnite vikend pogotovo nedjelju jer je to dan kada je angažman korisnika LinkedIna najmanji.

Twitter

Kao i LinkedInu, i na Twitteru je objavljivanje tijekom radnog tjedna najisplativije. Radnim danima angažman je naime najveći.

Kako biste vidjeli maksimalan angažman objavljujte oko 9 sati ujutro svim danima u tjednu.

Tesirajte i tweetanje tijekom večernjih sati od 17 sati i 18 sati jer ćete također imati visok angažman. U to doba dana ljudi obično završavaju s poslom i provjeravaju svoje feedove.

Najbolji dan za objavu na Twitteru je srijeda a najgori dani za objavljivanje na Twitteru su dani vikenda.

Kad pravite raspored objava za društvene mreže svakako se najprije vodite analitikom koju vam daje svaka društvena mreža. Isto tako budite svjesni promjena u ponašanju vaše ciljane publike zbog pandemije koja nam je promijenila životni ritam.

Izradili smo i infografiku sa satima i danima za svaku pojedinu mrežu.

Infografika: Najbolji dani i sati za objave na društvenim mrežama u 2022.

dani-sati-objave-2022-infografika

Treba li vam pomoć oko vođenja stranica na društvenim mrežama, javite nam se – tu smo da vam pomognemo!