Google ima nove naknade za oglase na području Francuske i Španjolske

google-porezi-francuska-spanjolska

Google ima nove naknade za oglase na području Francuske i Španjolske

Google je službeno najavio kako će naplaćivati nove dodatne naknade za oglase poslužene u Francuskoj i Španjolskoj.

Kako su najavili, od 1. svibnja 2021. sljedeća faktura ili izvod za oglase koje ste postavili za područje Francuske i Španjolske imat će dodatnu naknadu od 2%.

Ističu kako se regulatorna operativna naknada (ROC) dodaje s ciljem pokrivanja dijela troškova povezanih s usklađivanjem sa zakonskim propisima o porezu na digitalne usluge u Francuskoj i Španjolskoj.

Prenosimo najvažnije promjene:

Dodatne naknade bit će navedene na fakturi ili izvodu kao zasebna stavka retka za svaku zemlju. Bit će navedene i u odjeljku Transakcije na vašem Google Ads računu. Naplatit ćemo vam ih za oglase poslužene u prethodno navedenim zemljama.
Porezi koji se primjenjuju u vašoj zemlji, kao što je porez na promet, PDV, GST ili QST, mogu se primjenjivati i na nove dodatne naknade.
Ako plaćate putem mjesečnih faktura ili automatskih uplata, te ćemo dodatne naknade dodati vašem proračunu računa. Primjerice, ako vaš proračun iznosi 100 EUR i u Francuskoj prikupite regulatornu operativnu naknadu u iznosu od 2 EUR za oglase poslužene u Francuskoj, naplatit ćemo vam 102 EUR (kao i druge poreze koji se primjenjuju u vašoj zemlji, kao što je porez na promet, PDV, GST ili QST).
Ako plaćate putem ručnih uplata, te ćemo dodatne naknade možda naplatiti kada se vaša uplata potroši u cijelosti. Možda će vam ostati nepodmireni dug koji će se automatski oduzeti od sljedećeg plaćanja unaprijed. Primjerice, ako prikupite regulatornu operativnu naknadu u iznosu od 2 EUR za oglase poslužene u Francuskoj, a izvršite novu uplatu u iznosu od 100 EUR, imat ćete kredit od 98 EUR za prikazivanje oglasa (100 EUR – 2 EUR), a kao vaš dostupni saldo trebao bi se prikazivati iznos od 98 EUR.

izracun-naknada-google

Način izračunavanja naknada

Naknade će se naplaćivati temeljem broja pojavljivanja oglasa ili klikova u određenoj zemlji.

Ako se oglašavate u nekoliko zemalja, naknada će vam se naplatiti samo kada se oglasi poslužuju korisnicima u zemljama u kojima se naknada primjenjuje.

Na primjer, ako se oglašavate u Njemačkoj i Poljskoj, naplatit će vam se samo naknade koje odgovaraju zemljama u kojima se naknade primjenjuju.

Moguće je da Google kampanja koja izričito ne cilja određenu zemlju, na primjer Ujedinjeno Kraljevstvo, prikazuje oglase korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je vaša tvrtka možda na lokaciji od interesa za te korisnike. Napominju to iz Google-a, dodajući kako je odgovornost oglašivača osigurati ispravnost postavki ciljanja kampanje i posluživanje oglasa u željenim zemljama.

VAŽNO: Google ne vraća regulatorne operativne troškove ili naknade za porez na digitalne usluge (PDU) naplaćene kao rezultat važećih klikova i pojavljivanja posluženih u skladu s postavkama ciljanja vaše kampanje.

Da biste provjerili u kojim se zemljama vaši oglasi prikazuju, izradite prilagođeno izvješće.

To ćete napraviti ovim redoslijedom:

  1. Izradite unaprijed definirano izvješće “Udaljenost”.
  2. Uklonite sve zadane retke.
  3. Dodajte redak “Zemlja/teritorij (lokacija korisnika)”.

Ako otkrijete da se vaši oglasi prikazuju u neželjenoj zemlji, Google preporučuje da eksplicitno izuzmete tu zemlju iz postavke ciljanja.

Gdje provjeravati naknade?

Naknade možete pronaći na svom Google Ads računu i to:

  • na mjesečnoj fakturi ili izvodu kao zasebnu stavku retka po zemlji
  • u odjeljku “Transakcije” na Google Ads računu
  • da biste vidjeli terećenje za porez ili operativne troškove, kliknite ikonu alata i u odjeljku “Naplata” odaberite Sažetak. Zatim kliknite Transakcije na izborniku slijeva. 

Za više informativnih tekstova iz digitalnog marketinga, upišite se u našu email bazu. Tako nikada nećete propustiti novosti i korisne savjete.