Zašto je vođenje društvenih mreža ozbiljan posao

vodenje-drustvenih-mreza

Zašto je vođenje društvenih mreža ozbiljan posao

Svjesna sam kako još uvijek ima ljudi koji vjeruju da je vođenje društvenih mreža zabava i razbibriga te kako taj posao može raditi svatko. Uobičajeno se smatra kako je objavljivanje na privatnim stranicama društvenih platformi sasvim isto kao i na poslovnim – imaš dobru fotografiju, napišeš dvije tri riječi, nalupaš nekoliko hashatagova i stisneš „objavi“. Ako tako rade svi i to svakodnevno, kako onda to može biti nekakav zahtjevan posao?

No, ima i onih, i to popriličan broj, koji su pokušali sami voditi svoje poslovne stranice na Facebooku, Instagramu, LinkedInu, pa nakon nekog vremena odustali i taj posao prepustili onima koji se bave community managementom profesionalno poput d.KABINET-a.

✔️ Nemamo vremena.

✔️ Nemamo inspiracije.

✔️ Važnije nam je da se bavimo našim osnovnim poslom.

✔️ Teško nam je pisati tekstove.

✔️ Nemamo kvalitetne fotografije.

✔️ Ne znamo kako komunicirati s publikom.

✔️ Ne znamo kako privući pratitelje.

✔️ Ne razumijemo kako napraviti Stories i Reels.

✔️ Ne razumijemo koje hashtagove koristiti.

✔️ Ne znamo kako napraviti sponzoriranu kampanju. Ni Facebook događaj. Ni live snimku…

✔️ Ne stižemo pratiti sve novosti i promjene.

Ovo su neki od razloga zbog kojih većina odustaje, a drugi ne žele niti započeti samostalno upravljati stranicama tvrtki na društvenim mrežama.

I to je samo dio vještina i znanja koje morate imati za kvalitetno i profesionalno vođenje društvenih mreža.

Što je ključno za uspješno vođenje društvenih mreža

uspjesno-vodenje-drustvenih-mreza

Fotografije za društvene mreže

Možda imate dobro oko i mirnu ruku za snimanje fotografija. Ali samo to nije dovoljno.

Fotografija snimljena mobitelom (ma koliko njegova kamera bila dobra), nije iste kvalitete kao ona snimljena profesionalnim fotoaparatom. OK je fotografije snimljene mobitelom objaviti u Stories. Ali samo u Stories!

Dakle, kvaliteta je kod fotografija koje objavljujete na društvenim mrežama uvijek na prvom mjestu. Osobito onih u feedu, no još nešto je uvijek poželjno.

To je onaj wow efekt koji se dogodi kad ugledate fotografiju.

One fotografije koje uspiju to proizvesti kod publike su fotografije s emocijom a emocije uvijek pokreću ljude.

Nemate li smisla za fotografiranje i kvalitetnu opremu, angažirajte profesionalne fotografe. Isto je i kod izrade vizuala za društvene mreže.

Važno je također da vodite računa o formatima fotografija.

Smišljanje i pisanje sadržaja za društvene mreže

Riječ „smišljanje“ u podnaslovu, smišljeno je postavljena na prvo mjesto. Smatram da za pisanje tekstova za objave na društvenim mrežama, najprije treba imati ideju i inspiraciju te razvijenu kreativnost.

Naravno, nismo svi kreativni 100% svaki dan, no kreativnost je nužna kako bismo se bavili ovim poslom. I onda kad nas pogodi kreativan dan ili čak tjedan, pametno je odvojiti vrijeme i pisati koliko god možemo. 🙂

Važno je znati i napisati sadržaj koji će biti zanimljiv i važan publici kojoj se obraćate. Tekst koji će ih savjetovati ili educirati o nečem što ih zanima ili im duže vrijeme pravi problem. Odabrati riječi koje će ih pokrenuti i usmjeriti ih da vam se obrate.

Uz to, nije isto pisati sadržaj za turističku agenciju, farmaceutsku tvrtku, građevinsku tvrtku, restoran ili neku udrugu.  Zato treba dobro poznavati publiku kojoj se obraćate. 

Pored toga svega trebali biste poznavati i kako kombinirati ključne riječi i optimizirati svaki tekst za tražilice.

 Upotreba hashtagova

Koristeći hashtagove u objavama na društvenim mrežama one će postati vidljivije ljudima koji pretražuju hashtagove koje ste koristili. Tako ćete se lakše povezati s ljudima koji su zainteresirani za istu temu, uslugu, proizvod i sl.

Možete koristiti najviše 30 hashtagova a topla preporuka je da ne pretjerujete s njima. Ravnajte se logikom pa pišite one hashtagove koji su vezani uz temu tj. vašu djelatnost te usluge ili proizvode. Isto, nemojte ponavljati uvijek iste hashtagove, jer će algoritmi na društvenim mrežama označiti te objave kao spam.

vodenje-drustvenih-mreza-dkabinet

Za klijente u d.KABINET-u profesionalno vodimo stranice na mrežama koje su najpopularnije u našoj zemlji a to su Facebook, Instagram i LinkedIn.

