Pet pitanja petkom: Fotografi koje sam upoznala preko društvenih mreža – Marija Laća

marija-laca

Pet pitanja petkom: Fotografi koje sam upoznala preko društvenih mreža – Marija Laća

Kako nas ljeto tjera da gubimo koncentraciju a fokusiramo se na odmor i zabavu, tako sam se i ja odlučila umjesto edukativnih, napisati seriju blogova koji će biti nešto opuštenije tematike.

U formi intervjua, u tekstovima pod egidom Pet pitanja petkom, upoznat ću vas sa nekoliko zanimljivih priča ljudi koji se bave fotografijom i to im zbilja odlično ide!

Moji gosti bit će fotografi i fotografkinje koje sam upoznala preko društvenih mreža a spojio nas je posao. To je još jedan zgodan detalj i vrijednost koju nam donosi prisustvo na društvenim platformama, osobito kad radeći na njima zarađujete plaću. 

Poznanstvo preko poruka na Instagramu

Porukama preko društvenih mreža upoznala sam svoju današnju gošću za koju sam pripremila Pet pitanja petkom. Ona je Marija Laća – mlada Šibenka koja je po svojim fotografijama već jako poznata!

Prvi kontakt sa Marijom bio je preko Instagrama – koji je kad tražite inspiraciju za fotografije, najbolje mjesto.

Da ne duljim, jedan moj klijent je tražio fotografe za foto session njegovih proizvoda a ja sam htjela baš nekoga tko se specijalizirao za hranu, ali i da je „iz našeg kraja“.

Jer, zašto ne bismo promovirali i pomagali kolege a pogotovo naše domaće, mlade snage?!

I onda , opet preko društvenih mreža, kontaktiram dragu kolegicu (em iz branše, em sa faksa) Maju Sulje, i tako se povežem sa Marijom.

A Marija promptno odgovara i šalje svoje radove. I ne biste vjerovali koliko je danas na cijeni ta brzina u komunikaciji. Ili pak znate, jer ste tjednima čekali da vam netko odgovori na upit.

Uglavnom, od moje današnje gošće to sigurno nećete doživjeti. Ona je zbilja profesionalna i odgovorna. Vjerujem da je to jedan od razloga zbog kojih je uspješna u svom poslu.

Otvorila sam njezin IG feed i gledajući u njega kao pozadinu, krenula tipkati pitanja koja joj želim postaviti.

Pastelna romatika i zanos – tu ćete emociju doživjeti gledajući njezine fotografije.

Bar ja jesam!

Ženska ruka, zapravo – oko, svaki detalj oblikuje sa prirodnom mekanošću i svježinom.

Hrana koju bi taj tren zagrizli, cvijeće koje biste pomirisali…

I ako biste se ikad poželjeli vjenčanje iz bajke, ona da vas ovjekovječi u toj priči.

marija-laca-weddings
Foto: Marija Laća

Do prvih klijenata samostalnim projektom „365“

1. Je li Marija, u prvom osnovne, kad su je pitali ono popularno pitanje „Što želiš biti kad budeš velika?“,  rekla: „Ja želim biti fotografkinja!“? Ili fotografija ipak nije tvoje primarno zanimanje?

Oduvijek su me privlačila kreativnija zanimanja pa sam u prvom osnovne, koliko se sjećam, htjela biti arhitektica. Kroz osnovnu školu me počeo privlačiti grafički dizajn, tako sam većinu slobodnog vremena provodila istražujući Photoshop i to je, vjerujem, bio početak ljubavi prema fotografiji.

Kroz srednju školu mi je fotografija bila hobi i nisam na to gledala kao na potencijalno zanimanje, tako sam nakon matematičke gimnazije upisala studij matematike na zagrebačkom PMF-u.

Nakon kraće pauze i prilagodbe na studentski život u Zagrebu, počela sam opet svugdje nositi fotoaparat i odlučila započeti “Projekt 365”, što je značilo objavljivanje jedne fotografije na Instagramu svaki dan godinu dana.

Taj projekt mi je donio neke od prvih poslovnih prilika pa je tako fotografija iz hobija pomalo prerastala u full time posao. Usklađivanje fakultetskih obveza s brojnim poslovnim sastancima i snimanjima je bilo izazovno, ali me i naučilo boljoj organizaciji i disciplini.

Danas, mogu reći da mi je drago što imam diplomu, ali mi je još draže što sam se po završetku faksa mogla potpuno posvetiti fotografiji. 

2. Koliko su važne stalne edukacije i praćenje trendova da bi bio uspješan u ovom poslu i koliko je prisustvo na društvenim mrežama bitno za samopromociju? Na koje još načine mladi fotograf može doći najprije do klijenata?

Smatram da je najvažnije imati svoj stil kojeg klijenti prepoznaju. Manje je više, tako se trudim da moje fotografije izgledaju bajkovito i prozračno, a da pritom boje ostanu realne i da ne pretjeram s obradom. Trendovi su uglavnom prolazni pa nastojim “probrati” što mi odgovara jer želim da klijenti zadovoljno listaju fotografije i sad, i za 20 godina.

