Što je content marketing?

content-marketing

Što je content marketing?

Jeste li dnevno izbombardirani tisućama marketinških poruka koje uglavnom nisu vrijedne niti relevantne? Kad razmišljate o tom pristupu nikako ne biste da vaša tvrtka na isti način pokušava doprijeti do ciljane publike. Čuli ste za content marketing ili sadržajni marketing, ali ne znate što točno podrazumijeva taj izraz?

Čitajte dalje!

Vaši potencijalni klijenti/kupci od vas žele vrijedan sadržaj koji ih neće ometati. Baš kao i vi, i oni cijene više sadržaj koji će im biti serviran u obliku dobro ispričane priče. A upravo je pričanje priče, ili storyteling kojega često koristimo u digitalnom marketingu, osnova content marketinga.

Content marketing – definicija

Content marketing ili sadržajni marketing je strateški marketinški pristup usmjeren na dosljedno stvaranje i dijeljenje vrijednog i kredibilnog sadržaja kako bi se privukla i zadržala jasno definirana publika koja, u konačnici, ostvaruje konverzije – kupuje proizvod/uslugu, pretplaćuje se na newsletter i sl.

Sadržajni marketing pomaže tvrtkama da dođu do ciljane publike na prirodan (organski) način kako bi  povećali konverzije, poboljšali svijest o brendu, povećali prihod, etablirati se kao lider u industriji i još mnogo toga. Pritom će  takav vaš sadržaj biti autentičniji, zanimljiviji i prilagođeniji vašoj publici. To je stalni proces koji mora biti uključen u cjelokupnu marketinšku strategiju.

Najčešće vrste content marketinga

vrste-content-marketinga

Blog

Kako bi ste se bolje povezali sa svojom publikom idealno bi bilo započeti pisati blog na web stranici. Tekstovima na blogu ćete na kreativan način pričati o proizvodima ili uslugama.

Osim što ih Google jednostavno indeksira, u tekstovima na blogu možete promovirati ostali sadržaj koji se nalazi na web stranici linkovima ali i dijeliti ih na društvenim mrežama.

Pisanje bloga je za većinu i najvažniji dio content strategije u marketingu. Važno je samo da blog pišete redovito.

Niste li još počeli pisati blog, evo kako početi.

E-knjige

Kad se izvježbate u pisanju bloga, prijeđite na stepenicu više – napišite eBook! Nemojte paničariti misleći da e-Knjiga treba imati 100 stranica. Ona može biti edukativna i sa samo desetak stranica.

E-knjige su odličan put da privučete nove newsletter pretplatnike ali i kupce.

Poseban tekst smo posvetili temi: kako jednostavno napisati eBook.

Newsletter

newsletter-marketing

Logičnim slijedom, nakon bloga i e-knjiga evo nas na e-mail marketingu koji je važan dio content strategije. Kroz redovne newslettere lako ćete se prisnije povezati s vašim potencijalnim kupcima. To je odličan način da vaše leadove pretvorite u lojalne kupce.

Ako ste još uvijek skeptični glede ovog kanala, postanite naš newsletter pretplatnik i besplatno preuzmite naš eBook sa još više detalja i savjeta za lakše kreiranje uspješnih e-mail kampanja.

Društvene mreže

S oko 4,4 milijardi korisnika društvenih medija u svijetu, lako je razumjeti zašto toliko tvrtki ulaže u marketing na društvenim mrežama.

Postoji niz platformi – Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, TikTok itd., na kojima se možete povezati s vašom ciljanom publikom. Također, više je načina na koje ćete stvoriti i podijeliti sadržaj na svakoj od njih. Možete dijeliti blogove, fotografije, unaprijed snimljena videa, vizuale, snimke uživo, Stories, Reels itd.

Jednako kao i kod pisanja blogova, važno je da budete redoviti u objavama, dosljedni u tonu komunikacije te vizualnom identitetu brenda.

Infografike

kako-izgledaju-infografike

Imate li tonu korisnih statističkih podataka koje će potkrijepiti neki vaš duži tekst, izradite infografiku. Ljude će uvijek prije privući vizualno zanimljive i lako razumljive informacije, nego hrpa postotaka.

Infografika prikazuje informacije i podatke u lako razumljivom grafičkom formatu. Kombinacijom jednostavnih riječi, kratkih izjava i zanimljivih slika, infografika je izvrstan način da učinkovito korisnicima prenesete i komunicirate vaš sadržaj.

Infografike dobro funkcioniraju kod složenih i jednostavnijih tema jer su svima lako razumljive. Mi smo je  izradili u tekstu o najboljem vremenu za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama u 2021.

Video

Prema istraživanju Wyzowla, 86% tvrtki koristi video kao marketinški alat a 93% njih kaže da je video važan dio njihove marketinške strategije. Oko 70% kupaca kaže da više voli saznati o proizvodu ili usluzi marke putem videa.

Osim toga, video marketing može potaknuti konverzije, poboljšati ROI i pomoći vam u izgradnji odnosa s publikom. Svoj video sadržaj možete podijeliti na društvenim mrežama, web stranicama,  newsleterima. Najviše videa kreira se za društvene mreže

Inače, od 2016. korištenje videa u promotivne svrhe povećalo se za čak 41%.

Podcast

podcast

Zbog ograničenja koja je u svijetu uzrokovala globalna pandemija COVID-19 virusom od lani su mnoge tvrtke počele stvarati i dijeliti vlastite podcastove.

Podcast će vam dati puno kreativnosti kod kreiranja, jer se mogu odnositi na bilo koju temu. Osim toga, određujete i druge čimbenike povezane s podcastom, kao što su ritam epizoda, tko gostuje na podcastu, gdje oglašavate podcast,  koliko su epizode duge itd.

E sad, ne može baš sve biti podcast kako smo imali prilike vidjeti prošle godine, za vrijeme političke kampanje pred parlamentarne izbore.

Odličan tekst na tu temu je napisao Ivan Brezak Brkan iz Netokracije.

Pred kraj teksta ponovimo koje su to prednosti content markeitnga.

Zašto je content marketing važan?

Svrha content marketinga je da potencijalnom kupcu na zanimljiv način ispriča priču dajući mu korisne informacije o proizvodu.

Nasuprot „potezanju za rukav“ i prisiljavanju kupca da kupi od vas određeni proizvod, sadržajnim marketingom ćete na edukativan, savjetodavan i zabavan način dijeliti informacije koje pomažu vašim potencijalnim kupcima.

Content marketingom:

  • Educirate svoje potencijalne kupce o proizvodima i uslugama koje nudite
  • Potičete publiku na konverzije
  • Gradite odnos između klijenata i poduzeća koji rezultiraju povećanom lojalnošću
  • Pokazujete svojoj publici kako vaši proizvodi i usluge rješavaju njihove probleme i izazove
  • Stvarate osjećaj zajedništva oko svog brenda

Treba li vam pomoć oko pisanja sadržaja, obratite nam se s povjerenjem!