Kako napisati motivacijsko pismo

pisanje-motivacijsko-pismo

Kako napisati motivacijsko pismo

Morate napisati motivacijsko pismo, ali ne znate odakle početi? Najradije biste odustali jer vam je muka od prikupljanja silne dokumentacije a sad još, povrh svega, morate i pisati… Motivacijska pisma sve češće se zahtijevaju od kandidata koji šalju molbe za posao, traže stipendije ili se prijavljuju na neka druga mjesta u organizacijama, institucijama, udrugama i sl. 

I, da, motivacijska pisma zbilja netko čita!

Nikad niste pisali motivacijsko pismo i prvi put se susrećete s ovim dokumentom?

Čitajte dalje!

Znati kako napisati učinkovito motivacijsko pismo ključni je korak kod procesa odabira željenih kandidata i u mnogim prilikama čini razliku između dati, ili ne dati nekome priliku za novo radno mjesto, stipendiju i sl.

Motivacijsko pismo je dokument s kojim bi u početku moglo biti teško uhvatiti se u koštac, ali kroz ovaj tekst ćete vidjeti da, uz malo vježbe i nekoliko jednostavnih tehnika, može biti alat koji vam pomaže da se istaknete u odnosu na druge kandidate.

Zapravo ono što će vam trebati za pisanje kvalitetnog motivacijskog pisma su jasno definirani ciljevi i malo kreativnosti.

U nastavku saznajte detalje o osnovnoj strukturi motivacijskog pisma, pročitajte nekoliko savjeta koji su i nama pomogli i provjerite koje pogreške treba izbjegavati prilikom pisanja motivacijskog pisma.

struktura-motivacijskog-pisma

Struktura motivacijskog pisma

Motivacijsko pismo treba biti jasno i uvjerljivo te napisano standardnom strukturom. Sadržaj kojega ćete napisati mora biti originalan i odavati vašu osobnost.

Općenito, motivacijsko pismo sadržavat će sljedeće elemente:

Pozdrav 👋

Svako pismo, pa tako i motivacijsko treba imati uvodni pozdrav. On se razlikuje ovisno o tome koliko je formalna institucija ili tvrtka kojoj se šalje motivacijsko pismo u prijavi za stipendiju ili posao. Započnite s “Poštovani gospodine/gospođo…”, “Cijenjeni gospodine/gospođo” ili “Poštovani [radno mjesto/pozicija]”.

Uvod ✍️

Uvodni odlomak uključuje razlog vašeg pisma i prijave. Ovdje navedite način na koji ste saznali za slobodno radno mjesto ili priliku i vaš interes za prijavu. Uobičajeno je započeti frazom kao što je: “Javljam vam se kako/da…”, “Ovim pismom želim izraziti svoj interes…”.

Tijelo pisma 📄

Tijelo vašeg pisma treba se sastojati od jednog ili dva odlomka u kojima opisujete svoje vještine, talente, sposobnosti, kvalifikacije i interese koji su izravno povezani s poslom ili pozicijom na koju se prijavljujete. Opišite ove točke na uvjerljiv način, dajući čitatelju razlog da čita dalje i sazna više o vama, vašem iskustvu i ambicijama.

Zaključak 📎

Zatim napišite zaključak. Ako je vaše motivacijsko pismo za stipendiju, ovdje naglasite zašto ste zainteresirani i naznačite zašto ste odabrali baš ovaj tečaj ili program. Ako se radi o poslu, naglasite svoje nade za razgovor za posao.

Na kraju pisma ne zaboravite zahvalu i dodajte formalni završetak, kao što je “S poštovanjem,” i svoje puno ime.

kako-napisati-motivacijsko-pismo

Sada kada imate uvid u strukturu pisma da bismo se uhvatili u koštac s pisanjem teksta, prvo što morate imati na umu jest da je cilj ovog dokumenta privući pozornost čitatelja i uvjeriti ga da ste vi prava osoba za poziciju koju tražite.

