Zašto je važna SEO optimizacija?

seo-optimizacija

Zašto je važna SEO optimizacija?

S pojmom SEO optimizacija ste se vjerojatno prvi put susreli kad ste izrađivali web stranicu pa ste u razgovoru s content writerom, iliti osobom koja piše sadržaj za web stranice, čuli kako je „SEO optimizacija ono što obavezno rade u procesu pisanja tekstova za web.“

U tom trenutku vam možda nije bilo važno znati što znači taj pojam. Bilo vam je jedino bitno da se vaš web, jednom kad bude izrađen, dobro pozicionira na tražilicama.

Međutim, kad je vaše zadovoljstvo novom web stranicom prošlo a posao njezinog građenja započeo, vratili ste film u glavi.

U ovom tekstu pročitajte što je SEO optimizacija, koji su njezini osnovni dijelovi i kako će vam ona osigurati bolju poziciju na Internetu.

sto-je-seo-optimizacija

Što je SEO optimizacija?

SEO (engl.Search engine optimisation) ili optimizacija prirodnih rezultata pretrage je dio Internet marketinga koji se bavi što boljim pozicioniranjem web stranica na tražilicama.
Optimiziranje web stranice za tražilice odvija se nizom aktivnosti na samoj stranici (on-page SEO) te izvan stranice (off-page SEO). Cilj optimizacije je povećanje posjećenosti web stranica sa tražilica čime se i povećava broj klijenata/prodaje. Kao internet marketing strategija, SEO prati kako tražilice rade, algoritme koji diktiraju ponašanje tražilice, te ključne riječi koje ciljana publika upisuje u tražilice.

Osnovni dijelovi SEO optimizacije

U nastavku teksta pročitajte o čemu sve morate voditi računa kad želite da vaš web dobije što bolju poziciju na tražilicama.

Napravili smo podjelu u četiri osnovna dijela.

[1.] SEO ne vrijedi bez dobrog tehničkog temelja web stranice

Slično kao i kod izgradnje kuće, važno je imati čvrste temelje za gradnju optimizacije. U ovom slučaju govorimo o čvrstim tehničkim temeljima. Naime, postoji li kakva „pukotina“ na stranici, moguće je da se vaš web ne rangira u rezultatima tražilice.

Stoga, evo nekoliko ključnih tehničkih aspekata koje morate provjeriti.

Indeksiranje web stranice

Ako Google ne može indeksirati vašu stranicu, ona se neće pojaviti u rezultatima pretraživanja. Stoga svakako provjerite jesu li sve vaše stranice indeksirane. To ćete napraviti u Google Search Consoleu.

Je li stranica mobile frendly?

Google radi na indeksiranju za mobilne uređaje, pa bez obzira na to koliko dobro optimizirali verziju stranice za stolno računalo, ako je mobilna verzija loše optimizirana, imat ćete poteškoća u vidljivoti.

mobile-friendly-web

Premda je danas većina web stranica izrađena u responzivnom dizajnu, provjerite je li ona doista prilagođena mobilnim uređajima. I to možete napraviti putem Google Search Console.

Struktura web stranice je važnija nego što vam se čini

Poznato vam je pravilo po kojem se u najmanje 3 klika dolazi do svih bitnih informacija na webu?

Upravo na to mislimo kad govorimo u strukturi stranice. Važno je, naime, da publika s početne stranice u manje od tri klika može doći na bilo koju drugu željenu stranicu.

Također, stranica treba biti logički strukturirana tako da korisnici mogu lako i brzo pronaći ono što im treba. Kad je stranica tako uređena onda će korisničko iskustvo biti bolje a tražilice će bolje razumjeti sadržaj svake stranice.

Pripazite na title tag i meta opise

Kada pretražujete na Googleu, prvo što se pojavi je title tag (naslovna oznaka) te meta opis. Oni daju blic informaciju svake web stranice i važni su za SEO, jer imaju značajan utjecaj na broj klikova.

Evo jednog primjera za naš blog:

title-tag-i-meta-opis-primjer

Ako imate zanimljiv title tag i publika klika na sadržaj, Google će vas rado pogurati prema vrhu.

Napomena: kad pišete title tag i meta opis uvijek uključite ključnu riječ na početak naslova i negdje u svoj meta opis.

