Što je storyselling ili kako uspješno prodati priču

sto-je-storyselling

Što je storyselling ili kako uspješno prodati priču

Prodaja priča ili storyselling je umjetnost pričanja priče s ciljem privlačenja vaše publike, kako bi se ona povezala i uočila prednosti kupnje vašeg proizvoda ili usluge, te vas zapamtila.

Storyselling je moćan alat koji kombinira umjetnost pripovijedanja iliti storytellinga s procesom prodaje. Kada se napravi ispravno, storyselling vam može pomoći u poboljšanju percepcije brenda i povećanju konverzija. Rezultat storysellinga je povezivanje s kupcima kroz narative koji najprije bude njihov interes za vaš brend a potom  dovode do njihove zaljubljenosti u ono što nudite.

Priče bude emocije ljudi. Kada slušamo priču u našem mozgu se oslobađaju kemijski spojevi koji izazivaju različite emocije: empatiju, privrženost, sreću, bol, strah itd. Te reakcije nas povezuju s govornikom i stvaraju jedinstvenu vezu.

Govorite li potencijalnim kupcima samo o činjenicama i brojkama nećete postići isti učinak. Zato je važno da naučite kako se povezati s klijentima pomoću storysellinga. Na taj način publiku ćete uvjeriti da drugačije vide vaš proizvod ili uslugu i da pobude njihov interes.

Bez obzira na vašu industriju ili poslovni model, svi mi prodajemo neki proizvod, uslugu ili ideju. Od tvrtke koja želi da njihovi kupci kupe novi softver do građevinara koji uvjerava investitora da podrži njihov projekt gradnje poslovne zgrade, uspjeh leži u vašoj sposobnosti da privučete pozornost druge osobe, natjerate je da se zaljubi u vašu ideju, dogovorite suradnju i ostvarite prodaju.

U ovom (ponekad) kompliciranom procesu, storyselling je moćan alat.

Važnost storysellinga

Pisanje bloga za promociju proizvoda ili usluga koje prodajete, izvrstan je prvi korak storysellinga, ali ne možete samo pisati članke o bilo čemu što vam padne na pamet. Vaše ideje za post na blogu moraju pričati uvjerljive marketinške priče koje će vam pomoći da se izdvojite od konkurencije.

Tu dolazi prodaja priča ili storyselling.
Sam storytelling ili pričanje priča obično ne potiče publiku da djeluje. Stoga tada na scenu stupa prodaja priča. Storyselling je završetak procesa brendiranja. To je kao da ste napravili puni krug  i priču vašeg brenda završili smislenim zaključkom – tj. pozivom na akciju za kupnju. 

Storyselling će vam osigurati da svo vrijeme, novac i energiju koje uložite u pisanje važnog i zanimljivog sadržaja ne bude uzaludno, kako bi postigli svoje ciljeve. Bloganje može biti hobi, ali soryselling s marketinškom podlogom pretvara vaš blog u posao.

Ova marketinška taktika pomoći će vam da:

  • Privučete pažnju klijenta.
  • Stvorite iskren odnos.
  • Motivirajte i potaknete potrošača na akciju.
  • Date smisao poslovnim podacima koji ih čini relevantnijim i uzbudljivijim.

Ovu tehniku također možete koristiti u bilo kojoj točki prodajnog procesa, bilo da se radi o objašnjavanju i educiranju kupaca o karakteristikama proizvoda, odgovaranju na pitanja potencijalnih kupaca ili tijekom pregovora o sklapanju posla.

kreiranje-storysellinga

Kako stvoriti uvjerljivu priču koju će vaša publika zavoljeti?

“Prodavači priča” stvaraju priče oko svojih brendova koristeći kombinaciju emocija i logike kako bi izgradili povjerenje i izazvali odgovor publike.

Da biste bili dobar “prodavač priča” trebate razumjeti kako priče funkcioniraju i što bi trebale imati da bi stvorile pozitivan učinak na vašu publiku. Svaka priča mora imati ova četiri dijela:

1. Uloge

U prodaji priča potrošač uvijek treba biti glavni lik.

