Savjet srijedom: 5 alata za odabir pobjednika nagradnih natječaja

odabir-pobjednika-giveaway

Savjet srijedom: 5 alata za odabir pobjednika nagradnih natječaja

Dobro isprobane stare metode poput bacanja kocke, novčića ili „par-nepar“, funkcioniraju sasvim okej kada želite odabrati onoga tko će ovaj tjedan kuhati ili iznositi otpad. Ali ako želite zaštititi privatnost i sigurnost ljudi na internetu, potreban vam je mnogo sigurniji način odabira nasumičnih brojeva.

Posebno je to važno kod priređivanje nagradnih natječaja na društvenim mrežama.

Nagrađivanje pratitelja na društvenim mrežama čest je i učinkovit način za stvaranje hypea o proizvodima ili uslugama, za povećanje broja pratitelja ili primjerice poticanje prijava na vaš newsletter.

Zato ćete naići na toliko mnogo raznih giveawaya bilo da scrolate po Facebook, ili Instagram feedu.

Međutim nakon što istekne rok u kojem publika sudjeluje u nagradnom natječaju, morate odgovoriti na važno pitanje: Kako ćete nasumično odabrati pobjednika natjecanja?

A muka će biti još veća ako je na natječaju sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi!

Pravedan postupak odabira pobjednika ključan je kako bi završili nagrađivanje te izbjegli optužbe za favoriziranje, ili ne daj Bože prijevaru. Odaberete li pobjednika na random način osigurali ste pošteno sudjelovanje i dodjelu nagrada.

Ali jeste li se ikada zapitali kako generiranje slučajnih brojeva zapravo funkcionira? Odabrati istinski slučajan broj teže je nego što možete zamisliti.

Evo zašto.

Prije nego što promislite jesu li brojevi koje generirate doista slučajno odabrani, definirajmo što se točno misli pod “slučajnim”.

Merriam-Websterova definicija slučajnosti kaže kako je to: “nedostatak određenog plana, svrhe ili uzorka” i “skup čiji svaki element ima jednaku vjerojatnost pojavljivanja”.

Zato kada birate dobitnika nagrade, želite da svaka osoba koja je sudjelovala ima jednake šanse za pobjedu. Osim za biranje pobjednika nagradnih natječaja, slučajnost je ključna za zaštitu vaših lozinki i brojeva kreditnih kartica kada ih koristite online. Ako hakeri mogu pogoditi uzorak, mogu razbiti enkripciju.

Skratit ćemo priču prelaskom na bitno.

U nastavku nabrajamo pet alata koji će vam pomoći da jednostavno odaberete pobjednika natjecanja slučajnim odabirom. Većinu smo ih i sami isprobali.

alati-za-odabir-pobjednika-nagradnih-natjecaja-facebook

Pet alata za odabir pobjednika nagradnih natječaja

Upotrijebite Random name picker za odabir pobjednika

Ako ste odlučili izravno odabrati ime pobjednika natječaja, umjesto da svakom komentaru dodijelite broj, možete koristiti nasumični birač imena poput onog koji nudi MiniWebTool.com.

Da biste koristili MiniWebToolov Random name picker, unesite jedno ime po retku u tekstualno polje, a zatim kliknite gumb za “Odaberi nasumično ime”. Jedno ime će biti izvučeno nasumično i ta je osoba pobjednik vašeg nagradnog natječaja.

Možete napraviti snimku zaslona kako biste dokumentirali rezultat.

Koristite Googleov generator slučajnih brojeva za odabir pobjednika

Među mnogim zanimljivim alatima koje nudi Google je i generator slučajnih brojeva. Korištenje za odabir pobjednika uz pomoć njega je jednostavno i besplatno.

Za početak ćete svakom od sudionika dodijeliti broj. Jedan od načina da to učinite pošteno je dodijeliti broj na temelju redoslijeda kojim su sudionici nagradnog natječaja pisali komentare u objavi. Dakle, vaš bi prvi sudionik bio broj jedan, drugi bi bio broj dva i tako dalje.

Zatim u okvir unesete minimalni i maksimalni broj za korištenje. Najmanji broj bi trebao biti prvi broj koji ste dodijelili, a maksimum bi trebao biti broj ukupnih valjanih komentara koje je primila vaša nagradna igra. Nakon što ste unijeli ove brojeve, pritisnite gumb “Generiraj”.

Osim Googleovog, postoji mnogo besplatnih generatora slučajnih brojeva; samo pretražite internet kako biste pronašli svoj favorit. Koji god generator koristite, pametno je napraviti snimku zaslona rezultata kako biste dokumentirali kako ste nasumično odabrali pobjednika natjecanja.

Isprobajte Easypromo aplikaciju za Instagram giveawaye

Ako provodite nagradni natječaj na Instagramu, može biti teško pratiti različite metode prijavljivanja kao što su komentiranje, dijeljenje darivanja s prijateljima i korištenje hashtagova za prijavu. Aplikacija poput Easypromo može biti od velike pomoći.

Ovaj alat ne samo da odabire pobjednika, on također generira popis pobjednika i potvrdu valjanosti kako bi pokazao da je natjecanje bilo pošteno.

Vaša prva nagradna igra napravljena putem ove aplikacije je besplatna, što vam daje priliku da je isprobate bez rizika. Za sve naredne morat ćete kupiti pretplatu.

Koristite Wooboxov alat za izvlačenje pobjednika natjecanja na svim društvenim mrežama

Ako vodite nagradni natječaj na Facebook stranici, možete koristiti besplatni Wooboxov alat Pick a winner da nasumično odaberete tko će otići s nagradom.

Da biste koristili alat, prijavite se za besplatni Woobox račun i povežite ga sa svojim Facebook računom. Zatim kliknite karticu “Postovi” da odaberete objavu darivanja.

Zatim odaberite hoće li se samo komentari ili komentari i reakcije računati kao unosi. Na kraju kliknite gumb “Odaberi pobjednika”.

Tada možete sami kontaktirati pobjednika ili nadograditi svoj Woobox račun na plaćeni račun kako biste ga pomoću alata obavijestili da je pobijedio.

Napominjemo da također ovaj alat možete koristiti za nasumični odabir pobjednika iz komentara i hashtagova na YouTubeu ili Instagramu.

Upotrijebite YouTubeov Commentpicker za odabir pobjednika

Ako gradite svoje praćenje na YouTubeu nudeći darove komentatorima, alat za odabir komentara na YouTubeu iliti YouTube Comment Picker olakšat će nasumično odabir pobjednika.

Da biste ga koristili, sve što trebate učiniti je unijeti URL svog videa i kliknuti gumb “Traži”.

Nakon što unesete URL, kliknite drugi gumb za odabir pobjednika. Nekoliko sekundi kasnije, imat ćete ime pobjednika.

Nemate li vremena da biste smišljali i postavljali nagradne natječaje na društvenim mrežama, javite nam se.