Zašto mojoj firmi trebaju PR usluge?

sto-je-pr

Zašto mojoj firmi trebaju PR usluge?

Svi su čuli za izraz PR (engl. Public relations), ili PR usluge, ali malo tko zna objasniti što on znači i što ljudi koji se bave odnosima s javnošću zapravo rade.

Ako ste zubar, policajac, profesor ili slastičar, svi znaju što je vaš posao.

Ali odnosi s javnošću, e to je već misterija… 

PR je engleska skraćenica za „public relations“  ili u hrvatskom prijevodu - odnosi s javnošću. Predstavlja stratešku komunikaciju organizacije, ustanove ili tvrtke, prema javnosti radi održavanja ili njegovanja pozitivne javne slike i/ili odgovora na javni diskurs.

PR je posao uvjeravanja kroz dvostranu komunikaciju. Uvjeravanja ciljane publike da:

 • Kupe vaš proizvod ili uslugu
 • Promoviraju vašu ideju ili projekt
 • Podrže vašu poziciju
 • Prepoznaju vaša postignuća
 • U konačnici  da vam pomognu da ostvarite vaše poslovne ciljeve

U tekstu koji slijedi donosimo definiciju PR-a, nabrajamo poslove stručnjaka koji se bave odnosima s javnošću, te načine na koje PR može pomoći poslovanju vaše firme.

pr-usluge

Što je PR?

Odnose s javnošću nije lako definirati kao profesiju. Tako je Američko društvo za odnose s javnošću (PRSA) 2012. godine prihvatilo nekoliko tisuća podnesaka prije nego što se konačno složilo oko jednog a on glasi:

Odnosi s javnošću su strateški komunikacijski proces koji gradi uzajamno korisne odnose između organizacije i njezine javnosti.

Uprava International Public Relations Associationa (IPRA), objavila je 2019. svoju službenu definiciju PR-a a koju smo uvrstili u naš Marketinški rječnik.

PR podrazumijeva dijeljenje pravih informacija na pravim mjestima, pravoj publici kako bi se izgradio ugled brenda. Dakle, govorimo o području koje može promijeniti budućnost vašeg poslovanja.

Podjednako, imate li veliku, srednju i malu tvrtku, PR je od vitalnog značaja za svaki brend i to iz brojnih razloga. Kada se koriste na odgovarajući način, PR usluge mogu pružiti moć brendu kako bi prevladao gotovo svaku prepreku.

PR pomaže tvrtkama da ostvare svoje poslovne ciljeve kao što su:

 • povećanje svijesti o proizvodima i uslugama,
 • informiranje o poslovnim aktivnostima,
 • povećanje prodaje,
 • privlačenje investitora,
 • stvaranje interesa za uslugama ili proizvodima,
 • komunikaciju s medijima,
 • organizaciju različitih događaja,
 • odnose s klijentima i kupcima itd.

Po čemu se PR razlikuje od oglašavanja?

Kao vlasnica agencije za digitalni marketing i PR često moram objašnjavati razliku između oglašavanja i PR usluga. Postoji stara izreka koja u kratkoj rečenici objašnjava tu razliku:

„Oglašavanje je ono što plaćate; publicitet je ono za što se molite.”

Za razliku od oglašavanja, PR usluge uvjeravaju publiku neplaćenim ili tzv. zarađenim metodama.

To znači da vi kao PR stručnjak morate uvjeriti novinare ili urednike da napišu pozitivnu priču o vama ili vašem klijentu, tvrtki, brendu, projektu, proizvodu, političkom kandidatu… Takvi članci se potom pojavljuju u uredničkom dijelu novina, portala, časopisa, TV postaja  a ne u odjeljku „promo“, “plaćeni mediji” ili „sponzorirano“ gdje se pojavljuju reklamne poruke.

Dakle, vaša priča ima veću vjerodostojnost jer ju je neovisno provjerila treća strana od povjerenja, i nije kupljena.

Što radi stručnjak za PR?

Stručnjak za odnose s javnošću zadužen je za kreiranje i provedbu PR strategije, pomažući tvrtki ili pojedincu da njeguju pozitivnu reputaciju kroz različite neplaćene ili zarađene kanale i formate, uključujući tisak, društvene mreže i osobne angažmane.
pr-strucnjaci

Također pomažu klijentima da obrani svoju reputaciju tijekom kriza koje ugrožavaju njihov kredibilitet.

PR stručnjak radi sljedeće:

 • Piše i šalje priopćenja za javnost
 • Piše govore
 • Piše manje formalne izjave o tvrtki za novinare
 • Organizira posebne događaje osmišljene za medije
 • Širi mrežu poslovnih kontakata putem osobnog umrežavanja ili posjećivanja i sponzoriranja događanja
 • Piše tekstove i blogove za web (tvrtkin ili za vanjske stranice)
 • Kreira krizno komuniciranje
 • Brine o promociji na društvenim mrežama i odgovara na negativne komentare na internetu

PR stručnjaci su pripovjedači koji stvarajući narative oblikuju imidž određene tvrtke, brenda ili pojedinca. Njihov posao je da izgrade, poboljšaju i zaštite ugled klijenata putem medija, društvenih mreža ili komunikacijskih kanala koje sami stvore.

