Pet pitanja petkom: Fotografi koje sam upoznala na društvenim mrežama – Zlatan Softić

zlatan-softic-fotografije

Pet pitanja petkom: Fotografi koje sam upoznala na društvenim mrežama – Zlatan Softić

Kako nas ljeto tjera da gubimo koncentraciju a fokusiramo se na odmor i zabavu, tako sam se i ja odlučila umjesto edukativnih, napisati seriju blogova koji će biti nešto opuštenije tematike. Ovo je prvi od njih.

U formi intervjua, u tekstovima pod egidom Pet pitanja petkom, upoznat ću vas sa nekoliko zanimljivih priča ljudi koji se bave fotografijom i to im zbilja odlično ide!

Moji gosti bit će fotografi i fotografkinje koje sam upoznala preko društvenih mreža a spojio nas je posao.

To je još jedan zgodan detalj i vrijednost koju nam donosi prisustvo na društvenim platformama, osobito kad radeći na njima zarađujete plaću.  

Fotografija govori više od 1000 riječi, pa ja zato neću pisati dugački intro, već najaviti prvog gosta.

On je Zlatan Softić.

A priča počinje ovako…

“Ono kad” spojiš ugodno s korisnim

Lutajući bespućima Instagrama, u potrazi za inspiracijom, suradnicima, bilo čime… 😀 svako malo zaustavljala sam se na fotografijama autora pod imenom @photozsoft.

Privukle su me fotografije koje su na, ovom autoru svojstven i originalan način, prikazivale motive naših priobalnih gradova i mjesta. Detalji mora, plaža, kamenih ulica, čistog neba i svih onih minijatura ljeta u koje se obožavamo uvući (jer tko ne voli ljeto), a koje je on nevjerojatno precizno uhvatio kamerom i dronom.

Te njegove fotografije redom su dijelili mnogi privatni profili ali i poslovne stranica na IG. Među njima i službene stranice nekoliko turističkih ureda iz Šibensko-kninske županije.

Savršen način na službenim kanalima promovirati ljepote svog kraja uz ovako divne fotografije. Čovjek je nadaren, ali i očito velikodušan!“, prođe mi glavom.

Odlučim mu se javiti porukom, ne samo da bih repostala njegovu fotku, nego i da mu otvoreno kažem kako mi se baš sviđaju njegove fotografije.

Iskreno, ostavile su me bez daha, ali nisam mu to odmah priznala. Kad ih pogledate, shvatit ćete o čemu govorim. Ako ne shvatite, onda imamo drugačiji ukus. 😀

Vrlo brzo sam od njega dobila poruku i sasvim nenadano  – poklon (snimku koju sam sherala na jednoj od Instagram/Facebook stranica koju vodim).

I tako sam preko Instagrama upoznala jako otvorenog, jednostavnog i razgovorljivog čovjeka koji je prvi gost u mojoj rubrici Pet pitanja petkom.

S obzirom da u naslovu ovog teksta stoji „fotografi koje sam upoznala preko društvenih mreža“, to ukratko znači da se Zlatan i ja ovim intervjuom, kojega dijelimo sa vama, zapravo pobliže upoznajemo, te da za ovaj tekst nije bilo nikakvih posebnih priprema i istraživanja.

Razgovaramo opušteno, kao na kavi, u hladu uz more… dok cvrčci cvrče a more šumi. Prava dalmatinska, ljetna, da ne kažem, lijena scena.

E da, kad smo kod lijenosti, ovim intervjuom razbit ćemo onu poznatu tezu o lijenosti Crnogoraca (Zlatan) i Dalmatinaca (ja), jer kako vidite – ljeto je a mi radimo, molim lijepo. Uz to smo i po karakteru nemirni. 😉

A što vi radite sad? 😀

Inženjer rasvjete koji je želio biti nogometaš

zlatan-softic-pet-pitanja-petkom-intervju
Autor: Zlatan Softić

1. Tko je Zlatan Softić i zbog čega ima toliko divnih fotografija priobalnih mjesta sa područja Šibensko-kninske županije?

Veoma dobro pitanje, nisam ni sam siguran tko je ustvari Zlatan Softic. 😂

Ali kad bi pokušao objasniti sam sebe, onda bi to bila jedna izuzetno aktivna i energična osoba koja je uvijek u pokretu puna takmičarskog duha 🙂

A što se tiče divnih fotografija iz Šibensko – kninske županije, to je manje ili više plod 15 – godišnjeg ljetovanja u Vodicama i svakodnevni izleti duž obale.

Tako da sam taj, hajmo reći neki “location scouting” dosta dobro odradio prije nego što se ljubav prema fotografiji uopće rodila. 

2. Vidi se da je tvoje fotografsko oko istančano i profesionalno. Zarađuješ li od svojih fotografija ili ih samo tako velikodušno dijeliš? 🙂 Kako si jako aktivan na društvenim mrežama, pa i kad se odmaraš – ti radiš, pretpostavljam da ne bih mogao svoj život zamisliti bez fotografije? Postoji li uopće neko zanimanje kojim bi se bavio osim fotografije – kao plan B?

Hvala. Fotografisanjem se aktivno bavim nepune 3 godine i zarađujem od tog istog posla, ali glavni izvor prihoda mi je moj stalni posao kao, inženjer rasvjete (Lighting Designer).

S obzirom da mi fotografisanje nije glavni izvor prihoda (iako veoma bitan i značajan) dosta sam, kao što ste naveli, velikodušan po tom pitanju i volim svojim radom pomoći koliko mogu.

