Savjet srijedom: Važnost internih linkova za SEO

interni-linkovi

Savjet srijedom: Važnost internih linkova za SEO

Za optimizaciju web stranice za tražilice jako je važno pisanje tekstova na web stranici. To već i ptice na grani znaju.

Međutim, posebnu pozornost morate voditi i o internim linkovima.

Naime, nije samo kreiranje SEO strategije ono o čemu trebate voditi računa ako želite da se sadržaj vaše web stranice nađe među prvim rezultatima pretrage na Googleu.

Svaka web stranica ima interne linkove ali većina ljudi ne zna da, kad ih se koristi strateški, oni mogu značajno poboljšati pojavljivanje vaše stranice u SERP-u.

 I vaša web stranica ima interne linkove, a u ovom tekstu ste već naišli na dva!😉

Ovaj mali i jednostavan alat na moćan način pomaže publici da na vašoj stranici lakše navigira kroz digitalni sadržaj te alatima za indeksiranje tražilica pruži informacije o tome kako vaša web stranica radi.

Ustrajni ste u tome da optimizirate svoj sadržaj za SEO? Onda morate razumjeti kako interni linkovi funkcioniraju, gdje i kako se postavljaju i zašto su važni.

Sve to pročitajte u nastavku teksta u kojem vas savjetujemo i što je ispravno a što nije kod građenja strategije internih linkova.
sto-su-interni-linkovi

Što su interni linkovi?

Interni link ili interna poveznica je hiperveza između dvije različite stranice na istoj web stranici tj. na istoj domeni.  

Svaka web stranica koja ima više od jedne stranice mora biti povezana internim linkovima. Primjerice, ako ste na Naslovnoj stranici (homepageu) onda u izborniku vidite interne poveznice druge stranice kao što su Usluge, Novosti, Kontakt i sl.

Ovakvo interno povezivanje stranica je ključno za SEO vašeg weba jer gradi njegovu strukturu. Više stranica na jednoj domeni poboljšava šanse za rangiranje dopuštajući alatima za indeksiranje tražilica da indeksiraju više sadržaja na stranici.

Zašto su interni linkovi važni?

Interni linkovi su važni jer pomažu Googleu da bolje razumije i rangira vašu web stranicu. Googleov algoritam strojnog učenja prošao je dug put i koliko god da je napredan, još uvijek postoje jednostavni načini na koje ćete poboljšati SEO.

Interno povezivanje je jedno od njih.

Ovu su neke osnovne značajke internih linkova. Oni:

  • Omogućuju korisnicima lakšu navigaciju po web stranici
  • Uspostavljaju hijerarhiju informacija na stranici
  • Označavaju PageRank (ili SEO vrijednost)
  • Signaliziraju botovima tražilica koje su stranice važne
  • Grade mapu sadržaja oko određene teme
  • Poboljšavaju korisničko iskustvo i angažman

Zašto su interni linkovi važni za SEO?

Interne veze pomažu Googleu da pronađe, indeksira i razumije sve stranice na vašoj web stranici. Ono je ključno za svaku stranicu koja želi više rangiranje na Googleu.

seo-strategija-interni-linkovi

Google sada koristi obradu prirodnog jezika (NLP) za bolje razumijevanje jednog od 10 upita za pretraživanje. Ali algoritmi su daleko od savršenih. Potreban im je kontekst da razumiju o čemu se radi na stranici, kakav je odnos s drugim stranicama i kolika je važnost pojedine stranice u odnosu na cjelokupnu web stranici. 

Tu dolazi do izražaja prava vrijednost internih poveznica. Oni pokreću arhitekturu vaše stranice, prenose značenje i još mnogo toga.

Evo koje su tri najveće koristi od internih linkova.

Tri najveće koristi od internih linkova

1. Interni linkovi pružaju vrijednost vašim korisnicima

U d.KABINET-u uvijek poslovne planove i aktivnosti počinjemo od potencijalnog kupca ili od krajnjeg korisnika. Zato smatramo da korištenje internih linkova pruža dodatnu vrijednost čitateljima.

Kad netko čita vaše tekstove na blogu u kojima internim linkovima dio sadržaja povezujete s novim, važnim informacijama, svojoj stranici povećavate vrijednost. Međutim, tako čitatelju istodobno pomažete da još bolje shvati sadržaj i temu koju obrađujete.

To znači da interni linkovi nisu samo važna SEO tehnika već korisnicima nude više izvora i istraživanje dodatnog, povezanog sadržaja.

To što čitatelje internim linkovima vodite od jednog do drugog, trećeg, četvrtog članka možda neće automatski potaknuti konverziju, ali ono je važan dio prodajnog lijevka

Ako i ne ostvare konverziju, čitateljima ćete ovako dati razlog da dulje ostanu na vašoj stranici te ćete steći njihovo povjerenje.  

Kako je kazao Neil Patel – SEO se odnosi na optimizaciju korisnika, a ne samo na tehnička podešavanja i lukave trikove.

2. Interni linkovi pomažu Googleu da indeksira vaš web

Googleov alat za indeksiranje prati veze na cijelom internetu kako bi pronašao i indeksirao web stranice.

Ako vaša web stranica ima jake interne veze, Googleov alat za indeksiranje lakše pronalazi novi sadržaj koji objavljujete. Googleovi botovi redovito indeksiraju web u potrazi za novim sadržajem. Ako je vaš sadržaj isprepleten s više internih veza, indeksiranje se događa puno brže.

