Google Ads mijenja odabir ključnih riječi

google-ads-modifikator

Google Ads mijenja odabir ključnih riječi

Kako bi oglašivačima omogućili veći doseg i još bolju kontrolu kampanja, tijekom veljače Google počinje sa uvođenjem novosti vezne uz ključne riječi koje se koriste za postavljanje oglasa.

Kako su službeno najavili iz Google-a, od veljače u podudaranje fraze počet će unositi modifikatore širokog podudaranja (BMM) kako bi se pojednostavile ključne riječi i olakšalo dosezanje relevantnih korisnika.

Podudaranje fraze proširit će se kako bi pokrilo dodatni promet modifikatora širokog podudaranja, istovremeno nastavljajući poštivati redoslijed riječi kada je to važno za značenje. To olakšava dosezanje kupaca i upravljanje ključnim riječima na vašem računu. – najavljuju iz Google-a.

Zbog ove promjene nećete morati ništa mijenjati na svom Google Ads računu. No, svakako pratite na svojim računima što se događa sa vašim kampanjama, te ih prilagođavajte po potrebi.

U nastavku teksta objašnjavamo što će se konkretno mijenjati i dajemo savjete za prilagodbu.

google-modifikator-kljucne-rijeci

Pojednostavljene vrste podudaranja na Google-u

U Google-u su, naime, uvidjeli da se modifikator podudaranja fraze i široko podudaranje, često koriste u  istim slučajevima, te da se njihovom kombinacijom može dosegnuti više kupaca. Zato uvode promjene u modifikator koji će oglašivačima olakšati dosezanje kupaca, bez obzira na to kako pretražuju.

Ova promjena također će nam pomoći i da pojednostavimo upravljanje ključnim riječima i uštedimo vrijeme.

Objašnjavaju kako će ova novost u podudaranju u obzir uzimati redoslijed riječi kada je on relevantan za značenje, te navode primjer:

Ako je ključna riječ s podudaranjem fraze “usluge selidbe iz New Yorka u Boston” nastavit će obuhvaćati pretraživanja kao što su “povoljne usluge selidbe iz New Yorka u Boston”.

Također će obuhvaćati pretraživanja koja su se do sada podudarala samo uz modifikator širokog podudaranja, kao što su “usluge selidbe tvrtke iz New Yorka u Boston”.

Podudaranje fraze, međutim, neće prikazivati oglase za pretraživanja u kojima je redoslijed riječi obrnut, npr. na “usluge selidbe iz Bostona u New York”.

Ova izmjena najprije će postati dostupna oglašivačima na jezicima: engleski, njemački, španjolski, francuski, talijanski, nizozemski, portugalski i ruski. Za sve ostale Google Ads jezike novo će se ponašanje podudaranja primijeniti kasnije ove godine.

No, da bismo bolje shvatili što ova najavljena promjena znači, evo par detalja o podudaranju ključnih riječi.

Što su to opcije podudaranja ključnih riječi i kako funkcioniraju?

podudaranje-kljucnih-rijeci-google

Oglase na Google tražilici vidite nakon što upišete određeno pitanje koji u sebi sadrži podudaranje sa ključnim riječima.

Evo i primjera.

Recimo da supruga želite obradovati novim novčanikom i krenuli ste provjeriti što se nudi na Internetu. Pretragu ćete npr. započeti riječima „muški novčanici“.

Sve oglase koje ćete vidjeti na tražilici imaju ključne riječi koje se podudaraju sa pojmom kojega ste upisati a oglašivači su ih postavili jer smatraju da su važne za prodaju njihovih proizvoda. Slijedi i par detalja o opcijama podudaranja ključnih riječi.

O vrstama podudaranja ključnih riječi

Široko podudaranje – Broad match

Kad koristite široko podudaranje kod ključnih riječi, ono može uključivati pretraživanja koja ne sadrže izraze ključnih riječi. Široko podudaranje zadana je vrsta podudaranja za sve ključne riječi ako ne odredite drugu vrstu podudaranja i korisno je zbog niza fraza koje se koriste pri pretraživanju.

