Jeste li i vi tagirani značajkom „@followers“?

kako-tagirati-sve-followerse-facebook

Jeste li i vi tagirani značajkom „@followers“?

Niste jedini ako već duže vrijeme muku mučite s vidljivošću vaših objava na Fcebooku. Mizernih dva, tri lajka, komentar tu i tamo, a o dijeljenu objava da ne govorimo.

Čini li vam se da vaše objave vidi sve manje vaših pratitelja, u pravu ste.

Naime, organski doseg objava je i dalje u padu.  Od srpnja 2023. prosječna stopa angažmana organske objave na Facebooku kreće se od 2,58 % do samo 1,52 %. No to je tema kojoj ćemo uskoro posvetiti više u posebnom tekstu na d.KABINET blogu.

Ovdje želimo reći riječ-dvije o jednoj korisnoj Facebook značajci.

Je li se i vama dogodilo da vas neke poslovne stranice na Facebooku tagiraju i da vidite sve njihove objave?

Mislimo na vas kao vašu poslovnu stranicu, ne vaš osobni profil na Facebooku.

I tako iz dana u dan?

Ako vam se to dogodilo, sigurno ste odmah oduševljeno pomislili kako je to fantastično. Napokon je došao kraj vašim mukama, čim prije ćete i vi isprobati tu novu tehniku uz koju će vaši pratitelji napokon moći vidjeti sve vaše objave!

No, nakon što su vas tagirali par puta, postali ste nervozni i zasmetalo vam je to označavanje, osobito u objavama koje vas ne zanimaju.

O čemu se radi pročitajte u nastavku teksta.

Što je oznaka „@followers“ na Facebooku?

Facebook ima značajku koja omogućuje administratorima poslovnih stranica da označe sve svoje pratitelje u svojim postovima. Značajka se koristi upisujući "@followers" ili "@pratitelji" u tekstu objave ili u komentarima.

Moguće ju je (za sada) koristiti smo jednom dnevno i jedino u aplikaciji na mobilnim uređajima.

Dakle, kada na vašoj poslovnoj Facebook stranici u objavi upišete „@followers“ ili “@pratitelji”,  tu će objavu vidjeti sve poslovne stranice koje prate vašu stranicu na Facebooku.

tagiranje-svih-facebook

Istu ovu opciju Meta je uvela 2022. godine na Facebooku, ali samo za Facebook grupe. Označavanje je omogućilo administratorima grupe da koriste “@svi” u opisu svoje objave ili komentarima kako bi odmah obavijestili sve članove grupe o postu.

Kao što sve na društvenim mrežama ima svoje prednosti i nedostatke, tako je i s ovom mogućnošću koje vam nudi Meta.

Prednosti i nedostatci tagiranja svih pratitelja u objavama

Prednosti

Poboljšanje vidljivosti

Označavanjem svih pratitelja možete osigurati da vaša objava dobije pozornost koju zaslužuje. Napokon! Značajka “@followers” ​​povećava vidljivost objave i može povećati angažman. Pa ćete dobiti više lajkova, komentara i dijeljenja koje će automatski povećati doseg objavljenog sadržaja.

Otkrivanje važnih ponuda ili promocija

Značajka “@followers” odlična je kada želite stvoriti hype oko nečega novoga. To može biti najava nekog događaja, vijesti o novoj ponudi, novom proizvodu ili promociji koju vaša tvrtka organizira. Na taj način ćete povećati svijest o događaju te u konačnici steći potencijalne klijente. Tim izravnim obavještavanjem svojih pratitelja možete izazvati uzbuđenje i osjećaj hitnosti oko određene ponude, događaja, vijesti ili promocije.

Jačanje povezanosti s pratiteljima

Označavajući sve pratitelje u objavama stvorit će osjećaj personalizacije za vaše pratitelje i učiniti da se osjećaju uključeni u aktivnosti vaše tvrtke. Također može potaknuti vezu s vašim sljedbenicima pokazujući im da su njihove interakcije i komentari važni.

facebook-followers-tag

Nedostatci

Followersi postaju non-followersi

Pretjerate li s označavanjem svih pratitelja u objavama ova bi značajka u konačnici mogla kratkoročno ili dugoročno umanjiti korisničko iskustvo. Ako pratitelj svaki dan prima obavijesti s vaše stranice, počet će ih ignorirati, čime će se izgubiti smisao značajke. Konstantno označavanje u svakom postu postat će smetnja koja bi čak vaše followerse mogla navesti da prestanu pratiti vašu stranicu ili da odustanu od kupnje vašeg proizvoda ili korištenja vaše usluge.

Jedan od mnogih

Svi volimo personalizirane ponude i obraćanje kao pojedincima. Značajka “@followers” ​ bi vašim pratiteljima mogla pokazati da su „samo jedan od mnogih“ tj. da nisu osobito važni. Vjerojatno svoje kupce ili klijente možete segmentirati kao kod e-mail marketinga. Zato nije baš mudro sve Facebook pratitelje (koji u objavama ne mogu biti segmentirani) označavati u svim objavama. Sve ne može biti interesantno svima!

Ako ste već iznervirani ovakvim tagiranjima, imamo i za to rješenje.

Kako stopirati označavanje uz „@followers“?

Otvorite Facebook na mobilnom uređaju. Kliknite na hamburger desno (gdje je vaša profilna fotografija), pa na kotačić ispod, tj.na Postavke i privatnost.

Onda kliknite niže na Obavijesti pa na Oznake.

Tu ćete vidjeti kvačicu kod Primajte obavijesti kad vas označe – Svi koja je postavljena po defaultu. Vi izaberite Prijatelji.

Potom isključite opciju Skupna spominjana niže i to je sve.

Zaključno…

Mi smo odlučili ovaj blog na Facebooku testno objaviti uz tag „@followers“ nadajući se da nas pratitelji neće napustiti. 😅🙏

Uradit ćemo tako jer smatramo kako je ova informacija korisna za naše pratitelje i oni nas prate prvenstveno kako bi saznali više o digitalnom marketingu.

Međutim, samo zato što možete označiti sve svoje pratitelje u objavi ne znači da biste trebali. Osobito ne svakodnevno.

Svakako preporučujemo da isprobate ovu značajku, međutim, koristite je štedljivo i strateški kako biste postigli optimalne rezultate.

Ako vaša stranica ima značajnu najavu, uzbudljivu ponudu ili post koji će biti izuzetno vrijedan za sve vaše pratitelje, upotreba značajke “@followers” može se pokazati uspješnom.

No promislite dva puta prije nego u objavi upišete „@followers“. Razmislite o vašoj ciljanoj skupini – o njihovim interesima, ponašanju, demografiji, potrebama, željama i o tome zbog čega vas prate i zbog čega su na Facebooku.  

Želite li unaprijediti marketinšku strategiju svoje tvrtke na društvenim mrežama, tu smo da vam pomognemo. 

Javite nam se da dogovorimo sastanak uz kavu!