Što se tiče društvenih mreža, Instagram je trenutno zasigurno najpopularnija platforma. Instagram je praktičan jer vas klijenti lako mogu kontaktirati, a pritom imaju uvid u galeriju vaših fotografija i znaju što otprilike mogu očekivati od vašeg rada.

U moru novih profila, možda se čini teško “pronaći svoje mjesto pod suncem”, ali kvalitetan sadržaj je uvijek prepoznat i cijenjen. Osim preko društvenih mreža, novi klijenti me znaju kontaktirati jer su čuli za mene od prijatelja, kolega, poznanika… Naravno, ništa ne dolazi preko noći, no bitno je od nekud krenuti i posvetiti se poslu, mreža klijenata će se već razviti.

Hvatanje spontanih trenutaka

marija-laca-fotografije
Foto: Marija Laća

3. Na tvom IG feedu  mnogo je fotografija mladih bračnih parova. Žene su vjerojatno potpuno spremne na svaki tvoj zahtjev i fotografiranje vjenčanja im jako važno. A muškarci? Šize li? 😀 Na kakvim su mukama sad mladenke zbog koronavirusa koji im odgađa vjenčanja iz snova? Je li bilo mnogo odgađanja svadbenih svečanosti?

Zapravo, i dečki i cure znaju biti pomalo ukočeni na početku snimanja, što je sasvim normalno s obzirom da nisu navikli na poziranje pred objektivom. Upravo iz tog razloga se trudim upoznati klijente u nešto ležernijem okruženju kako bi se lakše opustili i stekli povjerenje u mene. Razgovaramo, zezamo se, predlažem im neke prirodne poze i pokazujem fotografije na fotoaparatu da vide da ne izgledaju namješteno, već da uglavnom hvatam spontane trenutke između poziranja, npr. osmijeh nakon zagrljaja ili trenutak prije poljupca.

Što se tiče trenutne situacije, pandemija korona virusa je uvelike utjecala na cijelu wedding industriju – fotografe, snimatelje, glazbenike, ugostitelje, cvjećare… Svi smo prošli neizvjesnih i teških par mjeseci. Ipak, situacija se pomalo pokreće i trenutno se vjenčanja toliko ne otkazuju, uglavnom se odgađaju.

Nastojim imati razumijevanja za mladence kojima je, vjerujem, najgore što moraju odgađati svoj dan iz snova o kojem mjesecima i godinama maštaju. Nudim opciju prebacivanja termina, a ukoliko dođe do kolizije s već bukiranim vjenčanjima, vraćam polog, jer se zaista radi o višoj sili.

„3 fotografkinje, 1 vjenčanje“

4. U kojem si se „obliku“ fotografije baš našla, gdje si potpuno na svom terenu, ide ti od ruke, r a s t u r a š? Imaš li neki najuzbudljiviji projekt koji bi izdvojila, neki trenutni, ili koji je tek u najavi? Za koje brendove ti je bilo najdraže raditi?

Najviše mi odgovara fotografiranje vjenčanja i hrane tako da se većina mog posla vrti oko toga.

Bilo je svakakvih projekata kroz proteklih par godina, ali bih kao jedan od najdražih izdvojila “3 fotografkinje, 1 vjenčanje”, u kojem je cilj bio prikazati kako tri različita fotografa mogu imati drugačije viđenje iste scene.

Organizirali smo “lažno” vjenčanje i fotkale u istim uvjetima, na istim lokacijama, iste ljude upravo da na primjeru pokažemo koliko je bitan izbor fotografa i koliko su se naše fotografije tog dana razlikovale.

Osim nas tri, sudjelovala je i prava mala vojska stručnjaka, inače naših suradnika koji su se rado odazvali tako da je cijeli projekt bio zaista sjajno izveden.

5. Kakva je konkurencija? Ima li borbe? A klijenti, kukaju li zbog cijena, cjenkaju li se, nude li kompenzacije, ili su shvatili važnost profesionalne fotografije u promociji? Može li se od fotografije živjeti u RH?

Konkurencije ima, ali moram priznati da nisam doživjela neku veliku borbu. Svatko od nas ima svoj stil, a klijenti uglavnom znaju što žele, odnosno koga. Također, mislim da je konkurencija zdrava, tjera nas da budemo bolji i konstantno unaprjeđujemo svoj rad.

S kolegama sam u dobrim odnosima jer često surađujemo na vjenčanjima i “uskačemo” jedni drugima kad zatreba.

Što se cijene tiče, smatram da svatko treba znati cijeniti svoj rad. Dosad nisam imala nekih problema, jer klijenti shvaćaju koliko je kvalitetne opreme, znanja i vremena potrebno za kvalitetno odraditi snimanje i obraditi fotografije.

Od fotografije se može živjeti, naravno, a koliko dobro – ovisi o samom fotografu i njegovoj volji za konstantnim radom, učenjem i ulaganjem u opremu.

marija-laca-food-photo
Foto: Marija Laća

Na Marijinom Instagram profilu pronaći ćete highlightse Q&A i Tap To Edit. Tu daje odgovore i pokazuje na primjerima kako radi i koje sve alate koristi. Ako ste zainteresirani za suradnju, javite joj se porukom a više njezinih radova možete vidjeti i na njezinoj web stranici.

A ako vam trebaju još neke promotivne usluge, osim fotografije – tu smo za vas! 🙂