Savjet srijedom: Naučite kako početi pisati blog

pisanje-blogova-za-web

Savjet srijedom: Naučite kako početi pisati blog

Pisanje tekstova na blogu omogućit će vašoj tvrtki da na web stranici objavite priče, vijesti, uvide i predviđanja o temama koje zanimaju vašu ciljanu publiku. Kad jednom naučite kako pisati blog, pisanje će vam pomoći da povećate svijest o vašem brendu, kredibilitet, konverzije i prihod. Ono što je najvažnije, aktivnim pisanjem bloga privući ćete promet na svoju web stranicu.

Znat ćete prepoznati koje teme zanimaju vaše klijente, kakav ton ćete odabrati u pisanju te ćete jednostavnije i brže stvoriti kostur oko kojega ćete potom izgraditi blog.

„Što misliš da će biti jedna od tvojih značajnijih prednosti u odnosu na druge marketinške agencije?“, pitale su me kolegice prije nego je d.KABINET dobio svoju web stranicu i počeo graditi svoju marketinšku strategiju.

„Pisanje!“, rekla sam bez mnogo razmišljanja, dodajući kako se gotovo cijeli moj radni vijek odnosio na pisanje novinskih tekstova. Kad pišete svaki dan, najmanje 8 sati dnevno, dvadeset godina, to je sigurno vaša prednost razmišljate li o pokretanju bloga radi posla.

Međutim, koliko prakse imate, te koliko ste nadareni za pisanje, nije od presudne važnosti razmišljate li o pisanju blogova na vašoj web stranici! No, sve dok imate želju i odlučnost da vježbate i učite kako pisati, na dobrom ste putu ka uspjehu.

Zato sam odlučila s vama podijeliti savjete o tome zašto je dobro imati blog na web stranici i kako početi pisati tekstove koje će vaša publika čitati sa zanimanjem.

Zašto je dobro pisati blog na web stranici?

S većinom klijenata prošla sam istu priču govoreći o važnosti pisanja blogova na web stranicama. Razgovor počinje otprilike ovako: „Što mislite da bismo trebali imati na web stranici da postane vidljivija na Internetu i da ljudi na nju dolaze? Imate li neku ideju?“

Moj odgovor je uvijek isti.

Osim što će poboljšati SEO optimizaciju i promet na vašoj stranici te osigurati bolju poziciju na Google tražilici, pisanje bloga će povećati svijest o vašem brendu te izgraditi odnos s klijentima.

Blog će biti i materijal kojega ćete s weba dijeliti na društvenim mrežama što će povećati zanimanje publike za vaše proizvode ili usluge. Budete li zanimljivi i redoviti u pisanju, dio te publike postat će vaši klijenti.

Redovito pisanje blogova sigurno će povećati i vaš autoritet u djelatnosti kojom se bavite.

Zbog svega navedenog podrazumijeva se da je izuzetno važno naučiti kako učinkovito pokrenuti i pisati blog na način koji je najbolji za vaše poslovanje.

U nastavku teksta pišem čega ćete se pridržavati kada se odlučite početi avanturu pisanja sadržaja za blog.  Pridržavajte se ovih 6 jednostavnih koraka i sigurno ćete biti uspješni!

Kako početi pisati blog?

Pisanje blogova razlikuje se od pisanja tekstova za vijesti na radiju, novinskih članaka, priopćenja za javnost ili, pak, knjiga. To je prva činjenica s kojom sam se susrela na početku pisanja tekstova za moju stranicu.

I to nije jedina važna činjenica!

Izvještavati o novostima, prenositi nečije izjave i stavove sasvim je drugačije od pisanja teksta koji je ujedno informativan, zabavan, sažet i nije naporan za čitanje. A upravo takav mora biti blog.

Evo kako ćete to postići u 6 koraka.

kako-pisati-blog

[1] Upoznajte vašu publiku

Ne znate li tko je vaša ciljana publika tj. tko vaši potencijalni kupci, teško da ćete znati što ih zanima i što bi voljeli čitati na vašem blogu.

Zato se potrudite kreirati vaše buyer persone uz pomoć d.KABNET eKnjige.

Kad znate kome se obraćate onda ćete znati i kojim tonom pisati.

[2] Odaberite teme blogova

Edukativne teme

Budete li pisali o vašim uslugama ili proizvodima edukativno i savjetodavno prije ćete steći povjerenje klijenata, nego što ćete to učiniti oglašavanjem.

Kako će reagirati kad kliknu na vaš oglas pa dođu na web gdje su samo suhoparne činjenice o vašim proizvodima?

Pišite tekstove o namjeni vaših proizvodi i njihovim prednostima te na koji način se koriste. Nudite savjete, trikove i tutorijale uz pomoć kojih će vaši čitatelji riješiti svoje svakodnevne probleme.

U edukaciju spada i pisanje eBookova, održavanje savjetovanja, radionica i webinara a to sve možete najavljivati u vašim člancima na blogu. 

Istraživanja, predviđanja, iskustva

Imate li vremena posvetite se dubljoj analizi i istraživanju tema koje su usko vezane uz vašu djelatnost. Na temelju podataka koje tako prikupite napišite tekstove o trendovima i novostima koje se očekuju u budućnosti a vezani su industriju koja je bliska vama.

