Digitalni marketing u 2023. godini: 7 najvažnijih koraka za bolju online prisutnost

digitalni-marketing-2023

Digitalni marketing u 2023. godini: 7 najvažnijih koraka za bolju online prisutnost

Što će biti važno za digitalni marketing u 2023. godini? Kako ćemo prognozirati trendove za narednu godinu i što će sve biti važno za online prisutnost?

Nema jedinstvenog recepta za uspjeh u okruženju u kojem je stalna promjena, postalo nešto uobičajeno. Najbolji savjet je pogledati unazad, preispitati i testirati sve strategije koje ste radili sami, te vaša konkurencija. Na temelju tih podataka onda planirajte svoje poslovanje u narednoj godini i strategiju digitalnog marketinga u 2023. godini. A mi ćemo vam ponuditi još par savjeta iz vlastitog iskustva! 😉

Pokazati koliko se dobro i brzo prilagođavamo promjenama, bio je glavni test digitalnog marketinga kojega smo morali proći u nekoliko zadnjih godina. Većina marketinških stručnjaka kazat će vam da se njihova industrija više promijenila u posljednje tri godine, nego u posljednjih 20!

Pandemija i sve posljedične mjere koje smo prošli, ratna zbivanja, te recesija u kojoj se nalazimo, izazov su za cijelo društvo i poslovanje svih industrija. K tome, ponašanja i stavovi potrošača mijenjaju se jednako brzo. Na brendovima je, pak, da drže korak sa svim tim promjenama.

Trendovi u digitalnom marketingu koji su obilježili 2022.

Na temelju istraživanja platforme HubSpot ovo je šest najznačajnijih trendova koji su obilježili digitalni marketing u godini iza nas:

 1. Kratki video kao što su videa na TikToku i Instagram Reelsi, najučinkovitija je vrsta sadržaja društvenih mreža
 2. Videozapisi su najpopularniji format sadržajnog marketinga već treću godinu zaredom
 3. Društvene mreže su marketinški kanal broj 1 u 2022.
 4. Instagram, YouTube i Facebook su 3 najpopularnije društvene mreže u 2022. koje su koristile tvrtke za svoju promociju
 5. 83% marketinških stručnjaka vjeruje da je učinkovitije stvarati kvalitetniji sadržaj rjeđe
 6. Facebook ima najbolji ROI za oglase na društvenim mrežama u odnosu na sve ostale platforme

Pitate se što će vrijediti za digitalni marketing u u 2023. godini? Evo sedam koraka koje trebate primijeniti u novoj godini.

7 najvažnijih koraka za bolju online prisutnost u 2023. godini

sedam-koraka-za-bolju-online-prisutnost

1. Svi žele video

Kratki video je najpopularniji trend među marketinškim stručnjacima, najučinkovitiji je i ima najveći ROI. 90% marketinških stručnjaka koji upotrebljavaju kratki video povećat će ili zadržati svoja ulaganja sljedeće godine, a 21% marketinških stručnjaka planira prvi put iskoristiti video kratke forme u 2023., što je također najviše od bilo kojeg trenda.

Povrh svega toga, video kratke forme doživjet će najveći rast od svih trendova u 2023., a marketinški stručnjaci planiraju uložiti više u njega nego u bilo koji drugi trend.

Ovako prognoziraju iz HubSpota na temelju istraživanja koje su proveli na više od 1200 globalnih B2B i B2C marketinških stručnjaka.

Ovaj trend zapravo traje već nekoliko godina i ne namjerava usporiti.

Zašto?

Zato što mnogo puta zapravo ne trebamo čitati knjigu o nečemu ili dugačak članak da bismo razumjeli o čemu se radi. Trebamo samo opću informaciju. A kratki, edukacijski ili „how to“ video to nam odlično opisuju.

Snimanjem videa idemo ravno na bit problema. Videa nadopunjuju priču vizualnim i audio zapisima i privlačniji su od čitanja, jer pretvaraju riječi u slike.

Za većinu ljudi puno je lakše pogledati video s uputama za promjenu auto lampice, nego čitati priručnik. Stoga, kada je primjenjivo, koristite ga.

Kao vlasnik male tvrtke, vaš je posao biti stručnjak u svom području. Ako imate tvrtku za izradu namještaja po mjeri, najbolji način da pokažete svoje znanje je objavljivanje kratkog videa na web stranici i platformama društvenih medija.

Posebno su korisni videozapisi koji pokazuju nekome kako koristiti proizvod.

