Naučite kako postaviti SMART cilj

smart-cilj

Naučite kako postaviti SMART cilj

Bilo da želite unaprijediti svoju karijeru, poboljšati poslovanje svoje tvrtke, imati bolje rezultate u sportskim natjecanjima ili biti uspješniji u pohađanju studija –  lakše je uspjeti kada imate jasno definirane ciljeve koji se temelje na stvarnosti.

Jedna od najuspješnijih metoda postavljanja ciljeva za koju ste sigurno čuli je SMART metoda ili postavljanje SMART ciljeva.

Riječ je o zbilja pametnoj metodi, međutim, njeno ime je engleski akronim. 🤓

 Što su SMART ciljevi?

Svaki SMART cilj treba biti:

  • specifičan (Specific),
  • mjerljiv (Mesurable),
  • dostižan (Attainable),
  • realističan (Relevant) i
  • vremenski ograničen (Time – bond)
Definiranjem SMART ciljeva osigurat ćete određeni cilj koji je dostižan unutar određenog vremenskog okvira. Također, ovaj pristup eliminira općenitosti i nagađanja te olakšava praćenje napretka i prepoznavanje propuštenih prekretnica.

Primjer izjave neke tvrtke o SMART cilju može izgledati ovako:

Naš cilj je [mjerljivi cilj] do [vremenskog okvira ili roka]. [Ključne osobe ili timovi] ostvarit će ovaj cilj tako da će [koje ćete korake poduzeti da postignete cilj]. Postizanje ovog cilja će [rezultat ili korist].

U nastavku teksta pokušat ćemo vam približiti svaki od kriterija postavljanja SMART cilja i na primjeru objasniti kako i zašto su upravo oni odabrani kao ključ ka uspješnom postavljanju cilja.

Kako napisati SMART cilj

U ovom tekstu SMART cilj treba postaviti Josip.

Josip je voditelj charter tvrtke „Puna jedra“ iz Šibenika i njegov je zadatak povećati broj iznajmljenih jedrilica u predsezoni.

kako-napisati-smart-cilj

Josip je i prije bio odgovoran za vođenje i unapređivanje poslovanja ovog chartera i ovo mu nije prvi zadatak. Međutim, postavljeni zadaci nerijetko su predstavljali problem za njegov radni tim i s teškim naporom su donosili ostvarenje ciljeva.

Zato, ovoga puta, Josip se baca na planiranje prema SMART metodi i kreiranje akcijskog plana kojega će predstaviti timu i upravi.

Evo kako izgleda Josipov cilj kroz svaku komponentu.

Specifičan

Kako bi cilj bio učinkovit, mora biti specifičan. A on će takav biti odgovorite li na slijedeća pitanja:

  • Što treba postići?
  • Tko je odgovoran za to?
  • Koje korake je potrebno poduzeti da se to postigne?

Evo primjera određenog cilja koji bi Josip mogao smisliti:

SPECIFIČAN primjer

Povećati broj iznajmljenih jedrilica u predsezoni optimiziranjem tekstova na web stranici tvrtke i kreiranjem ciljanih kampanja na internetu.

Mjerljiv

Odrediti specifičnost je solidan početak, ali kvantificiranje vaših ciljeva (odnosno, osiguravanje da su mjerljivi) olakšava praćenje napretka i saznanje kada ste stigli do cilja.

Josip i njegov tim žele povećati broj iznajmljenih brodova – ali koliko bi trebao iznositi taj broj, o kojem točno broju brodova se radi?

Ako iznajme jedan ili tri broda više nego prošle godine, to je pozitivan rast. No, znači li to da su ostvarili svoj SMART cilj?

Isto vrijedi i za njihovu strategiju; na koliko platformi će se oglašavati i koliko tekstova na web stranici planiraju optimizirati?

Kako bi ovaj SMART cilj bio učinkovitiji, Josip trebala uključiti mjerljive referentne vrijednosti koje je moguće pratiti.

Evo primjera:

MJERLJIV primjer

Povećati broj iznajmljenih jedrilica u predsezoni za 30 brodova pisanjem osam SEO optimiziranih tekstova za blog na web stranici tvrtke u tri mjeseca, postavljanjem jedne ciljane kampanje na Google tražilici, te dvije kampanje na dvije platforme društvenih mreža: Facebook i Instagram.

