Kako verificirati profil na Instagramu i dobiti prestižnu plavu kvačicu

instagram-verifikacija

Kako verificirati profil na Instagramu i dobiti prestižnu plavu kvačicu

Plava kvačica koja se nalazi uz vaše ime, ili ime vašeg brenda na Instagramu, znak je verifikacije stranice. Riječ je o svojevrsnom statusnom simbolu kojega nije lako dobiti, no svatko ga može zatražiti. Pitate li se kako verificirati profil na Instagramu, na pravoj ste adresi!

Plava kvačica na Instagramu neće vam osigurati automatski uspjeh na ovoj mreži ali vam može pomoći u slučaju da vas „napadaju“ lažni profili ili fun stranice. Njome ćete dokazati svoju autentičnost te publici poručiti da vam mogu vjerovati.

Što znači plava kvačica na Instagramu?

Imate li plavu kvačicu pored vašeg imena na Instagramu to znači da vas je Instagram verificirao, odnosno službeno potvrdio kao osobu ili brend koji je stvaran i stoji iza stranice.

To je način da se javno dokaže kako je sve što se na stranici objavljuje zapravo vaše vlasništvo bilo da je riječ brendu/tvrtki, javnoj osobi, influenceru…

Odobravajući verifikacijsku kvačicu Instagram je prvenstveno omogućio poznatim osobama i velikim brendovima da ih korisnici lakše pronađu i zaprate budući da se velike najviše kopira i imitira. 

Verifikacija je znak prestiža jer je ne može dobiti svaki korisnik Instagrama. Ona će vam omogućiti da vas ljudi lakše prepoznaju, prate te da ih zainteresirate za posao kojim se bavite. Uz poznate tvrtke, plavu kvačicu imaju i političari, sportaši, glumci, pjevači…

Tko može zatražiti verifikaciju i plavu kvačicu?

Verificirani plavi bedž je alat koji pomaže ljudima da pronađu stvarne račune javnih osoba i robnih marki, a to znači da je Instagram potvrdio da je riječ o značajnom i autentičnom Instagram računu koji je to nečim konkretnim i dokazao.

Prilikom ocjenjivanja Instagram gleda na brojne čimbenike kako bi utvrdili zadovoljavaju li njihove kriterije. Uz pridržavanje Instagramovih Uvjeta korištenja i Smjernica zajednice, vaš račun također mora biti:

Autentičan: To znači da mora predstavljati stvarnu osobu, registriranu tvrtku ili subjekt a to ćete dokazati slanjem dokumenata – osobnih ili od tvrtke.

Jedinstven: Vaša stranica ili profil treba biti jedinstven tj. ne komunicirati s publikom na način da se bavite temama kojima se bave svi. Isto tako, može se verificirati samo jedan račun po osobi ili tvrtki, s iznimkama za račune koji se vode na više različitih jezika.

Dovršen: Vaš račun mora biti javan i imati biografiju, profilnu sliku te biti aktivan kada se prijavite što znači da morate imati i nekoliko objava.

Važno: Vaš račun mora predstavljati dobro poznatu osobu, brend ili tvrtku koja je vrlo tražena. Također, Instagram naglašava kako im je važni i da postoji velika vjerojatnost da vas drugi imitiraju.

Kako biste dodatno povećali svoje šanse za verifikaciju korisno je Instagramu javiti kako imate svoju web stranicu, ako je o vama ili vašem brendu objavljeno više članaka koji nisu sponzorirani, ako imate račune na drugim društvenim mrežama i sl.

No pazite, ako primite verifikaciju koristeći lažne ili obmanjujuće podatke, Instagram će ukloniti vašu plavu kvačicu a mogu vam i blokirati račun.

Kako zatražiti verifikaciju na Instagramu?

Dakle, ako ste javna i dobro poznata osoba ili pak velika tvrtka, onda ćete napraviti slijedeće korake kako bi zatražili verifikaciju:

  • Na Instagram stranici odite na hamburger ili tri horizontalne crtice
  • Zatim  na Postavke
  • Onda kliknite na Korisnički račun
  • Potom na Zatraži potvrdu
  • Onda ispunite tražene podatke i pošaljite zahtjev
instagram-verifikacija-tutorijal
kako-dobiti-plavu-kvacicu

Verifikaciju mogu zatražiti stranice, kreatorski te privatni profili.

Instagram izričito naglašava kako podnošenje zahtjeva za verifikaciju ne znači da ćete je automatski dobiti. Niste li poznati i slavni nitko vam ne brani da zatražite plavu kvačicu, no vrlo je vjerojatno da je nećete dobiti.  

Nakon što pregledaju vaš zahtjev, primit ćete obavijest od Instagrama je li vaš račun verificiran ili ne u roku od mjesec dana. Ako vaš zahtjev bude odbijen, možete ponovo podnijeti novi zahtjev za 30 dana. I tako koliko god puta želite.

Korisno je znati da nakon potvrde, ne možete promijeniti korisničko ime na svom računu, a plava kvačica se ne može prenijeti na drugi račun.

Plava kvačica vam može biti i oduzeta!

Kad se domognete plave kvačice nemojte se upustiti u nedozvoljene radnje jer Instagram može ukloniti verifikaciju u bilo kojem trenutku i to ako:

  • Oglašavajte, prenesite ili prodate svoju verificiranu značku.
  • Upotrijebite svoju profilnu sliku, biografiju ili odjeljak s imenom kako biste promovirali druge usluge ili aktivnosti koje krše Instagramove Smjernice zajednice ili Uvjete korištenja.
  • Pokušate potvrditi svoj račun putem treće strane.
  • Previše puta mijenjajte svoj račun s javnog na privatni.

Korisno je i da znate kako je plava kvačica potpuno besplatna te ako u bilo kojem trenutku, dok ste u postupku čekanja odobrenja verifikacije, dobijete poruku ili e-mail sa zahtjevom za plaćanje verifikacije, to znači da vas netko želi pokrasti.

Autentičnost se može dokazati i na neke druge načine, osim s plavom kvačicom. Na svoju IG stranicu postavite link na web, neka vaš feed odražava vizualni identitet brenda a copy specifičan glas te vašu misiju i viziju koja je originalna baš zato jer na svijetu ne postoje dvije iste osobe.

Sad kad ste naučili kako verificirati profil na Instagramu, treba vam samo još profesionalac koji će voditi vašu stranicu?

Javite nam se, tu smo za vas.