Pet pitanja petkom: Fotografi koje sam upoznala na društvenim mrežama – Emil & Alex

emil-spec-aleksandra-knez

Pet pitanja petkom: Fotografi koje sam upoznala na društvenim mrežama – Emil & Alex

Kako nas ljeto tjera da gubimo koncentraciju a fokusiramo se na odmor i zabavu, tako sam se i ja odlučila umjesto edukativnih, napisati seriju blogova koji će biti nešto opuštenije tematike. Ovo je treći po redu takve vrste.

U formi intervjua, pod egidom Pet pitanja petkom, razgovaram sa ljudima koji se bave fotografijom i to im zbilja odlično ide!

Moji gosti su fotografi i fotografkinje koje sam upoznala preko društvenih mreža a spojio nas je posao. To je još jedan zgodan detalj i vrijednost koju nam donosi prisustvo na društvenim platformama, osobito kad radeći na njima zarađujete plaću. 

Dvostruki intervju

Danas imam dvostruki intervju. Razgovaram sa dvoje fotografa odjednom a evo i zašto: oni su par poslovno i privatno. Moji gosti su: Emil Špec i Alexandra Knez.

Introvertniji od mene, kako su mi rekli kad smo se dogovarali za ovaj intervju, Emil i Alex odmah su mi poručili kako ne žele da njihovi foto-portreti budu objavljeni javno.  

„Ma, možete se vi slikati i sa leđa. Ovo je opuštena rubrika i svi prohtjevi gostiju se uvažavaju.“, rekla sam im. 😀 Međutim, iznenadili su me i ipak mi poslali svoju zajedničku fotografiju za potrebe ovog intervjua.

E sad, ova priča, osim što je u paru,  malo je drugačija od mojih prethodnih. A evo zašto.

Dogovarajući se za novu seriju fotografija za mog klijenta Festina Lente restoran, razgovaram sa čovjekom ali vidim jako poznato ime na Instagramu i pomislim:“ Pa ovo mora da je Emil! Emil, s kojim sam se kao dijete ljeti na ulici igrala na žmire!“

I zbilja, to je taj Emil!

Čak i u tako malom Šibeniku, životne priče mogu razdvojiti ljude na godine i kilometre, ali i spojiti. U ovom slučaju preko posla i opet – Instagrama.

Emila i Alex pronaći ćete na na njihovim privatnim IG profilima, ali odnedavno i na zajedničkoj stranici koja nosi ime jedne tipične dalmatinske poštapalice: AE! , ali prigodno to su i prva dva slova njihovih imena. 😉 Točnije @aephottto ili A + E Studio.

Njihove fotografije su jaaaako slične. Usudila bih se reći da izgledaju kao da ih je snimala ista osoba.

Čiste i jednostavno životne slike. Crno-bijeli momenti. Bez suvišnih ukrasa. Lansiraju vas točno na mjesto gdje se u tom trenutku fotograf/kinja nalazi. Njihove fotografije tako jednostavno prenose atmosferu.

Bacite oko, pa mi recite da nisam u pravu!

emil-spec-fotografija
Foto: Emil Špec

Ljubav koja traje 20 godina

1.Moje prethodne goste sam pitala zbog čega su se počeli baviti fotografijom, pa to pitanje neće ni vas zaobići. Koliko godina traje vaša ljubav prema fotografiji i kada je iz hobija prerasla u posao (može li se uopće nazvati poslom)?

Emil: Ja se amaterski fotografijom bavim nekih dvadesetak godina, od 2013. poluprofesionalno da bi se od 2016. potpuno posvetio fotografiji, te mi se tad u poslu priključuje i Alexandra. Jedan od prvih profesionalnih poslova nam je bilo komercijalno fotografiranje plovila za jednu Norvešku tvrtku a samo fotografiranje je obavljeno u Puli. 

2. Kako funkcionirate u poslu kao par? Radite li na svakom projektu zajedno, ima li prepirki ili ste kao puzzle? Pretpostavljam da vas fotografija spaja…zapravo vaše fotografije su jako slične, kako to?

Alexandra: Sve projekte odradimo kao par, ja se brinem o estetskim aspektima projekta dok Emil vodi računa o tome da je sve tehnički ispravno. Naravno da ponekad ima nesuglasica, ali se brzo dogovorimo. Fotografije su nam dosta slične jer u fotografiji imamo vrlo sličan ukus. 

