Savjet srijedom: Kakvi su kupci generacija Z

generacija-z

Savjet srijedom: Kakvi su kupci generacija Z

Generacija Z, još poznata pod nazivima Zoomers ili Gen Z, demografska je kohorta koja je naslijedila Milenijalce i prethodi generaciji Alpha. To je generacija rođena između 1997. i 2012. godine, te su prvi kupci ili potrošači koji su potpuno odrasli u digitalnoj eri.

Generacija Z uskoro će postati najveća skupina potrošača a procjenjuje se da će do 2026. godine imati ogromnu kupovnu moć. Tvrtke, brendovi ili organizacije čiji su oni potencijalni kupci ili klijenti, morat će zato razumjeti njihovo ponašanje, preferencije i kupovne navike, te im prilagoditi marketinške poruke i uspostaviti s njima kvalitetne odnose.

U nastavku teksta donosimo osnovne karakteristike generacije Z te načine na koje ćete im prilagoditi svoje strategije.

Karakteristike generacije Z

Prosječni pripadnici generacije Z dobili su svoj prvi pametni telefon malo prije svog 13. rođendana. Komuniciraju prvenstveno putem društvenih mreža i poruka, a na mobitelu provode isto toliko vremena koliko i starije generacije gledajući televiziju.

Oni su odgajani na internetu i društvenim mrežama, a često se za njih koriste razni stereotipi i pa ih se naziva antidrušvenima, nezainteresiranima, s lošim radnim navikama, ovisnicima o tehnologiji… No, oni koji s njima provode više vremena kazat će vam kako su te mlade generacije inteligentne i kreativne, pune potencijala i interesa za sve što se oko njih događa, te se aktivno žele uključiti.   

Poznati su i kao svojevrsni borci za društvenu pravdu, pa često podržavaju društvene pokrete kao što su oni o klimatskim promjenama ili pravima transrodnih osoba.

Ako iz ove generacije dolaze vaši kupci, evo kako ćete im prilagoditi vašu marketinšku strategiju u 4 koraka.

generacija-z-kao-kupci

Prilagodite svoj marketing generaciji Z u 4 koraka

1. Očekuju personalizirani marketing kroz različite kanale

Personalizacija je ključna želite li privući generaciju Z. A ono što im se sviđa i koji su njihovi interesi, doznat ćete najbolje anketama.

Personalizirane poruke koje će dobiti od vas, a odnose se na besplatne pogodnosti, posebne ponude ili sniženja, rado će otvarati i provjeravati.  Ova vrsta komunikacije, bilo da je u obliku newslettera, društvenih mreža ili poruka,  povećat će njihovo povjerenje u vaš brend.

Nije važno imate li restoran, frizerski salon ili hotel, poruka koju će dobiti od vas s nekom ekskluzivnom i zanimljivom ponudom,  će ih sigurno zainteresirati.

Oni prije svega žele praktičnost. Bilo da se radi o komunikaciji na više kanala, jednostavnom i brzom isporukom proizvoda, mogućnošću različitih oblika plaćanja, za sve to će vas nagraditi trajnim odnosima.

2. Odani su brendovima i zanima ih što je važno vašem brendu

Ako je misija vaše tvrtke usklađena s vrijednostima i očekivanjima generacije Z, oni će vam definitivno biti odani.  Mislite li da je apsurdno očekivati lojalnost od publike koja je okružena milijunima brendova koji prodaju slične proizvode, prevarit ćete se.

No, nemojte samo slijepo svoju misiju prilagođavati njima. Potrudite se da imate zbilja kvalitetne proizvode kako ste im obećali, „ispolirajte“ vašu komunikaciju s njima tako da ona bude brza i učinkovita, te budite praktični.

Pozornost generacije Z privući ćete i marketingom vrijednosti.

Što to znači?

Pa ako je jedini cilj vašeg poslovanja ostvarivanje što veće zarade, zaboravite da ćete privući generaciju Z.  Oni su oprezni prema onome što predstavlja vaš brend, stoga dublje pogledajte u vrijednosti na kojima počiva vaša tvrtka.

