Savjet srijedom: Kako pisati odlične tekstove?

kako-pisati-odlicne-tekstove

Savjet srijedom: Kako pisati odlične tekstove?

Na početku pokretanja d.KABINET-a i stvaranja marketinške strategije koja se velikim dijelom oslanja na pisanje tekstova za blog, mnogo sam mozgala na koji način ću pisati.

Kako se obratiti ciljanoj publici? Kako ispričati priču koju će ljudi pročitati do kraja? Koji stil pisanja odabrati? Hoću li pogoditi pristup iz prve ili ću ga mijenjati iz mjeseca u mjesec? Hoće li moj blog biti glam ili blam?! 🙄

Prva godina je bila testna godina. Sve dok se nije iskristaliziralo nekoliko buyer persona i počeli pristizati upiti za suradnju. Onda su došli klijenti a kroz neko vrijeme i newsletter pretplatnici su reagirali na savjete te počeli slati poštu s pohvalama, idejama i prijedlozima. Osim po povećanju broja klijenata, jedan od pokazatelja da se vaš trud od pisanja bloga isplatio, je kad u analitici primijetite da vaš organski promet raste. To je znak da ste pišući tekstove uspjeli u optimizaciji za tražilice.

Nakon godina pisanja za medije, brojnih edukacija vezanih za pisanje u marketingu te niza pročitanih stručnih tekstova, u današnjem Savjetu srijedom pišem inspirirana tekstovima sa stranice Copyblogger.

A oni tvrde slijedeće:

Pisanje odličnih tekstova je podjednako umjetnost i znanost.

Kad vaš posao obuhvaća content marketing on ne smije biti sveden samo na pisanje praktičnih i uvjerljivih tekstova, već stvaranje tekstova koji će izazvati oduševljenje i pobuditi interes čitatelja, baš kao umjetnost.  

Pisanje je i znanost, jer se tekstovi testiraju kako bi se poboljšali. Tako ćete znati funkcionira li vaš sadržajni marketing. Prodajete li priču, ili negdje griješite i prodaja šteka.

U lošim tekstovima nedostaje jedan (ili oba) ova elementa.

Čitajte dalje, jer u nastavku slijedi 7 stilova pisanja uz koje ćete napisati ubojito dobre tekstove bilo da je riječ o tekstovima za blog, tekstovima za oglase, newsletterima ili sadržaju za društvene mreže.

kako-napisati-dobar-tekst

7 stilova pisanja tekstova koji se čitaju u jednom dahu

1. Običan tekst

Kada želite svoj proizvod ili usluge predstaviti na najjednostavniji način, bez uljepšavanja i prepoznatljivog stila, onda pišete tzv. običan tekst. Bez posebnog uvoda, zapleta i raspleta ovo je tekst u kojem se iznose činjenice i koristi (usluga/proizvoda). Neki bi ga nazvali i šturim jer nema priče, nema razgovora i nema tvrdnji u superlativima.

Ovakvom vrstom teksta nećete osvojiti Nobelovu nagradu za književnost, ali će dati potencijalnom klijentu podatke i informacije koje su mu potrebne za donošenje odluke o proizvodu ili usluzi koju nudite.

To su npr. tekstovi na Google Marketing Platformi.

2. Tekst u formi pripovijedanja

Tko ne voli dobru priču?

Svi volimo slušati/čitati o ljudima – posebno zanimljivim ljudima. O ljudima koji su se suočili sa problemima s kojima se možemo povezati i koji nam mogu reći kako su ih riješili. Fokus u ovakvom tekstu stavljamo na vaš proizvod koji rješava probleme iz teksta tj. priče.

Pripovjedački tekst ima četiri osnovne osobine:

Uvod: Predstavite problem. Ispričajte kako je glavni lik priče npr.  Ivana imala normalan život, sve dok joj šef nije promijenio radno mjesto zbog čega je njezin život potpuno poremećen a ona pod stalnim pritiskom.

tekst-u-formi-pripovijedanja

Zaplet: Pišite kako Ivani prijeti otkaz ako se ne snađe na novom radnom mjestu u roku od mjesec dana. Prikažite kako izgleda njezina svakodnevna grčevita borba u savladavanju novih vještina.

Dijalog: Ne zaiskre li vam oči kad u tekstu naiđete na dijalog? U ljudskoj je prirodi da nas privlače razgovori u priči. Zato napišite dijalog između Ivane i njezine prijateljice Darije. Ivana joj se požalila kako je strašno opterećena novim poslom te kako ne zna kako će ga riješiti.

Rasplet/rješenje: Napokon, vaš proizvod se pojavljuje u priči kao lijek za Ivanin problem. Darija je Ivani preporučila marketinšku agenciju koja nudi usluge edukacije.😉 Vjerodostojnost svog proizvoda u raspletu priče povećat ćete dijeljenjem dosad postignutih rezultata (na primjer, testimonijalima, recenzijama, brojkama koje svjedoče povećanju prodaje i sl.).