Dostižan

Ovo je točka u procesu kada morate napraviti ozbiljnu provjeru stvarnosti. Ciljevi bi trebali biti realni – a ne jarbol s kojega lako možete pasti.😨

Zapitajte se: je li vaš cilj nešto što vaš tim može postići u razumnim okvirima i rokovima?

smart-goals-primjer

Josip bi mogao pogledati svoj cilj i shvatiti da bi, s obzirom na mali tim i njihovu veliku količinu posla u pripremi za sezonu, negdje mogli zapeti s ostvarenjem cilja. Napisati 24 teksta za blog u tri mjeseca ipak bilo previše posla.

Zato se odlučuje na ovom koraku ipak smanjiti broj tekstova za novi blog na web stranici kojima će najvjerojatnije privući zanimanje novih klijenata.

DOSTIŽAN primjer

Povećati broj iznajmljenih jedrilica u predsezoni za 30 brodova pisanjem četiri SEO optimizirana teksta mjesečno za blog na web stranici, postavljanjem jedne ciljane kampanje na Google tražilici, te dvije kampanje na dvije platforme društvenih mreža: Facebook i Instagram.

Očuvanje dostižnosti vašeg cilja puno je lakše ako ste vi taj koji ga postavlja.

Međutim, to nije uvijek slučaj.

Kada vam ciljeve postavi onaj tko je na višoj poziciji u tvrtki i ne radi u vašem timu, svakako im objasnite sva ograničenja pod kojima možda radite. Čak i ako ne možete pomaknuti krajnji cilj, barem možete unaprijed obznaniti svoju poziciju i sve potencijalne prepreke.

Relevantan

Na ovoj stepenici morate razmišljati o široj slici.

Zašto postavljate cilj koji ste postavili?

Josip zna da će ove godine prebaciti rezultate prošlogodišnje sezone. To vidi po rezervacijama. Također, tijekom nekoliko godina posezona je, što se tiče nautičkog turizma, više nego uspješna. No, predsezona je period u kojem se još uvijek može napraviti više u smislu povećanja prodaje, smatra Josip.

Međutim, nije samo veća prodaja krajnji cilj u njegovu planu. Dugoročno Josip planira organizirati proljetne regate a poboljšanjem bookinga u predsezoni goste će na neki način naviknuti da dolaze jedriti na Jadran baš u tom terminu.

Sada revidira svoju izjavu kako bi odražavala taj relevantan kontekst.

RELEVANTAN primjer

Povećati broj iznajmljenih jedrilica u predsezoni za 30 brodova pisanjem četiri SEO optimizirana teksta za blog na web stranici tvrtke svaka tri mjeseca, postavljanjem jedne ciljane kampanje na Google tražilici, te dvije kampanje na dvije platforme društvenih mreža: Facebook i Instagram. Povećanje bookinga u predsezoni potaknut će goste da sudjeluju u regatama koje Josip planira organizirati u budućnosti.

Vremenski ograničen

Da biste ispravno mjerili uspjeh, vi i vaš tim morate znati kada je cilj postignut.

Koji je vaš vremenski rok?

Kada će tim početi provoditi zadatke koje je identificirao i kada će ih završiti?

SMART ciljevi trebali bi imati ugrađene parametre vezane uz vrijeme kako bi svatko znao kako ostati na pravom putu unutar određenog vremenskog okvira.

Kada Josip uključi datume, njegov SMART cilj je ispunjen.

VREMENSKO OGRANIČENJE primjer

Povećati broj iznajmljenih jedrilica u predsezoni (od 1. ožujka do 31. svibnja) za 30 brodova pisanjem četiri SEO optimizirana teksta za blog na web stranici tvrtke svaka tri mjeseca, postavljanjem jedne ciljane kampanje na Google tražilici, te dvije kampanje na dvije platforme društvenih mreža: Facebook i Instagram. Povećanje bookinga u predsezoni potaknut će goste da sudjeluju u regatama koje Josip planira organizirati u budućnosti.

Poznavanje postavljanja ciljeva pomoću SMART metode pomoći će vam da uspijete u postavljanju i postizanju ciljeva, bez obzira koliko veliki ili mali bili. Nadamo se da vam je ovaj jednostavan primjer pokazao smjer u kojem trebate ići.

Zapnete li u procesu, javite nam se za suradnju!