Ako se zalažete primjerice za društveno odgovorno poslovanje, onda to jasno istaknite i temeljite brend na tim načelima. Pokažite zanimanje za probleme vaše ciljane skupine i za ono što im je važno.  

U studiji koju su 2018. proveli brazilski Gen Z’ers McKinsey i tvrtka za istraživanje potrošača Box1824, otkrili su da 48% potrošača generacije Z cijeni tvrtke koje ne klasificiraju artikle po spolu. Ovi podaci bi mogli poslužiti brendovima da osmisle kako mogu plasirati proizvode na inkluzivniji način.

Međutim, ako se već odlučite na ovakve promjene one moraju biti autentične na svim razinama tvrtke. Promovirate li npr. LGBTQ+ proizvode ate nema inkluzivne politike unutar tvrtke, brzo ćete biti osuđeni za ovakvo ponašanje.

generacija-z-influenceri

3. Generacija Z je pod utjecajem influencera

Reklamirate li agresivno svoje proizvode ili usluge, kupci generacije Z bit će vrlo sumnjičavi prema vama. Radije će poslušati savjete influencera.

Zapravo je jedna od uobičajenih kupovnih navika generacije Z da ovise o preporukama i recenzijama utjecajnih osoba. Ali ne onih koji imaju najveći broj pratitelja! Oni radije prate mikro i nano influencere, dok ih slavne osobe uopće ne zanimaju u smislu kupovnih navika.

Statista predviđa se da će potrošnja na oglase kroz influencer marketing u Europi ,dosegnuti 4,21 milijardu američkih dolara u 2023. godini. Očekuje se da će potrošnja na oglase pokazati godišnju stopu rasta (CAGR 2023.-2027.) od skoro 11% što će rezultirati projiciranim tržišnim obujmom od 6,38 milijardi USD do 2027. godine.

Razlog?

Navike generacije Z!

S obzirom da provode otprilike 3 sata dnevno na društvenim mrežama, sadržaj influencera stalno im se pojavljuje na ekranima. Zato nije ni čudo što će se odlučiti kupiti baš ono što im preporuči influencer kojega prate!

A kako bi ostvarili veću prodaju, tvrtke odlučuju ulagati u utjecajni marketing privlačeći tako pozornost generacije Z.

4. Razmišljaju zeleno i etički

Ova se točka logički nastavlja na prethodnu.

Forbesovo izvješće za 2019. pokazalo je da 62% Generacije Z radije kupuje od održivih robnih marki. Štoviše, 54% generacije Z spremno je potrošiti do 10% više za održive proizvode, što je značajna razlika u odnosu na 23% pripadnika generacije Baby Boom koji su rekli isto.

Želite li rasti i privući ove potrošače, morate se usredotočiti na održiv rast poslovanja. Stoga ne bi trebali uzeti u obzir samo utjecaj proizvodnje robe na okoliš, već i utjecaj načina na koji se roba transportira od tvornice do tržišta.

Generacija Z želi saznati podrijetlo svega što kupuju, odakle, od čega i kako je napravljeno.

S obzirom da je ova generacija odrasla (ili odrasta), u vrijeme kada nam ozbiljno prijete klimatske promjene, nije neobično da svojom kupnjom žele nagraditi tvrtke koje sudjeluju u zaštiti okoliša.

Također, ova generacija preferira lokalne ili regionalne proizvode, što potiče tvrtke da stvore lokalne i održivije opskrbne lance za svoje kupce.

Nadamo se da smo vam približili karakteristike, osobine, vrijednosti i trendove generacije Z, kako biste jednostavnije usmjerili svoje marketinške strategije na osobe koje će uskoro postati najveća skupina potrošača.

Niste li sigurni da ćete uspjeti sami ispuniti digitalna očekivanja ove generacije, obratite nam se za suradnju.