Podudaranje fraze – Phrase match

Podudaranje fraze fleksibilnije je od točnog podudaranja, ali je preciznije ciljano od opcije zadanog širokog podudaranja. Pomoću podudaranja fraze možete dosegnuti više korisnika, a oglase i dalje prikazivati korisnicima koji najvjerojatnije traže vaš proizvod ili uslugu. Kod ključnih riječi  „muški novčanici“ oglas će se vidjeti i kod izraza: „moderni muški novčanici“, „muški novčanici sniženje“, „kožni muški novčanici“.

Točno podudaranje – Exact match

Oglasi se mogu prikazivati za pretraživanja koja imaju isto značenje ili istu namjeru kao i ključna riječ. Od tri opcije podudaranja ključnih riječi, točno podudaranje pruža najviše kontrole nad time kome se oglas prikazuje. Ako su ključne riječi [muški novčanici], vrijedit će za pretraživanja „novčanici muški“, „novčanici za muškarce“ itd.

Modifikator podudaranja – Broad match modified

Tijekom prijelaznog razdoblja i dalje ćete moći izrađivati ključne riječi koristeći BMM notaciju (+ključna riječ). BMM ključne riječi ponašat će se isto kao ažurirano podudaranje fraze u kojem se koriste navodnici (“ključna riječ”). Stoga se ubuduće preporučuje samo izrada ključnih riječi s podudaranjem fraze.

Modifikatori širokog podudaranja više neće funkcionirati prema riječi unutar ključne riječi. Ako upotrebljavate ključnu riječ kao što je +usluge selidbe, operator će se primijeniti na obje riječi, slično kao kod primjera +selidba +usluge ili “usluge selidbe”.

Što će se dogoditi s modifikatorom širokog podudaranja?

Podrška za modifikator širokog podudaranja postupno će biti ukinuta a ključne riječi s modifikatorom podudaranja fraze i širokog podudaranja, počet će prelaziti na ovo novo ponašanje podudaranja.

Budući da će se to ponašanje primijeniti na obje vrste podudaranja, nećete morati poduzimati nikakve izmjene u podacima na računima i nema potrebe za migriranjem ključnih riječi.

U srpnju, nakon što ova promjena potpuno bude uvedena u cijelom svijetu, više nećete moći izrađivati ​​nove ključne riječi modifikatora širokog podudaranja. Međutim, postojeće ključne riječi modifikatora širokog podudaranja i dalje će se prikazivati ​​pod novim ponašanjem. Zato od sada Google preporučuje izradu novih ključnih riječi u podudaranju fraza.

Savjeti za bolju prilagodbu Google-ovim promjenama

pliagodba-google-oglasi

Pratite izvedbu oglasa

Ažurirajte oglase  gdje je to potrebno jer promet na izvedbi kampanja može varirati zbog ovih promjena.

Redovito provjeravajte svoju stranicu s preporukama

Vidite li  preporuku “Dodaj nove ključne riječi” ona će vam pomoći u održavanju pokrivenosti ključnim riječima, a “Uklanjanje suvišnih ključnih riječi” pomaže vam u objedinjavanju dupliciranih ključnih riječi.

Razmislite o korištenju širokog podudaranja s pametnim licitiranjem

 Ako ste zabrinuti zbog gubitka pokrivenosti, široko podudaranje s pametnim licitiranjem pomaže vam da dođete do relevantnijih pretraživanja koja će ispuniti ciljeve izvedbe.

Nastavite upotrebljavati negativne ključne riječi

Izuzmite podudaranja koja ne želite s negativnim ključnim riječima. Imajte na umu da ovo ažuriranje ne utječe na vaše negativne ključne riječi.

Trebate li savjet ili uslugu postavljanja oglasa na Google tražilici, stojimo vam na raspolaganju.