Savjet srijedom: Kako backlinkovima do bolje pozicije na internetu?

sto-su-backlinkovi

Savjet srijedom: Kako backlinkovima do bolje pozicije na internetu?

„Trenutno smo fokusirani na građenje backlinkova u skladu sa našom SEO strategijom, pa ako imate kakav prijedlog i ideju, slobodno recite.“

Parafraziramo rečenicu koju nam je nedavno na sastanku uputio jedan naš klijent.

On se nakon desetak jako uspješnih godina poslovanja odlučio za potpuni refresh svoje web stranice.

Budući da je taj proces potrajao, sa dugogodišnje prve pozicije koji je zauzimao na Googleu, sada je stranica našeg klijenta nešto niže na pretraživačkoj mreži.

On je odlučan da to čim prije promijeni. 🙂

Kako?

Jedan od načina upravo je građenje backlinkova, tj. poveznica koje će sa drugih web stranica voditi na njegovu.

Zašto?

Zato što vas Google nagrađuje visokom pozicijom na svoj pretraživačkoj mreži, kada ljudi na vašu web stranicu, dolaze sa drugih web stranica!

Naime, Google putem svoje tražilice želi korisnicima osigurati najrelevantniji sadržaj, pa ako neka stranica ima mnogo ulaznih linkova, za njega to znači do ona zaista nudi koristan sadržaj.

link-building

Što je backlink?

Backlink ili povratna veza je veza koja s jedne web stranice vodi na drugu web stranicu. Generiranje visokokvalitetnih backlinkova je jedan od važnijih dijelova SEO strategije pa što više kvalitetnih backlinkova imate, bolje ćete se pozicionirati na tražilicama.

Backlinkovi pomažu kod organskog rangiranja web stranice a Google stranice sa kvalitetnim povratnim vezama rangira na višu poziciju.

Što je građenje backlinkova?

Više je načina na koje se može raditi tzv. link building, no, ono što vam u startu treba biti jasno kod ove tehnike, da ona nije jednostavna, niti jeftina a niti donosi ekspresno brzo željene rezultate.

Kad se fokusirate na optimizaciju vašeg weba za tražilice, morate također biti „up to date“, jer se trendovi stalno mijenjaju. Zato pratite analitiku uključujući i analitiku na društvenim mrežama.

Ono što se događa na Googleu i što će se vjerojatno nastaviti događati, jest da udio organskog prometa pada. Uz to SERP (Rezultati pretraživanja) nam pokazuje, osim oglasa na vrhu stranice, od ove godine i tzv. „People also ask“ tablice, koje doslovno odvlače posjetitelje sa vaših stranica.

No, vratimo se na temu.    

Generalno, internetske tražilice rade na način da sortiraju linkove kako bi otkrili nove stranice, te da bi ih rangirali po važnosti.

Budući da je naš klijent, koji nas je inspirirao da današnji „Savjet srijedom“, posvetimo backlinkoivma, na web stranici dovršio on-page SEO optimizaciju, na red je došao link building, kao jedan od najvažnijih i najdugotrajnijih procesa off-page SEO-a.

Da biste lakše shvatiti na što se konkretno ovaj proces odnosi, navodimo primjer, koji se doslovno odvijao u našoj glavi za vrijeme razgovora sa klijentom.

Primjeri iz prakse za građenje backlinkova

Gostujući, sponzorski i nativni članici, banneri…

Kad smo čuli prvu rečenicu iz ovog bloga – upalilo nam se nekoliko žaruljica. Blink – blink –blink! 😀

Dakle, razmišljamo – mogli bismo kontaktirati novinske portale i objaviti nekoliko sponzorskih članaka, te dogovoriti suradnju sa nekim od portala koji su bitni za njegovu djelatnost.  Oni bi vjerojatno prihvatili ponudu da im on šalje stručne članke u zamjenu za npr. banner.

Da pojasnimo – kada se npr. gostujući članak objavi, u njemu mora biti povratni link na vašu web stranicu čime se poboljšava njezino mjesto kod pretraživanja. 

Ne bi bilo loše niti dogovoriti suradnju sa nekim od influencera ili blogera iz niše našeg klijenta.

To je otprilike bila naša zamisao koju smo mu odlučili predložiti i dalje razraditi a odnosi se na građenje backlinkova. Naravno, ako će njegov budžet za marketing moći to iznijeti.

Pisanje bloga

Osim gostujućih članaka i jedna od najboljih načina za stvaranje kvalitetnih backlinkova je pisanje kvalitetnih članaka na vašem blogu. To je doduše dulji i zahtjevniji proces, ali ako pišete zanimljive i relevantne tekstove koji zanimaju vašu ciljanu publiku, s vremenom će vaša web stranica privlačiti sve veći broj ljudi.

Evo na što još pripazite kad se uhvatite svoje SEO optimizacije.

Veći rang ćete dobiti ako poveznice na vašu web stranicu vode sa stranica koje su relevantne i imaju kredibilitet pa makar je riječ o samo nekoliko linkova. Nego da npr. imate bezbroj linkova sa stranica koje nisu među poznatim. Dakle, kvaliteta a ne kvantiteta.

Kada ste se dogovorili za suradnju, onda imajte na umu i važnost pozicioniranja linka u promotivnim tekstovima. Govorimo li o nativnom oglasu, najbolje bi bilo da je link na vašu web stranicu ugrađen u sam sadržaj, kao njegov prirodni dio, a ne negdje zalijepljen na dnu teksta, sam samcat. 

Anchor tekst je još jedna stavka koju obavezno nemojte smetnuti sa uma, jer jednako je važan kod internih i eksternih linkova. 😉

Treba li vam savjet oko građenja backlinkova, rado ćemo vam pomoći.

Sve što trebate napraviti, jest poslati email.