Kako stvoriti hype kad na tržište lansirate novi proizvod?

hype

Kako stvoriti hype kad na tržište lansirate novi proizvod?

Proveli ste mjesece a možda i godine razvijajući proizvod (ili uslugu, ili brend, ili projekt) i sad ste konačno spremni za njegovo lansiranje na tržište.

Osjećate uzbuđenje u zraku. Adrenalin raste s iščekivanjem. I baš tako kako se vi osjećate, želite da se osjećaju i svi vaši potencijalni kupci.

To znači da želite stvoriti hype oko svoj proizvoda!

Čuli ste već za taj izraz?

Ako niste evo objašnjenja:

Što je hype?

Hajp (eng. Hype) je popularan marketinški ili PR izraz koji podrazumijeva stvaranje velike uzbuđenosti prilikom lansiranja novog proizvoda ili projekta na tržište kako bi se privukla pažnja publike.
sto-je-to-hype

Kako se približavate završnoj fazi razvoja proizvoda njegovog predstavljanja javnosti, raste i vaša nervoza jer želite biti sigurni da će projekt biti uspješan.

Potpuno nam je poznat taj osjećaj. Potrošili ste toliko vremena, truda i novca i ako negdje falite, proizvod ne doživi uspjeh i ne proda se, to bi mogao biti veliki udarac za vašu tvrtku  – financijski i psihološki.

Uzmite trenutak i stanite na loptu prije nego krenete s promocijom i stvaranjem hypea.

Vaš proizvod možda jeste izvanredan, ali ako ga ne promovirate kako treba i na vrijeme, nitko ga neće kupiti. Zapravo nitko neće znati za njega i zato ga neće moći kupiti!

Naravno da vam se može dogoditi da tu-i-tamo nešto prodate i to kupcima koji slučajno ugledaju vaš izlog, ili nalete na vas na Internetu. No, je li to dovoljno da povećate prihod? Je li baš tako izgledala računica kad ste planirali i stvarali novi proizvod?

Promocija novog proizvoda treba početi mnogo ranije od trenutka kada on konačno ugleda svjetlo dana. Naime, svaki proizvod ima svoj životni ciklus. A ako krenete s hypeom ranije već ćete u fazi uvođenja početi ostvarivati prodaju.

zivotni-ciklkus-proizvoda
Izvor: Kotler & Amstrong

Stvaranje hypea oko novog proizvoda navest će potrošače da predviđaju i iščekuju njegovo lansiranje na tržište. Tako ćete prodaju započeti odmah na dan kad se on pojavi na tržištu.

Donosimo devet savjeta uz koje ćete poboljšati svoju marketinšku strategiju, stvoriti hype i povećati prodaju.

9 koraka za stvaranje hypea

kako-napraviti-hype-oko-novog-proizvoda

Odredite tržišni segment

Prvo što trebate shvatiti je tko će koristiti vaš novi proizvod. To nije isto što i identificiranje ciljane publike vašeg brenda.

Sigurno već znate tko su vaši kupci, ali hoće li baš svi vaši kupci koristiti vaš novi proizvod? 

Evo jednostavnog primjera koji pokazuje o čemu govorim.

Recimo da imate brend koji je već poznat po prirodnoj kozmetici. Prodajete razne proizvode za njegu tijela za muškarce, za žene i djecu. Novi proizvod koji plasirate na tržište je sapun za brijanje za muškarce. Očito su onda tržišni segment muškarci i da će hype paliti kod  njih a ne kod npr. tinejdžerica.

Kad to znate onda možete razviti ponudu koja će biti još više personalizirana, jer očito neće svaki vaš kupac biti zainteresiran za predstavljanje sapuna za brijanje.

Promovirati baš svima koji uđu u vašu trgovinu ili na web shop, sapun za brijanje je gubljenje vremena, novca i resursa. Umjesto toga, iskoristite primjerice podatke o kupcima koje već imate.

To može biti segmentacija e-pošte. Imate li te podatke obratite se newsletterom o novom proizvodu pretplatnicima koji odgovaraju korisnicima koje ciljate.

Počnite od kraja

Jeff Bezos, osnivač Amazona, kaže da koristi strategiju obrnutog redoslijeda za lansiranje novih proizvoda. Zašto ne slijediti savjete uspješnih tvrtki?

On misli na to da krenete od kraja. Evo kako.

Izvježbajte se i napišite priopćenje za javnost, kojega nećete poslati odmah. U njemu objasnite što je i kakav je točno vaš novi proizvod i zašto ste ga napravili. Navedite njegove glavne značajke, prednosti, posebnosti, u čemu se razlikuje u odnosu na konkurenciju i sl.

pr-usluge
Izvor: Instagram stranica d.KABINET

Sastavite popis često postavljanih pitanja. Kakva bi pitanja ili upute za korištenje kupac imao ili trebao znati kada bi kupio proizvod? Napišite sve odgovore.