Da biste to učinili, morat ćete objasniti — i na osobnoj i na profesionalnoj razini — točno zašto se prijavljujete za ovaj posao, stipendiju, mjesto na tečaju itd. Poanta je pokazati da imate istinski interes, tj. da vaše je znanje usklađeno s onim što oni traže, te da ga vi znate prenijeti.

Prije nego što počnete pisati, morate jasno razjasniti svoje razloge prijave. Zabilježite sve što mislite da bi trebalo uključiti u vaše motivacijsko pismo. Razmotrite ključne točke kao što su akademska postignuća, ambicije, ciljevi i, prije svega, razlozi zašto se želite prijaviti za određeni tečaj ili posao.

Nakon što ste to razjasnili, vrijeme je da počnete pisati!

Pisanje motivacijskog pisma

Neka vaše motivacijsko pismo bude jedinstveno — baš kao što je vama prilika i mjesto za koje se prijavljujete. Da biste si olakšali zadatak, postavite si nekoliko pitanja poput:

  • Što biste učinili da dobijete poziciju za koju se prijavljujete?
  • Zašto želite biti u toj određenoj organizaciji ili instituciji?
  • Što im možete ponuditi?

Kada ste si razjasnili prethodno, savjetujemo da pratite sljedeće korake:

Pazite na čitljivost. Koristite jasan, čitljiv font veličine između 10 – 12, s proredom i marginama od 2,5 cm.

Obratite pozornost na oblik, sadržaj, redoslijed ideja i strukturu pisma. Pišite samo nužne pojedinosti i izbjegavajte elaboriranje nebitnih točaka. Ne proširujte pismo nepotrebnim navodima jer ćete izgubiti dragocjenu pažnju čitatelja. Pripovijedajte – to je uvjerljiva tehnika!

Duljina je bitna. Nemojte biti prekratki, ali nemojte pisati ni poduži esej. Jedna stranica bi trebala biti dovoljna, iako ovisi za što se prijavljujete. Dužina od oko 400 do 600 riječi je idealna.

Pazite na ton. Provjerite je li u skladu s mjestom na koje se prijavljujete i neka bude dosljedan od početka do kraja.

Istražite instituciju, tečaj i njegove vrijednosti. Ako vam je to jasno, uskladite svoje ciljeve s ciljevima stipendije ili posla koji vas zanima.

Napišite zaključak koji će privući pozornost čitatelja. Iskoristite sredstva kao što je empatija i pismo zaključite pišući kako vas je vaše životno iskustvo dovelo ovdje, ili kako bi vam ova prilika pomogla da ispunite osobni cilj.

Prije nego ga pošaljete motivacijsko pismo pročitajte nekoliko puta. Ako niste u stisci s vremenom, ostavite ga i prespavajte, kako biste imali jasniji uvid u ono što ste napisali.

Sutradan ćete razmišljati svježije. 🙂

Još jedna korisna tehnika je čitanje naglas. To će vam pomoći da prepoznate probleme u skici, pravopisne pogreške, nedosljednosti i detalje u pismu koji bi vam mogli eventualno naštetiti.

Greške koje trebate izbjeći kod pisanja motivacijskog pisma

Bilo da pišete ili lektorirate motivacijsko pismo, postoji nekoliko stvari koje morate izbjegavati. Neke od najčešćih pogrešaka su:

Pisanje dugih odlomaka: izbjegavajte duge, razvučene odlomke jer otežavaju čitanje i odvlače pažnju čitatelja. Idealno, odlomci ne bi trebali imati više od šest redaka svaki.

Korištenje rečenica s ‘ja’: pokušajte ne koristiti ‘ja’ u rečenicama i izbjegavajte pompozne opise svojih vještina. Također je loša ideja koristiti negativne rečenice.

Pisanje pisma pomoću predloška: nemojte kopirati primjer motivacijskog pisma na kojeg ste naišli na internetu od riječi do riječi. Jedna od osnova motivacijskog pisma je da bude prirodno i originalno.

Vjerujemo kako su vas naši savjeti ohrabrili i motivirali za pisanje vašeg prvog motivacijskog pisma. U svakom slučaju, želimo vam pozitivne odgovore na pisma!

Ako vam treba pomoć kod pisanja, obratite nam se s povjerenjem!