2. Digitalni marketing 2023. obilježit će influencer marketing

Ono što je nekoć koristila samo šačica marketinških stručnjaka sada koristi gotovo svaka tvrtka koja postoji digitalno. Utjecaj influencera putem Instagrama ili YouTubea, ili tvrtki koje surađuju s tim korisnicima, može generirati odličan ROI.

Zato će 89% marketinških stručnjaka koji ga koriste, povećati ili zadržati svoja ulaganja sljedeće godine a oko 17% će ga u narednoj godini uvesti po prvi put. 

Influencer marketing će zabilježiti tako značajan rast među online alatima za digitalni marketing u 2023.

Istraživanje potrošačkih trendova pokazuje da je 33% Generacije Z kupilo proizvod na temelju preporuke influencera u posljednja tri mjeseca. A kada donose odluke o kupnji, generacija Z kaže da su im preporuke influencera važnije od preporuka njihovih prijatelja i obitelji.

No, pazite koje ćete influencere odabrati za promociju svog brenda, jer oni najveći nisu uvijek najbolji! To pokazuju i ovi podaci dolje:

vrste-influencera
Izvor: HubSpot State Of Inbound Marketing Trends 2022.

3. SEO je i dalje moćan alat

Imate li blog i pišete ga redovito s učinkovitom SEO strategijom, on će i dalje biti moćan alat.

Kada je riječ o trendovima u koje će marketinški stručnjaci uložiti najviše novca za 2023., SEO je na trećem mjestu. To je alat koji ne daje instant rezultate poput internet kampanja, i nije za svaku djelatnost.

SEO optimizacijom web stranice učinit ćete vašu tvrtku tj. proizvode ili usluge vidljivijim na internetu. Cilj SEO metoda, o kojima možete mnogo toga pročitati na našem blogu, je da vas publika prije i lakše pronađe u rezultatima pretrage kada u tražilicama traži konkretno rješenje za svoj problem. Npr. ako vas zanima pisanje newslettera na LinkedInu onda ćete u tražilicu upisati varijaciju longtail ključnih riječi kao u slučaju ispod:

SEO optimizacija ima nekoliko dijelova a s njome se upoznajte čitajući poseban članak o važnosti SEO-a.

Ažuriranja optimizacije za tražilice, ove i naredne godine, usmjerena na pružanje najkorisnijeg sadržaja publici. Zato algoritme pobijedite fokusirajući se više na iskustva vaše ciljane publike.

4. Mobilni uređaji i web moraju ići ruku pod ruku

mobile-friendy-web

Tražilice daju prioritet stranicama koje su responzivne pogotovo one koje se odlično prikazuju na mobilnim uređajima. Štoviše, Google je primijetio da više volimo upotrebljivost aplikacija nego neke statične, ili čak dinamičke web stranice.

To je zato jer korisnici najčešće pristupaju tražilicama i web stranicama koristeći svoje mobilne telefone. Neuspješna optimizacija za mobile unazadit će vaš SEO.

U prijevodu – ne može li se vaš web vidjeti i koristiti putem mobitela, za ludu imate stranicu!

Današnji potrošači odabiru stranice koje se ponašaju kao njihove omiljene aplikacije. One pružaju daleko bolje korisničko iskustvo publici a vama omogućavaju više prometa i vremena zadržavanja.

Google je za novije web-lokacije pokrenuo indeksiranje prvenstveno mobilno. Stoga je važno da držite korak s ovim trendom koji će svakako biti jedan od važnijih za digitalni marketing u 2023. godini.

5. E-mail marketing postaje još važniji

E-mail marketing je daleko jedna od najboljih marketinških metoda koje se trenutno koriste. Gotovo svatko ima e-mail račun, što ga čini vrlo dostupnim brendovima i tvrtkama za povezivanje sa svojim klijentima. Prema Statisti, posljednji prijavljeni broj korisnika e-maila u 2022. je blizu 4,26 milijardi. Za sljedeće tri godine predviđena stopa rasta korisnika je 3%, odnosno oko 100 milijuna više svake godine.

Budući da 89% marketinških stručnjaka koristi email kampanje primarno za stvaranje potencijalnih kupaca, to je trend koji će se nastaviti razvijati u 2023.