Dobar PR praktičar analizirat će organizaciju, pronaći pozitivne činjenice i prevesti te poruke u pozitivne priče. Kada su vijesti loše, oni će napisati najbolji odgovor na situaciju i ublažiti poslovnu štetu.

Osim što obavještavaju javnost o aktivnostima tvrtki, ustanova te pojedinaca, oni upravljaju i političkim kampanjama ali i odnosima s potrošačima ili odnosima između dijelova tvrtke kao što su menadžeri i zaposlenici ili različite podružnice.

Kada angažirati PR stručnjaka?

Premda mnoge tvrtke shvaćaju da su odnosi s javnošću izvrstan način da izgrade svoj marketinški pristup i unaprijede svoju reputaciju, vrlo malo ih zna dovoljno o tome kada je ključno koristiti PR.

Pitate li se u kojim situacijama angažirati agenciju za odnose s javnošću evo par prijedloga:

 • kada započinjete s poslovanjem
 • kada uvodite novi proizvod ili uslugu na tržište
 • kada želite pojačati prepoznatljivost i prisutnost svog brenda na tržištu
 • kada želite imati bolje odnose i komunikaciju s potrošačima, klijentima, zaposlenicima, suradnicima i stručnjacima iz vaše djelatnosti
 • kada se želite istaknuti u odnosu na konkurenciju
 • kada želite ojačati položaj i stručni utjecaj u svojoj poslovnoj niši
 • kada se fokusirate na osobno brendiranje

U nastavku pročitajte kako PR može pomoći vašoj firmi.

Kako PR usluge mogu pomoći vašoj tvrtki?

Mediji prolaze ogromnu transformaciju, a kupcima su informacije stalno dostupne na niz  kanala i aplikacija. Upravljanje tim kanalima se zato mijenja, skoro na dnevnoj bazi. Zbog mogućnosti da su informacije dostupne online, današnji kupci neće „pasti“ na vašu tvrdnju da je vaš proizvod najbolji za njih.

U to ih trebate uvjeriti.

A tu dolazi PR!

odnosi-s-javnoscu

PR ističe i promovira vrijednosti tvrtke

Povjerenje kupaca u vašu tvrtku, bez obzira iz koje ste industrije, igra ključnu ulogu u uspješnosti vašeg poslovanje. Jednostavno je – nemaju li kupci povjerenja u vaše usluge ili proizvode, to će se odraziti na vašoj prodaji.

Međutim, kada imate PR, onda možete jednostavno slati pozitivne poruke svojoj publici koje su u skladu s imidžom, vizijom i misijom vašeg brenda koristeći ideje na koje vaši ciljani kupci pozitivnije reagiraju.

PR upravlja ugledom tvrtke

Pouzdane medijske veze preduvjet su za upravljanje reputacijom a posao PR-a je da bude povezan s medijima.

Recimo da imate kriznu situaciju pa PR koristite kao kontrolu štete kroz krizno komuniciranje.  Na primjer, nezadovoljni kupci su vas razapeli na Facebooku pišući kako je vaš proizvod loš ili je pak u javnost dospjela informacija o grešci u proizvodnji za koju ste sami odgovorni.   

U ovakvim alarmantnim situacijama, medijske veze će vam pomoći da popravite štetu putem jednostavnog priopćenja za javnost. PR agencije tvrtkama nude priliku za izgradnju takvih veza.

PR usluge poboljšavaju vašu online prisutnost

PR pomaže tvrtkama da maksimalno iskoriste svoju prisutnost na internetu.

Ne samo da PR agencije mogu pružiti današnjim organizacijama potporu i smjernice koje su im potrebne da se plasiraju na internetu, već uskaču kada dođe do katastrofe u javnosti.

Uz pomoć priopćenja za javnost, medija, društvenih mreža, PR tvrtke pomažu klijentima da prevladaju prepreke i „ugase požare“ u kriznim situacijama.

Koristeći PR-aktivnost, tvrtka prati interese potrošača, partnera i zaposlenika, identificira moguće prijetnje, pomaže menadžmentu u rješavanju raznih sukoba i brzom uspostavljanju dijaloga te je potpora marketingu.

U situaciji postojećeg brzorastućeg tržišta, PR postaje važan dio marketinških komunikacija. Tako odnosi s javnošću utječu na uspješnost marketinga u cjelini.

Zaključno…

Stručnjaci za PR (odnose s javnošću) pomažu  tvrtkama, organizacijama i pojedincima da izgrade svoj imidž u određenoj industriji. Kroz učinkovite marketinške strategije odnosi s javnošću promiču agendu svojih klijenata.

PR identificira, uspostavlja i njeguje obostrano korisne odnose organizacije i javnosti o kojima ovisi uspjeh te organizacije.

Trebaju li vam usluge odnosa s javnošću, javite nam se – tu smo da vam pomognemo.