Kupac bi trebao biti oduševljen što je osnovni dio vaše priče, a to će mu olakšati povezivanje sa sadržajem.

E sad, a tko bi trebao biti negativac?

U ovom slučaju bit će to prije problem nego osoba. Neki primjeri mogu biti nedostatak kvalificiranih kupaca, poteškoće u pronalaženju slobodnog vremena, talenta itd.

U našem primjeru glavni lik je Sanja, vlasnica kozmetičkog salona koja želi svoj posao promovirati na Instagramu. No, nema dovoljno vremena da se time bavi sama ili dodatno educira za taj posao. Nedostatak vremena je negativac u priči.

2. Kontekst

Svaki klijent je drugačiji i ima konkretan niz okolnosti koje utječu na njihovo donošenje odluka. Trebali bismo se potruditi razumjeti kontekst i ispravno ga ugraditi u naš storyselling.

Kad to napravimo kako treba izgradit ćemo povjerenje i pobuditi interes publike. U priči ćemo dati čitateljima vjerodostojne podatke i primjere.

Recimo da je naša Sanja čula kako se na Instagramu može doći do klijentica te da su neki konkurentni saloni poboljšali svoju prodaju putem promocije na društvenim mrežama. Ovo vam je znak da svojoj priči dodate reference, recenzije i testimonijale vaših zadovoljnih klijenata. 

3. Zaplet

Svaka priča ima početak, zaplet i rješenje. Zaplet je dio priče u kojem postoji sukob za koji je potrebno rješenje.

U našoj prodaji priča, moramo se osvrnuti na bolnu točku, problem ili potrebu koju bi potrošač mogao imati i što naš proizvod ili usluga savršeno zadovoljava.

 Za uspjeh u prodajnom svijetu, potrebe našeg potencijalnog kupca moraju biti potpuno jasne i točno odrediti što ih sprječava da ih riješe.

Već smo naveli da je Sanjin problem nedostatak vremena. Ako u ovom dijelu storysellinga kažemo kako brzo odgovaramo na upite i kreiramo strategiju nastupa na društvenim mrežama s konkretnim prijedlozima te se prilagođavamo ciljevima i budžetu klijenata, onda smo ponudili konkretno rješenje Sanjinog glavnog problema.

4. Završetak

Nakon što završimo našu analizu temeljenu na potrebama, pokazujemo vrijednost proizvoda ili usluge koju želimo prodati.

Protagonist priče će, naravno, izaći kao pobjednik i imati koristi od priče.

Na kraju vaše priče Sanja je pročitala i kako će angažirajući marketinšku agenciju moći bezbrižno raditi svoj posao. Vi ćete je kontaktirati redovito i brinuti se oko privlačenja novih kupaca a ona će moći svoje vrijeme rasporediti kako joj odgovara bez stresa. Dakle, ovdje ste istaknuli vrijednosti usluge tj. koristi koje će potencijalni kupac imati.

S ove četiri komponente razvijat ćete priče o svom proizvodu, tvrtki ili čak o sebi, kako biste se povezali s kupcima i izgradili čvrste i pouzdane odnose. Pripremite ih unaprijed, budite transparentni, autentični i pretvorite se u prvorazrednog pripovjedača ili mahera/mahericu storysellinga.

Tekst završavamo citatom poznatog marketinškog stručnjaka Davida Ogilivya, koji je kazao:

“Ako pokušavate nagovoriti ljude da nešto učine ili kupe, čini mi se da biste trebali koristiti njihov jezik, jezik kojim se služe svaki dan, jezik na kojem misle.”

Nastavak na ovu priču pročitajte slijedeći tjedan u novom tekstu o tome kako napisati odličnu marektinšku priču na našem blogu.

Treba li vam pomoć oko pisanja i prodaje vaših poslovnih priča, bit će nam drago ako nam se javite.😊