Savjet srijedom: Facebook testira novi marketinški alat – email

facebook-email

Savjet srijedom: Facebook testira novi marketinški alat – email

Ovog ljeta mali je broj korisnika Facebooka, koji imaju poslovne stranice,  dobio pristup novom alatu za marketing. Riječ je o emailu.

Facebook je potvrdio za AdWeek da eksperimentiraju sa tim novim alatom, te da još nisu sigurni hoće li ga učiniti dostupnim.

Pratimo sve česte promjene koje Facebook uvodi, a ova nova ideja mogla bi biti dobar marketinški potez i od koristi svima koji se po prvi put susreću sa email marketingom.

Milijuni tvrtki svakodnevno na ovoj društvenoj mreži postavljaju poslovne stranice, kreiraju oglase i testiraju marketinške strategije kako bi se približili potencijalnim kupcima.

Zašto im onda ne ponuditi i slanje personaliziranih poruka putem elektronske pošte?

Premda je Facebookov alat za e-poštu, u fazi testiranja i još nije dostupan svim korisnicima, ( pa ni nama) prenosimo sa HubSpot-a najvažnije detalje do kojih su oni došli. Pratili su snimke zaslona korisnika diljem svijeta, te tweetove marketinških stručnjaka, kako bi pokazali za što je sve sposoban novi Facebookov alat.

Evo što je do sada poznato o ovom novom alatu koji je namijenjen malim i srednjim poduzećima.

subscribe-newsletter

Facebookov alat za email bit će u skladu sa GDPR propisima

Slanje mailova ljudima koji se nisu svjesno prijavili za njih, krši GDPR propise a poruke poslane putem Facebookovog novog alata neće biti iznimka. Kao i kod standardnog newslettera, FB će slijediti propise o privatnosti e-pošte upućujući korisnike da marketinške mailove šalju samo kontaktima koji se na njih prijave.

Korisnici će vidjeti upozorenje i odricanje odgovornosti o tome što mogu, a što ne mogu slati kada kliknu na alat za e-poštu.

Neće se moći kreirati lista mail adresa Facebook profila vaših kontakata

Baš kao i bilo koja druga platforma za email marketing, vaši će se kontakti trebati sami pretplatiti na popis i imati adresu povezanu s imenom svog kontakta da bi im se poslala e-pošta s Facebook platforme.

Dakle, nećete moći ovaj alat koristiti da biste kontaktima mogli slati poruke u Facebook Messenger ili na njihove email adrese koje su povezane s njihovim FB profilima.

Facebookov alat možda neće biti toliko napredan kao drugi besplatni softveri za email marketing

Oni kojima je bila ponuđena Facebookova testna opcija prenose kako će korisnici moći prilagoditi naslove e-pošte i tekst pošte, ali neki marketinški stručnjaci upozoravaju kako za sada nije jasno koliko će se moći raditi na samom dizajnu emaila (bojama brendova, fotografijama i sl.).

U svom trenutnom obliku, alat za e-poštu mogao bi biti koristan za manje poduzetnike ili one koji ne koriste tehnološki pametne  alate. Dok za tvrtke koje zahtijevaju dodatne alate za praćenje izvedbe i analitiku, personalizaciju i veću prilagodbu brendu, neće biti dovoljno dobar. Prenosi HubSpot.

Razvijte strategiju email marketinga  

Čak i ako ovaj novi Facebookov alat ne zaživi, HubSpot platforma naglašava kako interes Facebooka za ovu vrstu marketinga dokazuje jedno: email sigurno nije mrtav (baš kako smo mi svojedobno naglasili u svom blogu pišući na tu temu!).

A evo što ćete morati imati na umu, bez obzira na to koje alate koristili za izradu newslettera.

Pružite vrijedan sadržaj

Kad stvorite bazu pretplatnika, pružite im sadržaj koji ih najviše zanima, te materijal koji ste istaknuli da šaljete u pozivu za pretplatu. Nemojte pretjerano promovirati i prodavati pretrpati svoje proizvode jer će čitatelji vaš newsletter označiti kao neželjenu poštu.

Privucite pažnju čitatelja

Vaši će se mailovi naći u pretrpanim sandučićima elektronske pošte. Zato se pokušajte istaknuti dopadljivim naslovima zbog kojih će se primatelj zaustaviti i otvoriti baš vaš mail kako bi pročitao što je novo što mu imate reći.

U gostujućoj kolumni koju je Danijela pisala za portal Women in Adria možete pronaći dodatne savjete o značajkama email marketinga.

Ako ste početnik ili tek razmišljate o obraćanju svojim potencijalnim kupcima putem emaila, preuzmite naš eBook o email marketingu BESPLATNO. 😉