Što je to održivi marketing i kako će pomoći vašem brendu da se istakne?

odrzivi-marketing

Što je to održivi marketing i kako će pomoći vašem brendu da se istakne?

Održivo i društveno odgovorno poslovanje koje se promiče kroz alate održivog marketinga, sve je više o fokusu tvrtki ali i kupaca.

Nedavno je tako usluge d.KABINET- a trebao modni brend kojem je održivost u osnovi poslovanja. I upravo su me oni potaknuli da pišem na ovu temu. 🙂

Riječ je o šibenskom brendu odjeće i modnih dodataka Kešidov koji proizvodi odjeću u malim serijama, od prirodnih materijala te recikliranog tekstila domaćih proizvođača.

Kad radite po tom principu i održivost je sastavni dio vašeg poslovanja, normalno je i prirodno da se predstavljate kao društveno odgovorna tvrtka, i da vam je održivi marketing alat za promociju.

Međutim, i onda kad takva vrsta poslovanja nije ukorijenjena u vaše osnovno poslovanje,  vi i dalje možete primijeniti njezina načela u svoju strategiju.

Pitate li se zašto bi održivost uveli u poslovanje, u ovom tekstu ćete pronaći odgovore.

Kako održivi marketing primijeniti u poslovanju otkrit ću vam u nastavku. No, najprije definirajmo što je to uopće održivi marketing.

odrzivi-marketing-u-poslovanju

Održivi marketing – definicija

Održivi marketing je promicanje ekoloških i društveno odgovornih proizvoda, praksi te misije i vrijednosti nekog brenda ili tvrtke.

Pored ove, ima i stručnija definicija a ona glasi:

Društvena odgovornost marketinga označava marketinško poslovanje koje nije isključivo orijentirano prema ostvarenju marketinških – tržišnih, prodajnih, profitnih ciljeva gospodarskih subjekata već istovremeno nastoji zaštititi i jačati interes društva. 
(Kotler i Keller 2005.)

Termin održivost se, pak, koristi u smislu čovjekove održivosti na planetu Zemlji, pa je to rezultiralo najčešće citiranom definicijom održivosti i održivog razvoja koju je donijela Brundtlandska komisija Ujedinjenih naroda. Po njoj: “održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolji vlastite potrebe.”

Prije nego razradimo temu dalje evo još jednog zbunjujućeg detalja kojega moramo razriješiti.

Čuli ste vjerojatno za eco-friendly ili zeleni marketing i pitate se znači li to isto što i održivi marketing?

Premda se oba pojma često koriste naizmjenično, postoji razlika između zelenog i održivog marketinga.

Zeleni marketing se fokusira na strategije koje promiču ekološku svijest i zaštitu. Održivi marketing, s druge strane, malo je širi.

On obuhvaća zeleni marketing, ali uključuje i prakse koje nadilaze okoliš, poput društvenih i ekonomskih pitanja.

Kako moj brend može promicati održivost?

odrzivo-poslovanje

Održivo poslovanje, održivo financiranje, održiva poljoprivreda, održivi gradovi, održivo gospodarenje otpadom…

Održivost je tema koja je u posljednje vrijeme stekla veliku popularnost, međutim, istraživanja pokazuju da se na nju nisu „nakačile“ samo mlađe generacije.

IBM -ova studija o ponašanju potrošača iz 2020. otkrila je da, iako su Milenijalci i Generacija Z najviše zainteresirani za svijest o održivosti, Boomersi te Generacija X također to jako uzimaju u obzir pri odabiru brendova i tvrtki čije će proizvode ili usluge kupiti.

Prema istoj studiji 57% potrošača spremno je promijeniti svoje kupovne navike kako bi bili ekološki svjesniji a  gotovo osam od 10 ispitanika izjavilo je da im je održivost važna.

Zato, čak i ako vaš brend ne izrađuje novu odjeću od recikliranih materijala, nego ste recimo građevinska tvrtka ili marketinška agencija, i dalje ćete pronaći vrijednost u ulaganju vremena i sredstava u održive prakse i marketing kako biste privukli više kupaca.

Prema istraživanju koje je provedeno u Hrvatskoj 2020. godine, oko 200 kompanija trudi se uklopiti načela održivosti ili društvene odgovornosti u svoje poslovanje.

Zašto i vi ne biste bili među njima?

Koje su koristi od održivog marketinga

Održiva moda, briga o okolišu, podrška ženskom poduzetništvu, provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u radnim sredinama, tehnološke inovacije u zbrinjavanju otpada, ulaganje u lokalnu zajednicu, su smo neki od načina na koje vaša tvrtka može postati društveno odgovorna.

Održivi marketing nije rezerviran samo za velike tvrtke. Štoviše, on je danas sve više prisutan kod malih i srednjih poduzeća.

Provedba DOP-a kod malih i srednjih tvrtki ovisi o osobnosti i osobnim uvjerenjima vlasnika ili direktora tvrtki te su mlađe generacije direktora više posvećene održivom poslovanju od starijih.

Neke od koristi održivog poslovanja i marketinga su:

  • Privlačnost potencijalnim zaposlenicima
  • Povećanje osjećaja ponosa, predanosti i morala kod zaposlenika
  • Povećan osjećaj zadovoljstva i lojalnosti kod kupaca
  • Povećanje reputacije i ugleda poduzeća
  • Poboljšan financijski efekt
  • Konkurentska prednost

(Izvor: Primjena društveno odgovornog marketinga u poslovanju malih i srednjih poduzeća, Brečić, Bradica, Anđelović/2019.)

