Google u kolovozu uvodi zaštitu tinejdžera od osjetljivih oglasa

google-ads-tinejzderi

Google u kolovozu uvodi zaštitu tinejdžera od osjetljivih oglasa

Google je službeno najavio kako globalno proširuje zaštite u vezi s posluživanjem oglasa za tinejdžere. Nova pravila počet će primjenjivati 15. kolovoza ove godine.

Zaštite će se primjenjivati na Google račune korisnika koji su stariji od dobi za davanje digitalnog pristanka, ali mlađi od 18 godina (tinejdžeri), a obuhvaćaju zaštite koje su već uvedene u Europi i Australiji.

Prema Googleu, predstavljanjem ovih novih pravila za oglase za tinejdžere nastoje postići:

  • onemogućivanje prilagodbe oglasa
  • zabranu posluživanja osjetljivih kategorija oglasa.

Zbog tinejdžera nove promjene u Google Ads oglašavanju

Proširit ćemo zaštitne mjere kako bismo spriječili prikazivanje dobno osjetljivih kategorija oglasa tinejdžerima i blokirat ćemo ciljanje oglasa na temelju dobi, spola ili interesa osoba mlađih od 18 godina.

Navode iz Googlea, dodajući kako im je cilj osigurati dodatnu zaštitu i pružanje iskustava primjerenih dobi za oglase na Googleu.

zastita-tinejdzera-google

Onemogućivanje prilagodbe provest će se na svim proizvodima, a filtriranje oglasa najprije će se uvesti na YouTubeu, Google prikaznim oglasima i Display & Videu 360, a s vremenom i u drugim proizvodima.

Važno je da je naš doživljaj oglašavanja u Googleovim proizvodima koristan, informativan te prije svega siguran za sve naše korisnike. Stoga nastojimo osigurati da sadržaj oglašavanja koji se prikazuje u Googleovim proizvodima štiti i tinejdžere. Ističu iz Googlea.

Upozoravaju sve oglašivače koji imaju kampanje na Google Ads kako ne moraju poduzimati dodatne radnje.

Googleova pravila o zaštitama u vezi s posluživanjem oglasa za tinejdžere implementiraju dodatne zaštitne mjere.  Postojeće zaštite koje su uvedene kao odgovor na propise namijenjene djeci, kao što su Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu (COPPA), Kodeks dobno primjerenog dizajna (AADC) i australski Zakon o internetskoj sigurnosti (AU OSA), nastavit će se primjenjivati prema potrebi.

Osim zabrane posluživanja oglasa na temelju postojećih pravila, Google može ograničiti posluživanje oglasa u kategorijama u nastavku za tinejdžere.

Popis predstavlja kategorije koje će se filtrirati na YouTubeu, Google prikaznim oglasima i Display & Videu 360 počevši od kolovoza 2022. S vremenom će se početi primjenjivati i na druge proizvode.

Ograničene kategorije oglasa za tinejdžere

Sljedeće su kategorije globalno ograničene na Google računima korisnika koji su stariji od dobi za davanje digitalnog pristanka, ali mlađi od 18 godina.

google-ads-tinejdzeri

Google prema potrebi može prilagoditi vrste sadržaja oglasa i formata koji su ograničeni u skladu s pravilima o zaštitama u vezi s posluživanjem oglasa za tinejdžere.

Što nove zaštite iz Googlea znače za oglašivače?

Imate aktivne Google Ads kampanje? Evo što iz Google kažu o tome.

Od svih oglašivača očekujemo da poštuju zakonske obveze  prilikom upotrebe naših proizvoda, uključujući sve propise o oglašavanju za korisnike mlađe od 18 godina te sva pravila za Google Ads.
Premda ćete možda primijetiti da je ta promjena imala utjecaj na doseg ili izvedbu oglasnih kampanja, ne trebate ništa poduzimati. Preporučujemo da se posavjetujete sa svojim pravnim savjetnicima radi usklađivanja s propisima u vezi s djecom.

Kazali su iz Googlea.

Maloljetnicima veća kontrola nad njihovim digitalnim otiskom

Google je ranije najavio kako su djeca u posebnoj opasnosti kada je u pitanju kontrola njihovih slika na internetu.  

U nadolazećim tjednima uvest ćemo zato nova pravila koja omogućuju svima mlađima od 18 godina, njihovim roditeljima ili skrbnicima da zatraže uklanjanje svojih slika iz Google Image rezultata. Naravno, uklanjanje slika iz Pretraživanja ne uklanja je s weba, ali vjerujemo da će ova promjena pomoći mladima dati veću kontrolu nad svojim slikama na internetu. Kažu iz Googlea.

Podsjećamo da Google već nudi niz opcija uklanjanja osobnih podataka za osobe koji koriste Google pretraživanje.

Podsjećaju kako su posvećeni izradi proizvoda koji su prema zadanim postavkama sigurni, privatni po dizajnu i koji ljudima daju kontrolu. I dok naša pravila ne dopuštaju djeci mlađoj od 13 godina stvaranje standardnog Google računa, naporno smo radili na dizajniranju obogaćujućih iskustava proizvoda posebno za njih, tinejdžere i obitelji. Ističu.

Putem Family Linka  roditeljima dopuštaju da postave nadzirane račune za svoju djecu, ograničenja vremena upotrebe i još mnogo toga. Program digitalnog opismenjavanja Be Internet Awesome pomaže, pak,  djeci naučiti kako biti sigurni i angažirani digitalni građani; a namjenska aplikacija YouTube Kids, Kids Space i aplikacije koje su odobrili učitelji na Playu nude iskustva koja su prilagođena mlađoj publici.

Tehnologija je pomogla djeci i tinejdžerima tijekom pandemije da ostanu u školi kroz karantene i održavaju veze s obitelji i prijateljima. Kako djeca i tinejdžeri provode sve više vremena na internetu, roditelji, nastavnici, stručnjaci za sigurnost i privatnost djece te kreatori politika s pravom su zabrinuti kako ih zaštititi. Redovito surađujemo s tim skupinama i dijelimo te brige. Upozorili su iz Googlea. 

Želite li biti ukorak s novostima iz digitalnog marketinga, upišite se na d.KABINET newsletter.

Šaljemo vam novosti, savjete i edukativne članke a naši vjerni članovi dobivaju i pogodnosti. Ne brinite, nećemo zatrpati vaš sandučić! ?