Tim putem sam i stekao dosta novih poznanstva pogotovo ovde u Vodicama što mi dosta znači, jer se osjećam kao kod kuće kad dođem na ljetovanje 🙂

Aktivno sam se bavio fudbalom od svoje 6-te godine i fudbal i sport generalno su oduvijek bili moj plan A pa i dan danas. Sport i ljubav za loptom su glavni nosioci tog takmičarskog duha koji me karakteriše. Nažalost zbog povrede sam u svojoj tridesetoj godini morao da okačim kopačke o klin i da tražim neki novi hobi.

Sticajem okolnosti tu se automatski rodio i plan B, neplanirano, kupio sam svoju prvu kameru i što bi neki rekli “the rest is history”.😂

Što se tiče života bez fotografisanja, s obzirom da sam uvijek u pokretu, mislim da bi našao neki drugi kanal za ispoljavanje svoje kreativnosti 😁 

Storytelling i minimalizam iz ptičje perspektive

foto-dron-dalmacija
Autor: Zlatan Softić

3. Moj sasvim osoban dojam tvojih fotografija je fokusiran na osjećaje koje njima postižeš kod nas običnih promatrača sa bojama/filterima koje koristiš. Ona toplina zlatne i bistrina plave nijanse kojima prikazuješ naše priobalje, ali i hladna, olovna i zagasita nijansa na tvojim ostalim fotografijama. Je li upravo to ono što razlikuje fotografe i daje im originalnost i kako do toga doći (postoji li recept)?

Kroz svoj rad dosta se fokusiram na “storytelling”. Pokušavam da kroz niz fotografija pošaljem vizuelnu poruku posmatraču i dočaram pojedina osjećanja. Tu dolaze i gore navedene boje do izražaja, pomoću kojih, zavisno od situacije i emocija, dajem svoj “touch”.

Nisam taj koji je vezan za jedan te isti izgled u svojim fotkama. Svaka emocija treba biti interpretovana na svoj specifičan način kakav joj dolikuje

4. Što najviše voliš fotografirati i kakav osjećaj imaš kada ti netko zadaje teme i okvire u kojima moraš odraditi nekakav projekt? Na čemu radiš trenutno?

Volim dosta fotografisati kreativne portrete sa studio lampama i ostalim priborom koji posjedujem. Dosta sam napredovao u tom segmentu pa možda nije ni čudno što mi je tu i najveći udio zarade.

Nešto što me isto najviše ispunjava u fotografisanju trenutno je i fotkanje sa dronom po kojem sam možda i ponajviše postao “poznat” u ovom dijelu županije. Volim da dočaram svijet iz jedne perspektive na koju nismo navikli. Kad slikam dronom uvijek tražim taj neki minimalizam i interesantne oblike iz ptičje perspektive.

Trenutno ne radim na nikakvom projektu, uživam sa mojom suprugom i moje dvije male kćerkice u Vodicama i sve što fotkam je za moj lični gušt. 🙂

Hrvatska je među rijetkima otvorila svoja vrata turistima iz Švedske

hrvatska-mjere-koronavirus
Autor: Zlatan Softić

5. Jesi li se nadao ovo ljeto doći na more s obzirom na koronavirus? Sa obitelji stanuješ u Švedskoj koja ima drugačiji, liberalniji pristup ovoj pandemiji, pa me zanima kako gledaš na situaciju koja je tamo, u usporedbi sa ovom našom, u Hrvatskoj?

Nisam bio toliko optimističan u periodu mart-april da ćemo doći i ovog ljeta u Vodice zbog korone, što mi je teško palo s obzirom da dolazimo svake godine. Ali na našu sreću, iz Vlade RH su tada otvoreno rekli da su državljani Švedske dobrodošli, što je bila rijetkost među ostalim članicama EU s obzirom na strategiju na koju se Švedska opredelila za vrijeme pandemije.

To je bio ključni detalj zajedno sa smanjenim restrikcijama u okviru EU.

Što se tiče toga kako ja gledam na cijelu ovu situaciju ovde, prema onoj u Švedskoj – postoje pozitivni i negativni aspekti kod obije strane.

Ako bi se prvo okrenuo prema Švedskoj, pozitivno je to da smo manje više imali isti tok života, jer nije bilo nekih većih restrikcija, većinom su to bile preporuke. Ostani kući ako se dobro ne osećaš, drži odstojanje, zabranjena okupljanja sa više od 50 učesnika, mogućnost da se radi od kuće itd.

Ako ću da izdvojim nešto negativno, to je onda testiranje. Veoma kasno je se počelo testirati, to je trebalo dosta ranije početi.

Ako ću na kratko da pređem na Hrvatsku, mislim da je veoma pozitivno to što se aktivno traže oboljeli i testiraju oni koji su bili u kontaktu sa već oboljelim osobama. Jedino mislim da su se okupljanja poput svadbi i sličnih trebala regulisati sa većim i strožim mjerama odmah u početku nego što jesu.

Inače osjećamo se manje više kao i u Švedskoj, ništa drastično. Pratimo mjere i preporuke koje su na snazi, držimo odstojanje, nosimo maske kad idemo trgovinu, izbjegavamo gužve i većinom smo na otvorenom. 

Osim što Zlatana možete pratiti na Instagramu slobodno mu se za suradnju možete javiti i mailom na: zlatan.softic@live.se

A ako vam uz predivne fotografije, trebaju i zanimljivi tekstovi za web ili objave za društvene mreže, d.KABINET je tu!