U nastavku teksta donosim nekoliko postupaka za primjenu održivog marketinga prema uputama platforme HubSpot.

Kako primijeniti održivi marketing u poslovanju?

1. Mislite unaprijed

Održivi marketing se temelji na izgradnji dugoročne vrijednosti.

Prečesto se tvrtke fokusiraju na ostvarivanje trenutnog povrata ulaganja. Na primjer, mnoge marketinške taktike poput pokretanja oglasa na Google Adsu ili pak pisanja bloga na web stranici izvrsni su generatori potencijalnih klijenata.

Međutim, što se događa nakon što je vaš potencijalni klijent obavio kupnju i pretvorio se u kupca ili klijenta koji vas je angažirao za određeni posao? Kako ćete izgraditi lojalnost i stvoriti evanđeliste vašeg brenda?

Održivi marketing traži načine njegovanja potrošača tijekom cijelog njegovog putovanja kroz prodajni lijevak.

Educiranje je jedan od načina za ranu izgradnju lojalnosti kod publike. Od trenutka kada vas prvi put otkriju na društvenim mrežama pa sve dok vas ne angažiraju za posao.

Na primjer, ako imate OPG i proizvodite voćne sokove, mogli biste educirati svoju publiku o važnosti ekološke poljoprivrede i nastaviti taj proces nakon kupnje sa savjetima za recikliranje ambalaže.

2. Imajte veću svrhu i cilj

Čime mjerite svoj uspjeh?

Tvrtke obično procjenjuju svoj uspjeh u brojkama. Koliko prihoda imaju ili će ostvariti u određenom razdoblju obično je najveći pokazatelj uspjeha.

Održivost mijenja ovu perspektivu tako što se vrijednost procjenjuje nečim većim od profita.

Kao tvrtka morate promovirati nešto što je veće od vaših proizvoda i usluga i nadilazi bilo koju određenu industriju.

Pitate se što li je to?!

Imate li jasnu društvenu misiju? Ako ne, otkrijte je i odredite kako će vaš brend promicati tu misiju.

Zanimljiva je priča pivovare Toast Ale, koja proizvodi piva od odbačenog kruha. Utemeljio ju je 2015. godine osnivač Feedback-a Tristram Stuart koji je otkrio izvrstan način za rješavanje problema otpada hrane. Njihovo pivo je rađeno od neprodanog kruha iz pekara te neiskorištenih kora od proizvođača sendviča. U prvih 15 mjeseci Toast Ale je uspio reciklirati 3.6 tona kruha. Pivovara zatim donira 100% svog profita natrag Feedback-u, organizaciji koja istražuje temeljne uzroke prehrambenog otpada i vodi globalni pokret radeći s vladama, tvrtkama i civilnim društvom kako bi katalizirao promjenu društvenih stavova i predstavio inovativna rješenja za rješavanje problema otpada hrane.

(Izvor: hi4csr.com)

3. Budite orijentirani na potrebe kupca

Možda mislite: “Pa nije li bit marketinga biti usmjeren na potrošača?

U tradicionalnom marketingu, tvrtke često nastoje samo proizvod ili uslugu gurnuti kupcu pod nos.

S marketingom orijentiranim prema potrošačima više se radi o razumijevanju potreba kupaca i prilagođavanju vašeg marketinga tome.

Na primjer, ako ste brend kozmetike za trudnice ili igračaka za djecu, možda vaša publika želi da budete glasniji i jasniji u pitanjima oko skrbi rodilja u rodilištima. Te biste podatke mogli istaknuti u vašoj sljedećoj kampanji.

Jedan od načina da ostanete orijentirani na kupca i istaknete se u moru konkurencije su i inovacije koje ne moraju uvijek biti grandiozne. Nešto novo i drugačije će kupci sigurno zapamtiti.

4. Istaknite održivost u svakom aspektu vašeg brenda

Marketing održivosti ne funkcionira ako nije autentičan.

Zamislite da saznate da tvrtka koja tvrdi da je održiva nije uspjela primijeniti praksu koju su obećali za promicanje svoje misije. Vi biste sigurno kao njihov kupac izgubili povjerenje u njih i bilo bi teško vratiti ga.

Zato se pobrinite da vaš brend na održivost gleda holistički.

Lamentirate o održivosti, ali koristite neodržive resurse pri izradi svojih proizvoda? Surađujete s tvrtkama koje su u sukobu s vašom misijom? Ne možete se osloniti na tim i niste sigurni da će vas podržati u održivoj budućnosti koju želite promovirati?

Ovo su pitanja koja biste trebali postaviti kako biste utvrdili odražava li vaš brend misiju koju ste zacrtali.

Nitko ne očekuje savršenstvo, ali cijeni transparentnost. Sasvim je u redu, i preporučuje se, podijeliti gdje trenutno ne uspijevate i kako planirate riješiti te probleme.

Vjerujem da sam približila važnost održivog marketinga te dala neke ideje kako ćete održivost uvrstiti u svoju poslovnu strategiju.

Nedostaje li vam ideja, tu sam da vam pomognem!