Tri razloga zbog kojih se trebate oglašavati na Googleu

google-ads

Tri razloga zbog kojih se trebate oglašavati na Googleu

Google je najpopularnija tražilica na svijetu koja najveći dio prihoda ostvaruje od oglašavanja.  Da bi oglašivačima olakšao kreiranje i upravljanje kampanjama, Google ima servis Google Ads na kojem se kreiraju sve vrste oglašivačkih kampanja na ovoj platformi.

No, oglašavanje na Googleu nije besplatno. A zašto bi i bilo?

Čitate li redovito naše tekstove na blogu, mogli ste saznati za niz besplatnih i popularnih marketinških taktika uz pomoć kojih ćete svoj brend predstaviti u digitalnom svijetu.

Možete kreirati i aktivno objavljivati sadržaj na društvenim mrežama.

Pisati edukativni sadržaj na blogu kako bi potaknuli organski promet na vašoj stranici, što vas neće koštati niti kune. Možete besplatno objavljivati videozapise na svom YouTube kanalu i stvoriti angažiranu publiku. Biti aktivni na LinkedInu. Možete i graditi svoj brand povezujući se s influencerima bez trošenja novca.

Za razliku od svih tih metoda koje ne trebate plaćati, postavljanje oglasa na Internetu nije besplatno.

No, premda ćete uložiti svoje vrijeme u kreiranje oglasa te novac, oglašavanje na Googleu se isplati.

Zašto?

Pa Google Ads je najveća mreža koja prikazuje oglase na pretraživačkoj (Google Search) i prikazivačkoj (Google Display) mreži.

Vaše Google kampanje možete precizno pratiti, korigirati ih i mjeriti njihov uspjeh.  To vam daje mogućnost da prikažete oglas korisnicima koji su zainteresirani za vaše usluge/proizvode i točno izmjerite učinkovitost kampanja putem povrata investicije. Možete pratiti stalno koliko je klikova na oglas, koliko je prikaza i gdje se oglas prikazao, koja je cijena po konverziji itd.

U nastavku teksta donosimo tri glavna razloga zašto biste trebali oglašavati na Googleu.

Ako vas oni ne mogu uvjeriti u korisnost oglašavanja na Googleu, teško da što drugo može … 🙂

#1 Google je najpopularnija pretraživačka mreža i ima visok prosječan ROI

Google je kralj i dominira u Internetskom svijetu. On je daleko najčešće korištena tražilica na tržištu i u prednosti je pred rivalima poput Binga i Yahooa.

Čak i kad nismo online, u svakodnevnom životu, gotovo je nemoguće da prođe jedan dan, a da ne kažete nekome (ili ne čujete kako netko govori) “googlaj” ili „pronađi na Googleu“.

google-trazilica

Što se tiče ostalih tražilica, one se jednostavno ne mogu usporediti s Googleom u pogledu korisničke baze i uspjeha. Prema Net MarketShare, Google dominira tržištem pretraživača s oko 70% korisnika širom svijeta. A evo podataka i sa Reliablesofta:

popularnost-googlea

A što se tiče oglašavanja, osim ako niste ogromna i svjetski poznata tvrtka koja prodaje proizvode koji se sviđaju baš svima, trebate platformu koja doseže čak i najsegmentiraniju i specifičnu publiku. A ništa se ne može usporediti s Googleom kada vam treba upravo to.

Ne samo da je Google sjajan za dosezanje vaše ciljane publike i širokog spektra demografskih podataka, već je odličan i za postizanje visokog povrata ulaganja – ROI.

Prema Googleovim studijama oglašivači na platformi u prosjeku će generirati 2 USD za svaki potrošeni 1 USD. A to je prosjek udvostručenja ulaganja.

#2 Google Ads ima različite mogućnosti postavljanja oglasa kako bi odgovarao bilo kojem poslovnom modelu i ciljevima

Sa raznolikim značajkama, bez obzira jeste li velika, srednja ili mala tvrtka u bilo kojoj industriji, s Google oglasima se možete uspješno oglašavati i pronaći put do kupaca/klijenata.

Želite li se samo oglašavati u Googleovim rezultatima pretraživanja?

Nema problema. Oglase na pretraživačkoj mreži možete pokrenuti u nekoliko sekundi.

Cilj vam je publici svoju tvrtku predstaviti atraktivnim videozapisima? Opcije su gotovo bezbrojne.

Kampanje možete pokretati i na:

  • Gmailu
  • YouTube
  • Na kartama  
  • Web stranicama partnera
  • Promovirati preuzimanje mobilne aplikacije …

Također, remarketingom možete vratiti ljude koji su već bili na vašoj web stranici a nisu kupili od vas ili zatražili ponudu. Primjerice, ako potencijalni kupac klikne na vaš oglas, ali ne kupi proizvod ili ne ispuni obrazac, lako možete pokrenuti novu kampanju koja cilja upravo takve korisnike.

Skratimo priču: Google Ads može biti uspješan za bilo koju vrstu poslovanja.