Šibenik – Australija – Pariz – Šibenik

3. Na vašim privatnim IG stranicama mnogo je fotografija Pariza? Zašto i kako ste se našli (opet) u Šibeniku? Nedostaje li vam život metropole, kako ste se prilagodili šibenskoj svakodnevici i što vam najviše smeta? Planirate li bijeg?

petpitanja-petkom-alex-knez
Foto: Alexandra Knez

Emil: Pariz je Alexandrin rodni grad koji sam ja vrlo lako prisvojio jer sam i sam naviknut na život u velegradu. Iz Šibenika sam otišao još krajem 1995. za Australiju.

Alexandra: Naši privatni IG profili su tu zbog nas samih a služe nam kao nekakav dnevnik. Puni su fotografija Pariza jer taj grad stalno nagrađuje lijepim kadrovima. Ima tu i lokalnih motiva, ali je očekivajuće da će ih biti manje zbog same razlike u broju znamenitosti i kadrova a nastojimo se i ne ponavljati.

U Šibeniku smo iz logističkih razloga a odletimo do Pariza kad god nam se pruži prilika.

Arhitektura, hrana, moda…

4. Upoznala sam vas zbog fotografija hrane, što još fotografirate i koliko pažnje posvećujete aranžiranju scena prije samog snimanja? Čula sam da postoje cijene fotografija bez i sa aranžiranjem. Je li to točno i ispravno?

 Emil: Kako je Šibenik, a i Hrvatska, dosta malo tržište za komercijalne fotografe koji specijaliziraju u jednoj grani fotografije i mi trenutno nudimo više toga pa tako radimo fotografije hrane, arhitekture te proizvoda za web prezentaciju a znamo odraditi i poneko snimanje mode. Odbijamo raditi vjenčanja i krštenja jer su oni već dosta dobro pokriveni u Šibeniku.

fotografije-hrane-emil-spec
Foto: A+E Studio

Aranžman same scene je u biti najvažniji kod ovoga što mi radimo i tu je Alexandra vodeća. Nekad se potroši više vremena na samo aranžiranje te traženje dobrog kuta nego na samo snimanje, pogotovo kod fotografiranja hrane i proizvoda.

Aranžiranje može biti uključeno u cijenu ali i ne mora, sve ovisi o klijentu te koliko kontrole oni žele imati pri izradi završne fotografije, neki čak imaju i svoje stiliste  tako da se mi u takvoj situaciji možemo koncentrirati na tehnički aspekt fotografije.

5. Vaše fotografije izgledaju iznimno prirodno, kao da nisu naknadno uređivane. Koristite li uopće sve te silne alate za „poboljšanje“ fotografija, i smatrate li da je njihova upotreba prolazan hir/moda/trend? Što po vama određuje kvalitetnu fotografiju?

Emil: Sve naše komercijalne fotografije su u RAW formatu koji se mora obraditi a za što koristimo Adobe Lightroom i Photoshop. Neke od fotografija, pogotovo kod studijskih fotografija proizvoda, te interijera, su kompoziti od nekoliko različitih fotografija da bi se dobio taj prirodan izgled o kojem govoriš.

Zapravo to nam čak i vrlo laska, jer se trudimo da su nam fotografije što prirodnijeg izgleda a da opet ne izgledaju kao najobičniji snapshot. Kvalitetna fotografija mora prenijeti osjećaj ili ispričati priču. 


“Kad ne fotografiramo za druge pronalazimo inspiraciju u prirodi i povijesnim zdanjima koja nas okružuju” – kažu moji današnji gosti, koji su  angažirani i u pomoći oko zbrinjavanja kućnih ljubimaca u suradnji sa Šibenskim šapama.

Trebaju li vam profesionalne fotografije za vaš novi projekt ili obnavljate svoju foto-arhivu i tražite stručnjake sa dugogodišnjim iskustvom, pronaći ćete ih sigurno u Emilu i Alexandri. Njihove radove možete pogledati u portfoliu a za dogovor im se možete javiti već danas na mail info@emilspec.eu.

A treba li vam još neka marketinška usluga, uz fotografije, d.KABINET vam je na raspolaganju.