Savjet srijedom: Zašto je važno optimizirati homepage?

homepage-optimizacija

Savjet srijedom: Zašto je važno optimizirati homepage?

Ostaviti pozitivan prvi dojam, privatno i poslovno, jednako je važno u živo ali i na Internetu. Oslanja li se vaše poslovanje na web stranicu, početna stranica ili homepage će ostaviti onaj prvi utisak na vaše potencijalne kupce ili klijente. Taj prvi dojam može biti pozitivan ali i negativan. Zato je važno da je početna stranica optimizirana.

Što to točno znači čitajte u nastavku teksta.

Budući da je konkurencija udaljena samo jedan klik, vaša web stranica – prvenstveno homepage – treba predstaviti vaše poslovanje na najbolji mogući način i u najboljem svjetlu.

Homepage je najvažniji dio web stranice koji mora biti jednostavan, informativan te atraktivan.
homepage-najvazniji-dio-web-stranice

Homepage je ujedno najposjećenija stranica na vašem webu i URL koji najčešće dijelite te onaj koji se najlakše pamti. Na njoj će publika saznati tko ste vi, koja je vaša misija, informirat će se o vrijednostima i ciljevima vaše tvrtke, te naravno saznati koji su vaši proizvodi ili usluge koje nudite.

Preko početne stranice trebali biste s publikom komunicirati jednostavno i brzo, dajući posjetiteljima objašnjenja o tome kako vaš proizvod/usluga odgovara njihovim potrebama.

Osim što treba imati najvažnije informacije o vašem poslovanju, homepage treba sadržavati vaš logo, te boje i fotografije koji su dio vašeg kompletnog vizualnog identiteta.

U nastavku donosimo savjete kako ćete optimizirati homepage u 5 koraka.

#1 Što treba biti u zaglavlju homepagea?

Što jednostavnije zaglavlje web stranice imate, to bolje!

U zaglavlju obično se nalazi logotip te glavni izbornik. Ovi elementi su vidljivi na svim stranicama weba i zato je važno da budu identični na svima.

izgled-homepage

Logo predstavlja vizualni identitet vaše tvrtke i preko njega će vas korisnici lakše prepoznati. Zato je važno da on bude istaknut na stranici. Klikom na logo u zaglavlju trebate se uvijek vratiti na početnu web stranicu.

Glavni izbornik na vrhu stranice je jedan od najvažnijih elemenata web stranice i on mora omogućiti posjetiteljima da sa najviše dva do tri klika dođu do krajnje stranice.

Izbornik mora biti jasan i jednostavan i ne smije sadržavati previše linkova kako ne bi zbunio posjetitelje.

Pripazite i na izgled glavnog izbornika na mobitelima i tabletima. On tamo drugačije izgleda. Uglavnom se koristi tzv. „hamburger“ izbornik.

#2 Kakav treba biti sadržaj na početnoj stranici?

Sadržaj početne stranice ekvivalent je vaše poslovne vrijednosti.

Kako bi vam bilo lakše odrediti što sve napisati i kako posložiti sadržaj na homepageu, odgovorite na slijedeća pitanja:

  • o čemu govori vaša web stranica
  • na koji način ćete informirati svoju publiku
  • što im nudite

Sadržajem na početnoj stranici trebate u kratkoj formi informirati i educirati posjetitelja.

Istaknite informacije o tome čime se bavite, navedite vaše usluge ili proizvode, ono što vas razlikuje od drugih, kvalitete i prednosti, svjedočanstva dosadašnjih kupaca/klijenata (ako ih imate i ona su pozitivna), prijavu na newsletter itd.

Istaknite i vaš moto ako ga imate.

Sadržaj mora biti atraktivan i kreativan, kako bi privukao pozornost posjetitelja, ali i dovoljno jednostavan kako ih ne bi zbunio. Također, pripazite kojim tonom se obraćate publici.

Glas ili ton brenda (engl. brand voice) je način na koji razgovarate sa svojim kupcima i definiran je stilom komunikacije vašeg brenda. On je usmjeren na vašu ciljanu publiku i može imati bilo koji stil - autoritativan, informativan, intelektualan,  ljubazan ili zabavan. Jedini uvjet je da odražava istinske vrijednosti vašeg brenda i prilagođen je vašim buyer personama.  
homepage-seo

#3 Optimizirajte homepage za tražilice (SEO)

Poželjno je da se u sadržaju početne stranice koriste ključne riječi. Usredotočite se na jednu primarnu ključnu riječ te na longtail ključne riječi.

Još jednostavnije: zapitajte se koje riječi/ fraze vaša publika upisuje u tražilice kako bi pronašli vaš proizvod ili uslugu?

Koristite naslove i razdvojite sadržaj  kako bi publici olakšali čitanje i pregledavanje sadržaja na način da ga mogu brzo skenirati. Podijelite sadržaj u stupce – ne više od 4 i dodajte relevantne fotografije.

Dodajte primarnu ključnu riječ u naslove, meta opise i fotografije (alt tekst).

#4 Na homepage postavite različite pozive na akciju

Kada ste doveli korisnike na homepage i dali im osnovne informacije, vaš slijedeći cilj je da ih usmjerite izvan početne stranice – na usluge/proizvode, kontakt i sl .

Ne dopustite publici da luta po vašem webu. Usmjerite ih sami koristeći pozive na akciju.

Budite svjesni da imate otprilike 3 sekunde da angažirate posjetitelja.

Kako bi ga privukli i angažirali upotrijebite CTA gumb. Pripazite da se svaki CTA obraća različitom tipu posjetitelja. Netko želi saznati više o vašim uslugama ili vama, a netko će vas odmah poželjeti kontaktirati.  

Ne trebaju svi ići na vaše usluge. Neki pozivi na akciju mogu, primjerice, odvesti posjetitelje na blog postove.

#5 Što sve upisati u podnožje homepagea?

Korisnici često koriste podnožje iliti footer kao aktivnu mapu web mjesta pa tu dodajte sve važne poveznice koje bi mogle zanimati vaše potencijalne kupce.

Upišite:

  • pravni naziv tvrtke i adresu
  • pravila privatnosti
  • impressum
  • poveznice na društvene mreže
  • podatke za kontakt
  • copyright informacije naziv tvrtke ili dizajnera koji su izradili web stranicu

Izgled podnožja treba biti dosljedan na cijelom webu, baš kao i zaglavlje.

Ako već niste, svakako optimizirajte vaš homepage. Neka taj prvi pozitivan dojam postane trajni dojam koji će posjetitelje neprestano vraćati na vašu web stranicu a oni se i iz posjetitelja pretvoriti u potencijalne kupce (leadove), pa u prave kupce.

Za još korisnih savjeta upišite se u našu newsletter bazu, a trebate li neke od naših usluga, tu smo za vas!