Stavite se na mjesto osobe koja nema predznanje o proizvodu i načinu na koji on funkcionira. Hoće li moći shvatiti kako koristiti vaš novi proizvod? Trebaju li im možda i informacije o održavanju proizvoda?

Predočite si korisničko iskustvo. Zamislite sve moguće okolnosti za koje bi se predmet mogao koristiti  odredite kako će ga koristiti različiti tipovi kupaca.

Napišite vodič za kupnju u kojem navedite upute koje opisuje sve što kupac treba znati o postavljanju, korištenju i rješavanju problema s proizvodom.

Jednom kada napravite sve ove korake s vašim timom, vašoj će tvrtki biti jednostavnije brendiranje proizvoda te ćete biti brže spremni za njegovo plasiranje na tržište i promociju.

Zaintrigirajte svoju publiku

Ponekad je najbolji način za izgradnju hypea biti intrigantan i tajanstven. Ne otkrivajte sve informacije o novom proizvodu u svojoj prvoj promotivnoj kampanji već držite svoju publiku na laganoj vatri.

Ljudi su po prirodi znatiželjni. Ako im odmah kažete sve što trebaju znati, neće imati razloga da vam se obrate kako bi dobili više informacija. Ali ako im informacije dajete na kapaljku, to će potaknuti njihovu znatiželju.

Znate kako u filmskoj industriji dizajniraju svoje bombastične najave. Zašto i vi ne biste, baš kao što filmaši rade trailere, snimili video i u par minuta otkrili što pripremate za tržište? Ali, nemojte otkriti svaki detalj. Ovakve najave su se pokazale kao jako uspješne jer publiku navuku da odu pogledati film.

Iskoristite svoj blog

“Znamo da ćemo ovim tekstom vjerojatno biti pristrani. No, budući da već dugo radimo u ovoj industriji uvjereni smo da je naš novi proizvod revolucionaran i da će promijeniti način na koji ste se brijali do sada. “

Ovakav uvod možete napisati u tekstu za vaš blog. On je idealno mjesto na kojem ćete pisati o svom proizvodu bez da zvučite previše prodajno. Vaši kupci će znati da ste pristrani ali ako im pristupite na ovako otvoren način, neće vam to uzeti za zlo.

Razgovor o proizvodu na vašem blogu stvorit će iščekivanje kod vaši redovitih čitatelja i kupaca. Oni su već upoznati s vašim proizvodima, brendom i načinom na koji komunicirate s njima. Zato bi mogli biti vjerojatni kandidati za kupnju kada se artikl konačno pojavi na policama ili web shopu.

Pisanje bloga pomoći će vam da generirate nove potencijalne kupce i ostvarite više prometa na svojoj web stranici. Povećani promet na vašoj web stranici povećava, pak, šanse za veću prodaju.

Pisanje gostujućih blogova također možete koristiti kao strategiju promoviranja svog novog proizvoda. U većini slučajeva ovo je besplatno oglašavanje novoj publici.

Web stranica/portal na kojem gostujete pišući dobiva novi sadržaj bez moraju raditi bilo kakav posao. A vi, pak, imate bolji doseg. To je win-win situacija za sve.

Koristite sve svoje marketinške kanale

Nemojte samo koristiti svoju web stranicu za promociju novog proizvoda. Iskoristite sve svoje postojeće marketinške kanale.

Društveni mediji izvrsno su mjesto za početak stvaranja hypea. Uz mogućnosti da vaši followeri lajkaju, komentiraju i dijele vaše postove, to je savršen način za još veći doseg.

Osim toga, moći ćete se više angažirati kada promovirate svoje proizvode na društvenim mrežama. Kupci će moći postavljati pitanja i čuti vaše odgovore.

Nemojte misliti da vaši marketinški napori trebaju biti ograničeni na samo nekoliko kanala ili letke te plakate unutar vaših fizičkih trgovina.

Što više marketinških kanala koristite, veća će biti izloženost.

Osmislite brendirani hashtag

Ako smislite zanimljiv, unikatan i dopadljiv hashtag on će biti učinkovit online ali i izvan Interneta. Koristeći ga na društvenim mrežama on će vam pomoći da se vaš proizvod razlikuje od ostalih a publika će lakše pronaći podatke o vašem proizvodu putem hashtaga.

