Savjet srijedom: Kako prepoznati i zašto koristiti nativno oglašavanje?

nativno-oglasavanje

Savjet srijedom: Kako prepoznati i zašto koristiti nativno oglašavanje?

Nativno oglašavanje je vrsta oglašavanja koje treba izgledati kao da nije oglašavanje. To su svi oni oglasi koji vas ne bombardiraju uporno i dosadno do iritacije, već vam nude određenu korist.

Pitate se zar zaista postoje takvi oglasi?!

Postoje, itekako!

Zapravo je glavna  kvaka u tome da su takvi oglasi kreirani na način da uopće ne primijetite da ste ih upravo „konzumirali“.

Čitajte dalje i otkrijte koja je to tajna koju krije tzv. nativno oglašavanje.

O povijesti nativnog oglašavanja

Prirodno ili prikriveno oglašavanje, nazivi su koji se još koriste za native oglase (eng. native advertising), a postojali su daleko prije nego se pojavio Internet. Sve iz težnje za boljim i izravnijim načinima kojima bi tvrtke svoj sadržaj prikazale svojoj ciljanoj publici.

Među američkim pionirima native oglašavanja spominje se tako tvrtka MJB coffee čiji se oglas iz daleke 1900. još i danas vidi na zgradama gradova američke zapadne obale. Uz logo tvrtke on ima samo jednu riječ: „Why?“.

Kao začetnika nativnog oglašavanja spominje se i izdavača poljoprivrednog časopisa The Furrow, Johna Deerea. Taj popularni časopis donosio je poljoprivredne savjete uz Deereove oglase o njegovim poljoprivrednim proizvodima. Prvi broj objavljen je daleke 1895. godine, a časopis je brzo postao popularan, dosegnuvši više od 4 milijuna čitatelja do 1912. godine. Postoji i danas, a ima i svoju digitalnu verziju.

U ovom stoljeću, u kontekstu digitalnog oglašavanja prirodno oglašavanje prvi je spomenuo američki biznismen Fred Willson. Bilo je to 2011. godine na konferenciji posvećenoj Internet marketingu i oglašavanju.

Što je nativno oglašavanje?

 „Pišete li vi oglasne članke a da nisu onako baš pretjerano prodajni?“, bio je upit jednog našeg klijenta koji nas je potaknuo da napišemo ovaj tekst.

Premda je sve popularnije, ovu vrstu oglašavanja, na žalost, još uvijek mnogi ne znaju koristiti u svojim marketinškim strategijama.

Definiciju nativnog oglašavanja dali smo u našem Marketinškom rječniku a ako ćemo pojednostaviti – native oglas bi na kreativan način trebao biti ugrađen u medijski prostor i sadržaj kojega čitatelj prati.

Kvalitetan prikriveni oglas će promovirati vrijednosti, a ne isključivo proizvode. Ponudit će koristan, relevantan i zanimljiv sadržaj kojemu je cilj da zadovolji čitateljeve potrebe. Osim što se „prirodno“ uklapa u okolinu sadržajem, on ne strši niti vizualno, kako to čini tipičan banner.

Osnova nativnih oglasa je da budu napisani na inovativan način kako bi povećali svjesnost o brendu, bolje se povezali sa potrošačima, educirali ih i savjetovali, potaknuli ih na akciju, te stvorili lojalnost kod kupaca. Pored toga ne smiju izgledati kao tipična reklama.

vrste-nativnih-oglasa

Vrste nativnog oglašavanja

Oglasi unutar sadržaja

Ovakvi oglasi su dio glavnog ili tzv. uredničkog  sadržaja na nekoj web stranici/portalu. Tekstovi za ove oglase uglavnom se kreiraju u suradnji s uredništvom portala da ne bi pretjerano odstupali od glavnog sadržaja weba.  

Brendirani oglasi

Brendirani nativni oglasi nastaju dogovorom između izdavača i oglašivača o kreiranju i objavljivanju članaka tijekom nekog razdoblja. Izdavač promovira robnu marku oglašivača stvaranjem korisnog sadržaja i prima za to naknadu. Ponekad oglašivači sami pišu sadržaj, ne oslanjajući se na izdavača.

Oglasi u tražilici

Sa oznakom „Oglasi“ ovu vrstu native oglasa pronalazimo surfajući internetskim tražilicama . Oni se nalaze iznad ostalih rezultata pretrage.

Oglas kao preporuka uz sadržaj

Primjer native oglasa koji sadrži preporučeni sadržaj možete pronaći gotovo na bilo kojoj web stranici. Takav oglas nosi naslove poput: “Pročitajte također”, “Još jedan video”, “Zanimljive publikacije” i sl. te se postavljaju među tzv. urednički sadržaj kako bi se osiguralo kvalitetno korisničko iskustvo. Te preporuke korisnike preusmjeravaju na druge stranice sa promoviranim sadržajem. 

Oglas izvan sadržaja

Ovaj oglas je povezan jako usko sa sadržajem na webu, pa ako čitate tekst o npr. prirodnom sirupu protiv kašlja onda vam se pored teksta može prikazati oglas za biljni čaj za dišne puteve ili prijenosni inhalator po povoljnoj cijeni.

Zašto odabrati nativno oglašavanje?

Želite li privući pozornost a istovremeno ne biti nametljivi ometajući svoje ciljane kupce dok prate sadržaj koji ih zanima, svakako odaberite nativno oglašavanje.  

Prema podacima Appsamurai platforme koja donosi 8 statistika o nativnom oglašavanju prikriveni oglasi do 2021. godine činit će nevjerojatnih 74% ukupnog američkog prihoda od prikaznih oglasa.

Premda su svjesni da je riječ o oglasu, samo u drugačijem obliku, velika je vjerojatnost da će korisnici prije klikati na ovakve oglase, jer su na mjestu koje su čitatelji sami odabrali.

Osim što će ih potaknuti da kupe uslugu ili proizvod, prirodni oglasi će kod potrošača stvoriti i pozitivnu sliku o brendu. Vjerojatnost da će korisnici klikati više baš na prirodne oglase je veća zbog toga što nemaju osjećaj da su navučeni sirovom propagandnom porukom koja ih tjera na kupnju.

Treba li vam nativni oglas, javite se nama. 🙂