Kao rezultat toga, vaš će se sadržaj također brže indeksirati.

3. Interni linkovi s anchor tekstom na ključnim riječima imaju najbolje rezultate

Ako postavljate interni link s anchor tekstom (sidrenim/usidrenim tekstom) vrijednost te poveznice bit će veća u odnosu na poveznice koje biste postavili primjerice na fotografiju.

Ali nemojte koristiti bilo kakav anchor tekst!

Vrijednost veze će biti još veća ako sidreni tekst ujedno sadrži ključne riječi.

U prijevodu: Nemojte stavljati link na riječi „ovdje“ ili „saznajte više“, već na jednu ključnu riječ ili frazu koja se uklapa u sadržaj teksta i objašnjava gdje upućujete čitatelje.

Evo primjera:

POGREŠNO: Zašto je važan proces naminga pročitajte ovdje.

ISPRAVNO: Saznajte zašto je važan proces naminga.  

Što strategija internih linkova treba sadržavati

Aktivno pišite sadržaj na web stranici

Mreža internih linkova bit će najkvalitetnija ako imate mnogo internih stranica i na njima mnogo sadržaja.

Logično je da kada pišete puno sadržaja da ćete imati  imat više linkova unutar weba koji će povezivati sadržaj tj. različite stranice. Međutim, ako stalno povezujete sadržaj sa vašom početnom stranicom nećete vidjeti od toga mnogo koristi.  

Umjesto toga, razmislite o pisanju bloga ili izradi odredišnih stranica koje sadrže domišljat sadržaj.

Linkajte stranice s visokom konverzijom

Ako znate koje stranice na vašem webu imaju najbolje rezultate konverzije onda interne linkove šaljite na ove stranice.  

To mogu biti zanimljivi članci na blogu s jakim CTA gumbom, koji onda uz SEO vrijednost za vas imaju i vrijednost prihoda.

Stari sadržaj osvježite linkovima s novih tekstova

Kada pišete novi tekst, trebali biste u njega postaviti pet ili više poveznica na stare članke.

Naime, prema  Cyrusu Shepardu, “veze sa svježih stranica prenose svježu vrijednost.” Pingiranje starih stranica novom vezom pomaže povećati vjerojatnost povećanja ranga u SERP-ovima. U očima tražilica, čitatelji koji prate vaše interne veze zapravo “osvježavaju” vaš stariji sadržaj pokazujući da je još uvijek relevantan.

Što nikako ne smijete raditi kod korištenja internih linkova

  • Nemojte stvarati točno podudaranje između anchor teksta i odredišta internog linka. Ova tehnika, poznata kao “točno podudaranje sidrenog teksta” povezana je sa SEO kaznama putem Penguin ažuriranja. Današnje su tražilice osjetljive na redovitu upotrebu sidrenog teksta s točnim podudaranjem jer izgleda neprirodnim.
  • Nemojte koristiti fraze poput “kliknite ovdje”.  Anchor tekst mora smisleno biti povezan sa stranicom koju linkate i to kroz ključne riječi.
  • Nemojte linkati više od jedne rečenice. Cijeli odlomak s linkom je neugledan i loš je za korisničko iskustvo. Držite se nekoliko riječi ili fraze kada koristite sidreni tekst za interni link.

FAQ – interni linkovi

faq-interni-linkovi

Jesu li interni linkovi isto što i backlinkovi?

Backlinkovi su poveznice između dvije stranice na zasebnim domenama. To su veze koje dolaze na vaš web sa drugih stranica. One povećavaju autoritet vaše web stranice, a to vam pomaže da se bolje rangirate u Google SERP-u.

Ove veze možete zaraditi prirodno ili ćete ih možda morati steći strateški. Povratne veze su od vitalnog značaja za vaš SEO uspjeh jer su jedan od prva 3 Googleova čimbenika rangiranja.

Kada koristim eksterne linkove?

Eksterni linkovi su veze koje vode s vaše web stranice na drugu domenu. Njih koristite ako želite citirati izvor ili povezati se na detaljniji dio sadržaja o temi koju spominjete ali ne pokrivate u cijelosti. Ako spomenete statistiku ili izvučete nešto iz tuđeg članka, svakako biste se trebali povezati na nju.

Koliko najviše internih linkova trebam postaviti u jedan tekst?

Nema određenog broja, ali 5 -10 za svakih 2000 riječi je najbolja praksa. Google neće indeksirati stranice s više od 150 linkova, stoga budite oprezni s pretrpavanjem sadržaja poveznicama.

Zaključak

Interno povezivanje je temeljni dio SEO strategije i svaka web stranica koristi interne linkove.

No, kako bi izvukli maksimum iz svog sadržaja kojeg marljivo pišete na webu, obavezno pronađite načine za povezivanje stranica internim linkovima. Koristite optimizirane anchor tekstove i postavite linkove koji korisnicima pružaju više korisnih informacija o temi koja ih zanima.

Kada se postavljaju ispravno, interni linkovi će poboljšati korisničko iskustvo i vašu web stranicu bolje rangirati u SERP-ovima.

Treba li vam pomoć kod pisanja sadržaja na web stranici s internim linkovima, rado ćemo vam pomoći. Sve što trebate napraviti, jest kontaktirati nas!