Tzv. hashtag kampanje marketinške su inicijative koje uključuju upotrebu hashtagova za privlačenje prometa, privlačenje publike, stjecanje vidljivosti i povećanje konverzija. Brendovi obično pronalaze jedinstvene, aktualne, trendovske ili brendirane hashtagove i traže od kupaca da dijele sadržaj, slike ili videozapise koristeći ovu oznaku.

Jedna od poznatijih i najdugovječnijih svjetskih hashtag kampanja je Audijeva u kojoj je korišten hashtag #WantAnR8. Nju je 2011. godine na Twitteru započela Joanne McCoy kako bi marka Audi znala koliko želi njihov R8.

hashtah-kampanja-audi
Izvor: Twitter stranica Audi

Tweet je postao viralan nakon što ju je Audi pozvao da se jedan dan vozi u R8. Zbog velike popularnosti, Audije je iskoristio ovaj hashatag za promociju svog, tada novog automobila R8 na svojoj službenoj stranici na Twitteru.

Od tada do danas je taj hashtag tweetalo preko 75 000 ljudi, a iz Audija su pozvali još nekoliko pratitelja da voze R8 na jedan dan.

Surađujte s influencerima

Pronađite influencere koji su cijenjeni u vašem području i surađujte s njima. Zbog svoje popularnosti, sadržaj koji objavljuju bit će dobro prihvaćen među njihovim pratiteljima. Kad kažu dobru riječ o vašem proizvodu, vaša reputacija će se sigurno povećati.

Jedna od najpoznatijih naših influencerica je Ella Dvornik koja se razlikuje od ostalih zbog širokog spektra interesa i posotva u kojima često objavljuje detalje iz privatnog života. Surađuje s kozmetičkim i modnim brendovima, hotelima a od nedavno i sa brendovima za djecu.

usluge-influencera
Izvor: Instagram stranica elladvornik
Čuli ste da suradnje sa influencerima poprilično koštaju? Istina je.

Odaberite one koji ne spadaju u najveće i najpoznatije iliti makro influencere. Češće ćete bolje rezultate u promociji imati surađujući sa mikro infulencerima koji imaju od 5000 do 100 000 pratitelja.

Promovirajte proizvod na posebnom događaju

Bez obzira što smo još uvijek pod mjerama zbog pandemije, svakako razmislite o promociji sudjelujući na nekom velikom događaju. Eventi su izvrsno mjesto za predstavljanje vašeg novog proizvoda.

Ako na njemu sudjeluju druge tvrtke iz vaše industrije bit će vjerojatno mnogo potencijalnih kupaca koji će biti zainteresirani za vaš proizvod.

Početkom srpnja Google je tako sudjelovao na Pariškom tjednu visoke mode gdje su predstavili prvi dio ambijentalnih eksperimenata surađujući sa dizajnerima odjeće. Predstavili su 5 interaktivnih svjetlećih haljina, programiranih u partnerstvu s Googleovim inženjerima.

Događajima obično prisustvuju i mediji a novinari sad od vas mogu direktno čuti sve o vašem novom proizvodu i te informacije prenijeti u svojim TV emisijama, portalima, časopisima, na radiju ili podcastima.

I to besplatno!

Osim predstavljanja vašeg proizvoda na skupnim događajima ili konferencijama, vaša tvrtka može prirediti i poseban događaj na kojem ćete predstaviti samo vaše proizvode.

Počnite uzimati predbilježbe

Zašto biste trebali čekati dok vaš proizvod službeno ne izađe na tržište da biste počeli ostvarivati ​​zaradu?

Prikupljanje novca za predbilježbe izvrstan je način za stvaranje hypea.

Ako rano stavite proizvoda na raspolaganje za kupnju pokazat će kupcima da je vaš proizvod stvaran, a ne samo koncept u razvoju.

Također, vaši potencijalni kupci će pričati svojim prijateljima, obitelji te svima s kojima supovezani na društvenim mrežama o svom uzbuđenju jer će biti prvi koji će isprobati novi proizvod. Tako će i druge potaknuti da se predbilježe za kupnju.

Ako na tržište stavljate nešto stvarno revolucionarno, ovo je odličan način za njegovu promociju.

Zaključak

Nemojte se bojati i čekati sa građenjem hypea. Počnite raditi na njemu već u ranim fazama, čak i kad se proizvod još uvijek razvija.

Segmentirajte tržište unutar svoje ukupne ciljne publike i pišite o njemu na blogu.

Pobudite znatiželju vaših kupaca najavama u obliku kratkih videozapisa i ne otkrivajte sve detalje. Koristite baš sve svoje marketinške kanale kao promotivnu metodu za hype.

Zatreba li vam podrška, tu smo da vam pomognemo.