Vaša priča ne mora biti dramatična. Ona mora prije svega biti jednostavno ljudska i svakodnevna. I naravno, zanimljiva vašoj ciljanoj publici.

3. Tekst u obliku razgovora

Tekst kao razgovor ili  “Ti i ja” tekst je pisanje u formi razgovora između dvoje ljudi. To mogu biti primjerice copywriter i potencijalni klijent.

Način na koji ćete pisati ovakav tekst je potpuno isti kao razgovor koji ste imali npr. na sastanku s kupcem na kojemu ste mu predstavili uslugu koja ga zanima. Pričali ste recimo o izradi web stranice.

U ovakvom tekstu se ne morate razmetati stilskim figurama. Često je tek vaša puka strast prema onome što pokušavate promovirati dovoljna da tekst bude zanimljiv čitateljima. Da vam je lakše napisati ovakav tekst, možete snimiti razgovor o proizvodu, prepisati ga i koristiti kao skicu.

4. Tekst à la John Lennon

Kad nas je John Lennon u svojoj pjesmi zamolio da „zamislimo“ (op.a. Imagine) koristio je učinkovito sredstvo uvjeravanja. Ovdje dolazimo do pisanja tzv. maštovitog teksta.

U njemu tražite od svoje ciljne publike da zamisli nešto što će riješiti neki njihov problem ili izazov. Slobodno si dajte oduška u pisanju izazivajući sva čula čitatelja.

pisanje-tekstova-za-web

Ovakvi tekstovi u prvom odlomku mogu započinjati ovakvim riječima:

  • “zamislite da gledate u predivan zalazak sunca ispijajući Aperol spritz…”,
  • “zatvorite oči i osjetite blagi, morski povjetarac na licu…”,
  • “pretvarajte se na trenutak da sjedite na vrhu planine…” ili
  • “otkrijte kako izgleda kada uronite u plavetnilo Modre špilje…”  i sl.

U ovakvim tekstovima se od publike traži da se zamisle na određenom mjestu i da se na specifičan način pretvaraju da žive svoj san, nešto što silno žele.

Tada copywriter slika sliku kako doći do tog idealnog života kroz određeni proizvod ili uslugu. I za to ne koristi platno već riječi. 😉

5. Tekst napisan u dugačkoj formi

Za razliku od razgovora licem u lice s kupcem, dugi tekst ima veću šansu da proda vaš proizvod.

Zašto?

Pisanje na dugo i na široko sa iznošenjem činjenica i prednosti, pomoći će istaknuti najvažnije detalje nekog proizvoda ili usluge. Ovakav tekst možete rastegnuti na nekoliko dijelova i slati ga nekoliko tjedana svojim newsletter pretplatnicima.

Na taj način pretvarate dugački tekst u kratke, lako probavljive dijelove.

6. Tekst kojega piše vlasnik tvrtke

Poznata je činjenica da vam preporuke trećih strana mogu pomoći u prodaji proizvoda. Ali jednako je učinkovito ostvariti izravnu komunikaciju između osnivača ili vlasnika tvrtke i njegovog kupca.

Kupcu time poručujete: „Vidite, izvršni direktor nije teško dohvatljiva i hladna osoba koju zanima samo dobit. Pristupačan je i ljubazan. Stalo mu je do našeg mišljenja. “

7. Brutalno iskren tekst

Znate li da postoje tekstovi koji prodaju a brutalno iskreno govore ružnu istinu o proizvodu?

Recimo da prodajete fiću kao ja, e onda u tekstu „u glavu“ ukažite na sve moguće radove i popravke koje treba na automobilu obaviti. Od popravka limarije, novih amortizera do interijera automobila koje treba hitni facelifting.

fico

Tek nakon tih bolnih istina krenite s isticanjem njegovih raritetnih prednosti kao što su da je skoro oltajmer, registran, nije karamboliran sa originalnim dijelovima, i originalnim, sportskim volanom iz Torina.

Nakon toga čitatelje upozorite da će ovaj automobil trebati puno ljubavi, brige i pažnje. Možete otići još dalje i reći: “Pazite, na ovom automobilu treba još puno raditi!”

I evo neobične stvari koja se tada događa: kada ste iskreni i transparentni u pogledu slabosti proizvoda, kupac vam vjeruje. Kad imate povjerenje kupaca, onda će vam oni povjerovati i kada istaknete kvalitete svog proizvoda.

Zaključno, kad pišemo tekst često kombiniramo nekoliko ovih tehnika u jednom tekstu.

Recimo da vlasnik OPG-a piše tekst u obliku razgovora o njegovoj ljubavi prema uzgoju vinove loze. Copywriter u jednoj marketinškoj agenciji piše dugački i à la John Lennon tekst o pripremi jela u ekskluzivnom restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Ili vlasnica frizerskog salona iz Šibenika napiše običan, ali zanimljiv tekst o frizurama koje je radila za filmske zvijezde dok su snimali Game of Thrones.

Nemate li vremena za pisanje tekstova i angažirali biste profesionalce, javite se još danas!