Savjet srijedom: Meta uvodi plaćanje plave kvačice za Facebook i Instagram

meta-verified-plava-kvacica

Savjet srijedom: Meta uvodi plaćanje plave kvačice za Facebook i Instagram

Korisnici Instagrama i Facebooka moći će uskoro platiti verifikaciju s plavom kvačicom.

Objavio je to Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete na svojim Facebook i Instagram profilima, dodajući kako bi ovaj potez trebao poboljšati sigurnost i autentičnost na aplikacijama društvenih mreža.

Nova pretplatnička usluga nazvana Meta Verified koštat će 11,99 USD mjesečno (14,99 USD ako se kupuje putem Appleovog operativnog sustava iOS). Ova značajka već će kroz ovaj tjedan biti dostupna u Australiji i Novom Zelandu a kasnije i u ostalim državama.  

Meta još nije precizirala kada će značajka biti uvedena u druge zemlje, iako je Zuckerberg u objavi rekao da će to biti “uskoro”.

“Ova nova značajka govori o povećanju autentičnosti i sigurnosti u našim uslugama”, napisao je Zuckerberg.

mark-zuckerberg-post-meta-verified

Kako bi ispunili uvjete za Meta Verified, korisnici će morati predati službenu identifikaciju kako bi dokazali svoj identitet. Pretplatnicima će biti dopušteno koristiti samo svoja službena imena na svojim profilnim stranicama.

Pretplata bi korisnicima koji plaćaju plavu značku osigurala veću vidljivost objava, zaštitu od imitatora i kradljivaca stranica. Imali bi i lakši pristup korisničkoj službi, izvijestili su službeno iz  Mete.

Sve stranice s plavom značkom će imati veću vidljivost

Iz Mete su u svom službenom blogu kazali da promjena neće utjecati na prethodno verificirane račune, ali napominju da će doći do povećanja vidljivosti za neke manje korisnike koji se verificiraju zahvaljujući plaćenoj plavoj kvačici.

Tvrtka je novu plaćenu uslugu opisala kao način na koji “pomaže kreatorima u usponu da povećaju svoju prisutnost i brže izgrade zajednicu”.

Uz Meta Verified dobit ćete:

  • Plavu značku kojom se potvrđuje da je autentičnost vašeg računa potvrđena službenim identifikacijskim dokumentom.
  • Više zaštite od lažnog predstavljanja uz proaktivno praćenje računa za imitatore koji bi mogli ciljati na ljude s rastućom publikom.
  • Pomoć uz pristup stvarnoj osobi za uobičajene probleme s računom.
  • Povećan vidljivost i doseg uz istaknutost u nekim područjima platforme – poput pretraživanja, komentara i preporuka.
  • Ekskluzivne značajke za izražavanje na jedinstven način.

Oni koji već imaju verificirane račune na Instagramu i Facebooku moći će ih za sada zadržati bez ikakvih troškova.

Facebook i Instagram računi moraju biti zasebno prijavljeni u Meta Verified. To znači da oni koji žele plave značke na obje stranice moraju platiti najmanje 24 dolara mjesečno ali Meta planira s vremenom ponuditi pretplate u paketu.

Druge platforme poput Reddita, YouTubea i Discorda na sličan način koriste modele temeljene na pretplati.

Podsjećamo kako je prestižna „plava kvačica“ za verifikaciju na Instagramu i Facebooku do sad korištena kao alat za provjeru računa javnih i poznatih osoba, kako bi se označila njihova autentičnost.

plava-kvacica-instagram-facebook

Nakon Muska, Zuckerberg vuče isti potez

Ovaj potez dolazi nakon što je Elon Musk, vlasnik Twittera, implementirao premium Twitter Blue pretplatu u studenom 2022.

Twitter korisnicima naplaćuje 8 dolara mjesečno za plave kvačice a nedavno su objavili da će uskoro onemogućiti dvofaktorsku autentifikaciju putem tekstualnih poruka za korisnike koji nisu plaćeni Twitter Blue pretplatnici.

Budući da je ovaj Muskov potez među korisnicima Twittera negativno odjeknuo, pitanje je zašto se za isto odlučio i Zuckerberg.

Kažu da je imitacija najiskreniji oblik laskanja – i dok su mnogi u tehnološkom sektoru brzo kritizirali Elona Muska zbog uvođenja plaćene razine za društvenu mrežu Twitter, pokazalo se da su njegovi kolege pozorno promatrali. Piše BBC.

Meta, koja nastavlja milijarde ulagati u svoj prelazak na tzv. metaverzum, u posljednje vrijeme smanjuje troškove i traži nove izvore prihoda.

Poznato je da žive uglavnom od prihoda koje zarađuju od oglašavanja, a premda je njihov vlasnik prognozirao rast tvrtke na temelju porasta kojeg su imali tijekom pandemije, to se ipak nije dogodilo.

U studenom je tvrtka najavila gubitak 11.000 radnih mjesta kao rezultat pretjeranog ulaganja tijekom pandemije Covid-19.

“Mnogi su ljudi predvidjeli da će ovo biti trajno ubrzanje”, napisao je, “I ja sam također, pa sam donio odluku da značajno povećam naša ulaganja. Umjesto toga, rekao je da su makroekonomski pad i povećana konkurencija uzrokovali da prihodi budu mnogo niži od očekivanog.

“Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to”, rekao je tada.

Kome će služiti Meta Verified?

Iz svega objavljenoga daje se zaključiti kako novi Metin proizvod nije namijenjen prosječnom korisniku već prije influencerima, slavnim i poznatim osobama, te kreatorima sadržaja.

Novi Metin proizvod je poziv upravo njima da plate kako bi dobili bolji doseg, sigurnosti i pristup korisničkoj podršci.

S druge strane, kako su istaknuli u Netokraciji, postoje mnogo uspješnije taktike iz YouTubea i Snapchata, koje potiču korisnike i nagrađuju ih besplatno.

Međuti, Zuck se iz očitog razloga odlučio ipak kopirati Muskovu prilično negativnu odluku.

Hoće li biti uspješna, tek ćemo vidjeti.

Budite u tijeku sa svim novostima iz digitalnog marketinga i upišite se u našu e-mail bazu. Savjeti i novosti stizati će vam redovito u e-mail sandučić!