Kako će zaštita privatnosti na Facebooku i Googleu utjecati na digitalni marketing?

zastita-privatnosti-facebook-google

Kako će zaštita privatnosti na Facebooku i Googleu utjecati na digitalni marketing?

Čitate li redovito d.KABINET blog znate kako Google i Facebook uvode ili planiraju uvesti kroz ovu godinu niz promjena u svom poslovanju koji se tiču, među ostalim, i pravila privatnosti. Za nas koji radimo u digitalnom marketingu, svaka njihova promjena naš je novi zadatak kojega trebamo riješiti i prilagoditi se situaciji. I ne samo mi, već i naši klijenti.

Međutim, više od toga kako se jednostavno i brzo prilagoditi svim novostima, važnije je pripremiti se za poslovanje u kojemu NEĆETE potpuno ovisiti o drugim platformama.

Koje promjene uvode Facebook i Google i zašto?

„Hi Danijela,

Important changes are underway for one of our measurement products at Facebook.“

Ovo je početak e-maila kojim me je nedavno izvijestio Facebook o svojim najnovijim promjenama koje uvodi u poslovanje.

” Jel’ moguće?! “, zapitala sam se, jer sam samo nekoliko dana ranije dobila sličnu poruku i od Googlea. Oni su me, pak, informirali o promjenama u Google Analyticsu.

Ova posljednja Facebookova poruka je najava ukidanja Facebook Analyticsa. Analitika nam tako više neće biti dostupna nakon 30. lipnja 2021. a šalju i službene upute kako se pripremiti u sljedeća tri mjeseca.

Analitiku više nećete moći vidjeti u sučelju svoje poslovne stranice, već ćete podatke o ponašanju publike te oglašavanju, pratiti u Business Manageru, Facebook Suite aplikaciji te uz pomoć Facebook pixela.

Facebook mijenja i postavke privatnosti i mjerenje zbog uvođenja iOS4 a tu je još niz ostalih mogućnosti koje uvode poput postavljanja Messengera na vašu web stranicu.

U fazi razvoja je i Facebookov vlastiti podcast player koji će biti integriran u tu društvenu mrežu. Plan je da se na taj način korisnicima omogući dijeljenje sadržaja direktno s Facebooka, bez potrebe da se prebacuju na druge aplikacije za podcaste.

A tko zna što nas još čeka do kraja ove godine.

Iz Googlea su nas pak bombardirali najavama o ukidanju kolačića i uvođenju sustava  FLoC, pa uvođenjem novih poreza, zatim promjenama u ključnim riječima, uvođenju GA4 entiteta a tu je i vijest vezana za korištenje gmaila koju će početi naplaćivati od 1. lipnja.

digitalni-marketing

Bolje korisničko iskustvo VS veća privatnost korisnika

Ne zaboravimo na događaje u Australiji u kojima su deblji kraj izvukli upravo Google i Facebook. Australska vlada je, naime, izglasala zakon kojim se kompanije poput Facebooka i Googlea obvezuju na plaćanje prenošenja sadržaja koji je objavljen na portalima.  

Promjene koje su primorani uvesti ovi internetski giganti rezultat su borbe za veću privatnost korisnika na Internetu. I dok se aktivisti bore za zaštitu privatnosti, ove velike tvrtke ulažu sve snage ne bi li poboljšali korisničko iskustvo isporučujući oglase i sadržaj vodeći računa o interesima svakog korisnika pojedinačno.

Kako je to vezano uz digitalni marketing?

Povećanje privatnosti direktno utječe na oglašavanje na Internetu. Ne znate li kako, evo kratkog objašnjenja.

Na temelju kolačića te postavki na Facebooku, svi mi (i vi) koji se oglašavate na Internetu, prikupljali smo informacije o ponašanju korisnika. Na temelju tako prikupljenih podataka bolje smo ciljali potencijalne kupce/klijente i prikazivali oglase samo njima.

I što ćemo sada?

Nije sve tako crno, ne brinite. Mislite li da će tako velike i moćne digitalne tvrtke poput Googlea i Facebooka odustati od svojih zlatnih koka?

Sporno praćenje ponašanja korisnika na Internetu će se modificirati uz neke nove alate. Međutim, oglašavanje će sigurno postati skuplje a načini na koje ćemo dolaziti do ciljane skupine kupaca/klijenata, još teži.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane! – kaže stara poslovica.

Ali uvijek ima načina da se doskoči svakom problemu. Ako ste početnik ili mala tvrtka i tek izlazite na tržište, ne znači da ćete se uskoro naći u “digitalnom mraku”. Evo par savjeta koji će vam pomoći da budete neovisni o društvenim platformama i tražilicama.

izrada-web-stranica

Gradite svoju web stranicu

Već sam ranije pisala o važnosti građenja vlastite stranice na kojoj pravila određujete vi a netko drugi.  Ne mislim vas uvjeravati da se povučete sa društvenih mreža, ali temeljiti cjelokupno poslovanje na npr. Facebook stranici, sad vidimo, nije najmudrija odluka.

Vrijeme i novac kojega ste do sada ulagali u Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, Pinterest, usmjerite na svoj web. A što se tiče društvenih platformi – ostanite na onima na kojima ima najviše vaših kupaca!

Povežite se sa klijentima putem e-mail marketinga

Pratite li  d.KABINET na Instagramu mogli ste vidjeti da sam kroz cijeli ožujak isticala prednosti korištenja e-mail marketinga.

dkabinet-agencija-newsletter-kampanje
Izvor: d.KABINET Instagram

Važnost e-maila postala nam je svima još očitija od početka pandemije. Ako do sada niste, svakako uložite sve svoje snage i počnite kreirati svoje newsletter kampanje. To je odličan način da se približite svojim kupcima. U tome vam može pomoći moja eKnjiga sa savjetima a preuzmite je besplatno.

Uložite u nativno oglašavanje

Nativno oglašavanje ima prednost pred klasičnim bannerima. A zašto je tomu tako pročitajte u blogu kojega sam posvetila samo toj temi.

Kolo sreće se okreće, pa će se klasični načini oglašavanja poput biloarda, TV i radija, kojima je digitalno oglašavanje uzelo veliki komad torte, opet testirati.  Bit će zanimljivo pratiti kako će se situacija razvijati.

Usmena preporuka zlata vrijedi, ali i letak

Kad vas preporuči zadovoljni klijent svojim prijateljima, poznanicima, rodbini – to je preporuka koja zlata vrijedi! Zbog toga su još uvijek važni i testimonijali koje postavljamo na web stranice a potencijalni klijenti ih često čitaju, baš kao i recenzije koje imate na Google My Business profilu.

Isto tako, ne bacajte vaše posjetnice niti letke. Nisu baš svi na društvenim mrežama niti provode sate na Internetu! 😉

Treba li vam savjet vezan za vaše poslovanje i promociju, obratite mi se s povjerenjem.