Svaku suradnju započinjemo razgovorom o ciljevima klijenata a nakon toga pišemo strategiju nastupa na društvenim mrežama. Strategiju korigiramo s vremenom prateći analitiku koja je specifična za svaku mrežu i mijenja se kako se mijenja ponašanje publike.

Iza toga dolazi kreiranje content kalendara i naravno konstantna komunikacija i savjetovanje klijenata.

Evo što izdvajam kao najbitnije kod objavljivanja sadržaja na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Vođenje Facebook stranice

Od kad je „rođen“ do danas Facebook je prošao kroz niz promjena a među najvažnijima je da više ne možete jednostavno, brzo i besplatno doći do vidljivosti, ogromnog broja pratitelja i angažmana publike kao prije desetak godina.

Unatoč tome, ova je mreža još uvijek broj jedan po popularnosti u Hrvatskoj pa je na njoj svakako pametno imati poslovnu stranicu.

U Hrvatskoj je u ožujku 2021. bilo 2 544 000 korisnika Facebooka, što je oko 63% ukupne populacije.

Pitate li nas koliko često i što objavljivati, odgovor je – ovisi o vašoj djelatnosti. No, želite li da vas vaša publika ne zaboravi, potrudite se objavljivati bar tri puta tjedno.

Dijelite edukativne članke s vašeg bloga na web stranici, videozapise i fotografije koji su korisni, zanimljivi i zabavni, javite se pratiteljima ponekom live snimkom i obavezno odgovarajte na njihove komentare i poruke. 

Zapamtite da su društvene mreže prije svega  d r u š t v e n e!

Zato posebno vodite računa o tome da svaka vaša objava ne bude prodajna. Kod planiranja sadržaja se poslužite Paretovim pravilom. 😉

Inspirirajte svoju ciljanu publiku i potaknite ih da vaše objave komentiraju i podijele.

Vođenje Instagram stranice

Za razliku od Facebooka, na Instagramu trebate biti aktivniji i objavljivati sadržaj češće. No, to ne znači postati nekoliko puta dnevno samo da biste bili stalno pred očima pratitelja. Feed prepun nekvalitetnih objava gore je od pauze u objavljivanju.  

Uz objave u feedu obavezno sadržaj dijelite u Stories i snimajte kratke videozapise Reels. Ova dva formata objava donijet će vam veću vidljivost osobito ako se odlučite na ankete, kvizove i slične objave koje potiču publiku na interakciju.  

Za razliku od Facebooka, Instagram više važnosti daje fotografijama i vizualima pa je važno da feed vaše stranice bude cakum-pakum.

Isto, IG publika zainteresirana i za nešto dulji tekst kojega, osim u feedu, možete s publikom podijeliti i u carousel objavama te ih tako zadržati dulje na objavi.

Inače, oko 32% populacije u Hrvatskoj koristi Instagram ili oko 1 323 000 osoba, stoga ćete i tamo sigurno pronaći vašu ciljanu publiku.

Vođenje LinkedIn stranice

Društvena mreža preko koje ćete se povezivati s drugima a ima poslovni predznak je LinkedIn. Idealno je mjesto kad ste u potrazi za novim zaposlenicima, poslovnim suradnicima i partnerima, ali i kao mreža koja će vam pomoći kod osobnog brendiranja.

Kao i kod Facebooka na LinkedInu je dovoljno biti aktivan oko tri puta tjedno te dijeliti objave o novostima iz vaše djelatnosti. Dobra vijest je što LI algoritam nije isti kao na Facebooku, već rangira sadržaj koji će publiku zanimati i angažirati.

Ove godine iz LinkedIna korisnike potiču na video ali i češće objavljivanje fotografija. Kvalitetne i privlačne fotografije koje najavljuju neki poseban poslovni događaj, nove proizvode, kampanje i sl. možete tako postaviti i kao vašu naslovnu fotografiju.

Odlučite li se za tekstualne objave, neka budu kratke, do 150 znakova. Savjetuje se i pisanje LinkedIn newslettera za privlačenja i angažiranja ciljane publike, te angažiranje vaših zaposlenika koji će na svojim stranicama kreirati i objavljivati sadržaj vezan za tvrtku.

LinkedIn je također odlična mreža ako radite na employer brandingu.

Poznavanje specifičnosti svake društvene platforme i praćenje promjena koje uvode, kvalitetne fotografije, tekst koji je zanimljiv ali i optimiziran, ton komunikacije kojega razumije ciljana publika, „pogođeni“ hashtagovi i prije svega razrađena strategija nastupa na društvenim platformama, su temelji za uspješno vođenje poslovnih stranica na društvenim mrežama.

I zbog toga je upravljanje društvenim mrežama ozbiljan posao.

Tek razmišljate o pokretanju vlastitog posla i planirate biti prisutni na društvenim mrežama, ili već imate stranice a ne uspijevate njima kvalitetno upravljati, vođenje društvenih mreža prepustite d.KABINET-u.

Kontaktirajte nas i dogovorite suradnju te bezbrižno radite ono u čemu ste najbolji. 🙂