Izvor: d.KABINET Instagram stranica

Članci o važnim promjenama i kako im se vaši kupci mogu prilagoditi također će biti čitani, kao i predviđanja o poslovanju. Dokaz je pandemija i kako je utjecala na poslovanje u globalu.

Novosti u poduzeću

U blogu možete pisati i o novostima koje su vezane uz vaše poduzeće. Ako se širite na drugo tržište, imate novi proizvod, dobili ste nagradu ili pak tražite nove djelatnike, sve su to zanimljive teme za blog.  

Vaši najtraženiji proizvodi ili usluge, ili pak najčitaniji tekstovi u protekloj godini kao i reference, sigurno će zanimati vašu publiku.

[3] Privlačan naslov za više čitatelja bloga

Kad ste napravili spisak tema, bacite se na pisanje članka.

Naslov je taj koji će privući čitatelje da otvore blog, ili da odskrolaju dalje.

Više je vrsta naslova kojim se možete koristiti, no kod svih je važno da budu privlačni za čitatelje.

Naslovi mogu biti u obliku pitanja, mogu sadržavati listu tj. brojeve, u formi „how to“ naslova ili tzv. „najbolji“ naslovi. Više o naslovima za blog pročitajte u posebnom tekstu kojega sam posvetila toj temi.

Osobno, naslov uvijek pišem na kraju, kad je tekst gotov, jer tada znam izvući srž teksta koja će biti naslov. 😉

[4] Struktura bloga

Pitate li se od kud početi pisati tekst, evo natuknica za strukturu:

  • Podijelite tekst u odlomke
  • Napišite podnaslove
  • Koristite razmak nakon svake tri ili pet rečenica
  • Skratite rečenice na maksimalno 30 riječi
  • Važne dijelove u tekstu istaknite nabrajanjem, boldanjem ili citiranjem

Pište jednostavno, izbjegavajte stručne izraze i koristite primjere iz prakse ili prepričajte neki događaj.

Pišite za ljude ne za strojeve.

Pišite ako imate što reći! Ovo je važno, jer tekst od 10 rečenica nije blog. Isto tako dugi tekstovi zamorit će čitatelje.

Pitate se što je zlatna sredina? Blog koji ima od 800 do 2000 riječi.

Budite dosljedni u svom stilu, to je isto kao način na koji razgovarate a po tome ćete se razlikovati od drugih. U početku neće biti jednostavno, ali praksa čini čuda!

[5] Fotografije, infografike, tablice – protiv monotonije

Budući da većina čitatelja skenira tekst i bira samo najzanimljivije dijelove, potrudite se da u tekstu imate nekoliko fotografija koje će biti relevantne. Obavezno fotografije imenujte ključnim riječima da bi tražilice prepoznale što fotografije prikazuju.

Nedavno sam objavila post na Instagramu gdje možete pronaći besplatne fotografije za komercijalnu upotrebu.

gdje-pronaci-besplatne-fotografije
Izvor: d.KABINET Instagram stranica

Ne zaboravite na CTA!

Call To Action obavezan je u svakom članku kako biste čitatelja uputili na akciju.

Praksa je da se on stavlja na kraj kad se čitatelj upoznao sa temom i vaš mu je tekst ponudio konkretno rješenje njegovog problema. Izbjegavajući CTA, propuštate priliku da vam se čitatelji obrate i pitaju za vaše usluge i proizvode, dogovore sastanak, pretplate se na vaš newsletter…

[6] SEO optimizacija bloga je obavezna

Tek kada je prošao proces SEO optimizacije, blog je spreman za objavu.

Ovdje mislimo prije svega na on-site optimizaciju. Ključne riječi koje ste prethodno istražili napišite u naslovu, podnaslovima te na početku i kraju bloga. Koristite interne i eksterne linkove koji vode na druge stranice i postavite ih na ključnim riječima.

Napišite title tag i meta opis.

Title tag je naslov stranice kojega vidite u rezultatima pretrage na tražilicama. Njega optimizirate kako bi postigao što više klikova.  

Pazite na njegovu duljinu jer ga Google skrati ako ima više oda 60 znakova na mobilnim uređajima te više od 70 znakova na računalu. Minimalna duljina znakova za naslove stranica na oba uređaja je 30 znakova.

Meta opis je kratki dio teksta kojega upisujete također na stranici. Google ga ne koristi za rangiranje, ali meta opis će privući čitatelje da otvore tekst i pročitaju ga. Naravno, ako ste ga napisali. 😉

I kod njega morate paziti na duljinu  – maksimalna duljina meta opisa za stolne uređaje je 155 znakova, a za mobilne 130 znakova. Minimalna duljina znakova je 70.

Mic po mic stigli smo na sam kraj i nadamo se da sad znate kako početi pisati blog.

Prije pozdrava, još samo jedna stvar – blog pišite redovito jer ćete tako stvoriti naviku kod čitatelja ali kod sebe. Oni će sa zanimanjem čekati vaše novo štivo a vi ćete redovito pišući, postajati sve bolji!

Treba li vam pomoć oko pisanja blogova za vaše web stranice, stojim vam na raspolaganju.

Pozdrav do novog teksta! 👋