Digitalna promocija u turizmu i ugostiteljstvu

digitalni-marketing-turizam-ugostiteljstvo

Digitalna promocija u turizmu i ugostiteljstvu

Digitalna promocija u turizmu i ugostiteljstvu je tema kojom smo započeli d.KABINET blog. Članak o važnosti digitalnog marketinga u turizmu i ugostiteljstvu napisan je taman pred pandemiju korona virusa. Međutim, savjeti dani tada, vrijede i danas kada na turističku sezonu gledamo s drugačijom dozom straha, onom od inflacije i ratnih zbivanja.

No, „nije sve tako crno“, zar ne, jer turisti su već tu.

Ako vam se ipak čini pomalo sivo, jer nemate upita gostiju a rezervacije možete izbrojati na prste jedne ruke – čitajte dalje!

Donosimo vam par korisnih savjeta iz digitalnog marketinga koje stignete još uvijek primijeniti.

Turisti vas traže preko interneta

online-informacije-turizam

Vlasnik ste turističke agencije, hotela, kampa, iznajmljujete kuću za odmor ili apartmane, imate ugostiteljski objekt, OPG ili seosko domaćinstvo, suvenirnicu, organizirate izlete – turisti će vašu ponudu tražiti putem interneta.

Zašto? Zato jer su svi stalno online!

I onda je jasno kao dan da se trebate promovirati na online kanalima.

Kako i od kuda početi?

Ako je turistička sezona razdoblje godine u kojem najviše radite i zarađujete, onda marketinške aktivnosti morate početi planirati mnogo prije 1. lipnja.  Međutim, ako već imate izrađenu web stranicu i stranice na društvenim mrežama, još se stignete ukrcati u vlak za uspješnu sezonu.

Evo koje kanale digitalnog marketinga vam savjetujemo koristiti.

Digitalna promocija u 6 koraka

Web stranica

digitalna-promocija-turizam

Ako u današnje vrijeme poslujete a nemate web stranicu, to je kao da ne postojite. Kad imate vlastitu web stranicu onda niste podstanar već imate vlastiti dom koji uređujete onako kako vi želite.

Vaša web stranica je mnogo vrjednija i važnija od profila na društvenim mrežama ali i od raznih servisa za iznajmljivanje,  jer na njoj „igrate“ po vlastitim pravilima. Kad imate web ne morate se stalno prilagođavati propisima drugih ili trećih strana te strahovati da ćete zbog nekog novog pravila izgubiti sav sadržaj koji ste vrijedno gradili godinama.

Web stranica vam dopušta da ciljanoj publici pokažete na originalan način tko ste i kojim poslom se bavite i zbog čega to radite s tolikim žarom.

Međutim, ako imate web stranicu na kojoj ni sami ne znate kad se bili, zaludu vam posao! Stranica koju će vaša ciljana publika lako pronaći dok surfaju internetom treba biti:

1. SEO optimizirana iliti „u ljubavi“ s Googleom

SEO (engl. Search engine optimisation) ili optimizacija prirodnih rezultata pretrage ključna je za što bolje pozicioniranje web stranica na tražilicama. U prijevodu – kad netko u tražilicu upiše vaše ključne riječi, vaša web stranica će im se prikazati pri vrhu (ili bar na prvoj stranici). Mislimo na ključne riječi kao što su: „izleti brodom np krka“ ili „vila s bazenom brač“.

SEO prati kako tražilice rade, algoritme koji diktiraju ponašanje tražilice, te ključne riječi koje ciljana publika upisuje u tražilice. Ovaj dio nije lagan posao, no nije  niti znanstvena fantastika jer, zamislite – postoje stručnjaci koji se bave tim poslom. 😉

 Uz tehničke pojedinosti stranice, korištenje ključnih riječi, građenje backlinkova, kod optimizacije je važan i… 

2. Content marketing

Ažurna web stranica te ona na kojoj su informacije i tekstovi na blogu od prije četiri godine, sasvim će drugačije djelovati na turista koji sleti na nju po informacije i želi bookirati vaš apartman.

Zar ne?

Ako na stranici imate blog i redovito pišete članke kao i razne druge novosti i korisne informacije, Google će vas nagraditi i pogurati prema vrhu. I zamislite, potpuno besplatno.

Međutim, konkurencija zna biti oštra a gužva u šesnaestercu ogromna. A vi želite brze rezultate i to odmah!

Lijek za takve situacije su…

3. Google oglasi

Google Ads kampanje garantiraju vam prvo mjesto na tražilicama. Oglašavanje na Google tražilici je jedno od najpopularnijih oblika PPC oglašavanja (engl. Pay Per Click). Google oglašavanje omogućuje vam detaljno ciljanje kupaca koji su spremni za kupnju ali i onih koji su u potrazi za uslugama ili proizvodima kao što su vaši.

Društvene mreže

drustvene-mreze-u-turizmu

Pored web stranice prisustvo na društvenim mrežama sigurno će vam koristiti jer nije bez razloga aktualna ona: „Ako nije bilo na društvenim mrežama, kao da se nije niti dogodilo.“

Pitate se na koje društvene mreže su najbolje za vašu djelatnost?

Detaljni odgovor pronađite u našem tekstu u kojem smo na primjerima objasnili na kojim društvenim mrežama se promovirati.

E sad, d biste izvukli maksimalnu korist od društvenih mreža…

1. Trebate znati tko je vaša publika

Identificirati tko su vaši potencijalni kupci ili klijenti, jedan je od najvažnijih zadataka kod promocije preko društvenih mreža. To nisu svi!

2. Objavljujte sadržaj koji je publici interesantan i važan

Objaviti lijepu fotografiju bez teksta tek toliko da ste nešto danas napravili je čisto gubljenje vremena. Planirajte unaprijed i objavljujte sadržaj sa svrhom fokusirajući se na nuđenje pomoći i savjeta a ne na prodaju. Važno je da publici dajete vrijednost sadržajem koji im nudi iskustva. Izvještite se u storysellingu!

3. Budite dosljedni i redoviti

Kad se vaši pratitelji primjerice, naviknu da objavljujete članak na blogu dva puta mjesečno, prve i treće srijede u mjesecu, tim danima će provjeravati što ste novo napisali. A u to ćete se moći uvjeriti ako pratite i analizirate klikove na vašem webu.

Kad se držite se rasporeda objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama pokazat ćete publici, među kojima su vaši sadašnji i budući kupci, da ste ozbiljan i odgovoran brend/tvrtka na koji se može računati.

Ako ste među onima koji revno objavljuju relevantan sadržaj na svojim poslovnim Facebook i Instagram stranicama, s profesionalnim fotografijama, zanimljivim i informativnim tekstovima te recenzijama gostiju, ali niste zadovoljnim rezultatima, onda je vrijeme da osmislite atraktivne kampanje.

Svjesni ste da će vam digitalni marketing pomoći u promociji ali ste trenutno više koncentrirani na poslove koji nisu vezani uz promociju, tu je d.KABINET! Digitalna promocija u turizmu i ugostiteljstvu nam je u malom prstu.

 Javite nam se za suradnju!