Evo neke statistike koja će vas uvjeriti u to:

 • Većina tvrtki koje koriste e-poštu koriste onu prilagođenu mobilnim uređajima kao dio svoje marketinške strategije
 • Segmentacija pretplatnika najučinkovitija je strategija marketinške kampanje putem e-maila
 • 33% marketinških stručnjaka šalje tjedne e-mailove, a 26% više puta mjesečno
 • 77% marketinških stručnjaka primijetilo je povećanje angažmana putem e-maila u posljednjih 12 mjeseci
 • Korisnici pametnih telefona radije komuniciraju s brendovima putem e-pošte

Neke od najboljih e-mail strategija za postizanje marketinških ciljeva uključuju:

 • personalizaciju e-poruka 
 • pisanje učinkovitih naslova 
 • izrada newslettera prilagođenih mobilnim uređajima

6. Iskoristite komunikaciju putem direktnih poruka društvenih mreža

Kako aplikacije društvenih mreža poput Instagrama i Facebooka nastavljaju razvijati svoje mogućnosti e-trgovine, pružanje korisničke usluge putem direktnih poruka (DM) postat će sve važnije. Kupci su nestrpljivi i žele sve što je brže moguće. Zato su platforme za razmjenu poruka u stvarnom vremenu postale izvrsna prilika za brzo i izravno dopiranje do kupaca, ali i za prikupljanje podataka.

Korištenje poruka na društvenim mrežama ima treći najveći ROI od bilo kojeg marketinškog trenda, a upotreba će rasti 2023. Uz to, 87% marketinških stručnjaka koji koriste DM-ove na društvenim mrežama za korisničku službu povećat će ili zadržati svoja ulaganja u 2023.

Procjenjuje se kako gotovo 25% Milenijalaca komunicira s brendovima putem poruka na društvenim mrežama.

Platforme za razmjenu poruka mogu postati podatkovno središte koje može pohraniti sve što trebate da biste razumjeli više o svom klijentu, posebno zbog strožih pravila privatnosti i ukidanja kolačića. 

7. B2B postaje B2C

Čini li se i vama da B2B kupci i B2C kupci žele ista iskustva?

To je zapravo sasvim normalno, jer, kad god B2B kupci izađu iz svojih ureda i poslovnih odijela, postaju B2C kupci. Uostalom, B2B kupac je uvijek najprije bio B2C kupac.

Kao i mnogi, žele brzu i praktičnu komunikaciju kakvu tradicionalno pružaju B2C brendovi. Stoga bi B2B tvrtke trebale smisliti načine za prilagođavanje ovoj sklonosti kako bi stekle konkurentsku prednost.

Danas svi istražuju usluge i proizvode online prije nego kontaktiraju prodavača radi kupnje. Stoga je marketinški pristup na više kanala (omnichanel) pravo rješenje. Ovi ljudi, baš poput vas i mene, zadovoljni su čitanjem o proizvodu na internetu. Žele vidjeti značajke, pogodnosti, videozapise i recenzije. Za to se može pobrinuti samo digitalni marketing.

B2B marketinški stručnjaci koriste zato razne digitalne alate za promidžbu i prodaju svojih proizvoda i usluga kao što su: preuzimanje e-knjiga, pisanje blogova, razne događaje i kampanje putem e-pošte.

Budžeti za digitalni marketing u 2023. neće pasti

Za kraj u jednoj rečenici: kratki video, influencer marketing, strateški SEO, mobile friendy web, e-mail marketing, upotreba DM-a, te prilagodba B2B u B2C, glavni su trendovi koji će nastaviti biti važni za online prisutnost i digitalni marketing u 2023. godini.

O društvenim mrežama u 2023. smo pisali poseban tekst, no napominjemo kako će YouTube, Instagram i TikTok doživjeti veći rast od Facebooka u 2023. Nedavna istraživanja pokazuju da je prosječna stopa angažmana na Facebooku za sve različite vrste objava mizernih 0,07%. Stopu možete izračunati tako što se ukupni broj interakcija (reakcija, komentara i dijeljenja) koje neki post primi, podijeli s brojem obožavatelja koje Facebook stranica ima. Ako vas deprimira rezultat kojega dobijete, obavezno krenite s Facebook oglašavanjem, jer Facebook ima prijestolje kao platforma društvenih medija s najvećim ROI-jem.

Unatoč pandemiji, recesiji, promjenama u vezi s privatnošću podataka i svemu drugome što će nam 2023. donijeti, proračuni za marketing se neće smanjiti. Zato mudro ulažite svoje marketinške budžete u neočekivanim i teškim vremenima.

Treba li vam pomoć i savjet, nudimo vam naše marketinške usluge.