Optimizirajte fotografije na web stranici

Prema podacima Copybloggera  više od 22% svih Google pretraživanja su pretraživanja Google slika, pa je to relativno neiskorišten resurs za dodatni promet. Zato se pobrinite da su vaše fotografije pravilno optimizirane za tražilice i čitatelje.

Da je optimiziranje fotografija važno i donosi rezultate je i primjer naših fotografija koje su se našle među prvima u pretrazi vezanoj uz homepage. Također je riječ o jednom našem tekstu na blogu.

optimizacija-fotografija-na-webu

Prvi korak za optimizaciju fotografija je dodavanje alt teksta. On opisuje što slika sadrži. Iako možete koristiti ključne riječi, najbolje je sliku opisati u nekoliko riječi što jednostavnije.

Sljedeći korak za optimizaciju slika je smanjenje njihove datoteke. Što je veličina vaše datoteke manja, brže će se učitati, a kako je brzina stranice Googleov faktor rangiranja, to će poboljšati vaš ukupni SEO.

[2.] Do SEO optimizacije kroz istraživanje ključnih riječi

Ključne riječi su nekoliko ključnih izraza koji opisuju temu stranice i usklađeni su s pojmovima za pretraživanje koje korisnici upisuju u Google.

kljucne-rijeci

Kako bi vam olakšali odabir ispravnih ključnih riječi evo koje alate možete koristiti za analizu.

  1. Google Keyword planner je besplatan i dio je Google Ads alata za izradu oglasa. Osim što prikazuje ključne riječi, uz pomoć njega ćete vidjeti i mjesečni broj pretraživanja, predpostavi CPC (cost per click) te prijedloge za nove ključne riječi.
  2. Google Trends je također  besplatan alat i omogućuje pregled učestalosti pretraživanja određene ključne riječi – pojma ili teme te usporedbu podataka i sezonalnost pretraživanja.
  3. Besplatan alat, je i Ubbersuggest platforma preko koje ćete pronaći prijedloge riječi i fraza ali i sezonskih trendova te konkurencije. Također, daje prikaz ideja za sadržaj i SERP analizu.
  4. Moz Keyword Explorer nije potpuno besplatan a prikazuje mjesečni broj pretraživanja, prijedloge ključnih riječi i težinu pozicioniranja.

[3.] Content marketing za dugoročnu SEO optimizaciju

Kad ste sigurni da je vaša stranica tehnički ispravna i funkcionalna, vrijeme je da se uhvatite dugoročno najkorisnijeg načina za optimiziranje stranice – content marketinga.

Sadržajni marketing u osnovi stvara sadržaj koji rješava goruća pitanja vaše publike.

Imate li primjerice agenciju za nekretnine, logično je da pišete članke na blogu koji će odgovoriti na pitanja o prodaji i kupovini nekretnina kako bi potencijalnim klijentima predstavili svoj brand.

Google će vidjeti da tekstovi s temama kupovine i prodaje nekretnina privlače promet i angažman, te će na vašu stranicu/brend gledati kao na autoritet za trgovinu nekretninama. S vremenom će Google cijelu vašu domenu početi rangirati prema ključnim riječima i pojedinačnim tekstovima na blogu.

[4.] Gradnja backlinkova kao dio SEO strategije

Za Google su backlinkovi (povratne veze) i sadržaj na stranici dva najvažnija čimbenika na koja gledaju kod rangiranja web stranica.

Povratna veza ili backlink je hiperveza na jednoj web stranici koja čitatelju omogućuje prelazak na drugu web stranicu. Google koristi povratne veze kako bi shvatio koje su web stranice popularne u industriji a  na temelju toga zašto Google koristi povratne veze kao faktor rangiranja, lako je razumjeti da nisu sve povratne veze jednako korisne.

Zato želite imati povratne veze:

  • S web stranica relevantnih za vašu industriju
  • S visokokvalitetnih web stranica

Više o građenju backlinkova smo pisali u posebnom tekstu.

Vjerujemo da smo vam ovim člankom uspjeli približiti važnost SEO optimizacije. Zanimaju vas edukativni članci, upišite se u našu e-mail bazu, newsletter šaljemo jednom tjedno.

Treba li vam pomoć oko online promocije, javite nam se.