#3 Google Ads omogućuje brzu prodaju uz manje rada

Društvene mreže zahtijevaju od vas da započnete svoje predstavljanje doslovno od nule. Nema pratitelja, dijeljenja, lajkova, komentara.

Razviti svoje prisustvo na nekoj od društvenih mreža izgrađujući aktivan i dosljedan angažman iznimno je teško. Posao privlačenja pratitelja i angažiranja traje mjesecima, ako ne i godinama.

Slično tome, SEO  optimizacija sadržaja za tražilice nije nešto što će se dogoditi preko noći. To je marketinška taktika za koju su potrebni mjeseci upornog rada kako bi se ostvario uspjeh. Morate pronaći ključne riječi, stvoriti sadržaj, optimizirati stranice… Čak i tada, natječete se s tisućama drugih tvrtki za iste ključne riječi. Vaš sadržaj mora biti vrhunski te se neprestano ažurirati i nadograđivati i što je najvažnije – biti zanimljiv vašim potencijalnim kupcima.

I tek nakon što to sve učinite, možete početi očekivati ​​zapažene rezultate za možda šest mjeseci do godinu dana.

Suma summarum: Većina metoda digitalnog marketinga ne donosi uspjeh preko noći.

No, postoji jedna ogromna iznimka: marketing s plaćanjem po kliku (PPC) s Google Adsom.

Google Ads kampanju možete pokrenuti u jedno poslijepodne i ostvariti stvarnu prodaju već istog dana.

Pitate se kako? Potrebna je namjera.

Što je namjera Google Adsa?

U osnovi se namjera može provjeriti ispitivanjem ključnih riječi. Na primjer, ako netko pretražuje “putovanje Rim“, vjerojatno još nije spreman za kupnju aranžmana za putovanje, zar ne?

Istina.

Ta je ključna riječ pokazatelj da žele usporediti ponudu aranžmana za putovanje u Rim različitih turističkih agencija, ali ne i kupiti.

No, “vikend Rim rujan 2021” ključna je riječ s većom namjerom, što ukazuje na to da je kupac blizu donošenja odluke o kupnji aranžmana.

google-pretrazivanje-primjer

Ta ključna riječ pokazuje da je korisnik već surfao Intetnetom i istraživao ponudu aranžmana za Rim. On zna što želi. A prema najnovijim studijama, upravo su namjere kupca ključne i one su gotovo uvijek pokrenute klikovima na oglase, a ne organskim pretraživanjem!

Za to vam je potreban Google Ads. 😉

Licitiranjem za ključne riječi u Google Adsu znate koje će ključne riječi potaknuti gotovo trenutnu prodaju.

Za usporedbu – uz SEO morate stvoriti lijevak koji će prilagoditi putovanje kupca. Morate planirati sadržaj, ključne riječi i sve kako biste ih odveli niz lijevak i “zagrijali” za kupnju. Ali s Google Adsom možete iskoristiti pretraživanja kupaca koji su već u lijevku.

Na primjer s ključnim riječima: “automehaničar šibenik”.

Možete biti sigurni da osoba koja traži automehaničara njegove usluge treba što prije. Ako se oglašavate na Googleu i vaš se oglas pojavi na prvom mjestu u tražilici, privući  ćete pažnju i vjerojatno ostvariti prodaju a da se prije toga nikada niste povezali s kupcem.

To je snaga Google Adsa i namjere. Sve što vam treba je atraktivan oglas i kvalitetna odredišna stranica za poticanje prodaje.

A to je, ruku na srce, daleko manje posla od kreiranja sadržaja i planiranja vaše SEO strategije.

Ne vjerujete?

Sve 5!

Evo još nekoliko prednosti koje vam daje oglašavanje na Googleu.

Prednosti Google Ads oglašavanja

Neke od najbitnijih prednosti oglašavanja na Googleu su:

Mjerljivi rezultati – Google Ads nam omogućava da mjerimo sve segmente kampanja kao što su broj pojavljivanja i klikova na oglase, gdje su se ti oglasi prikazali, koliko je konverzija ostvareno i slično. Na taj način možemo točno izmjeriti učinkovitost naših kampanja i povrat investicije.

Precizno ciljanje publike – Google Ads omogućuje nam ciljanje publike na temelju velikog broja parametara kao što su: ključne riječi, demografija, interesi, lokacija, životni događaji i namjera kupnje. Na taj način imamo mogućnost prikazati svoje oglase točno onim korisnicima koji ih trebaju vidjeti bez ikakvog nagađanja.

Jeftiniji od tradicionalnog marketinga – Google Ads nudi jeftinije oglašavanje jer sami određujte budžet koji ste spremni uložiti na oglašavanje. Također, plaćate samo kada netko klikne na vaš oglas.

Nadamo se da smo vas uspjeli uvjeriti u razloge zbog kojih biste trebali odmah koristiti Google Ads!

U međuvremenu, treba li vam neka od naših marketinških usluga, slobodno nas kontaktirajte. 🙂