Savjet srijedom: Što je odredišna (landing) stranica?

landing-stranica

Savjet srijedom: Što je odredišna (landing) stranica?

U digitalnom marketingu, odredišna ili landing stranica je samostalna web stranica, stvorena posebno za marketinšku ili reklamnu kampanju. To je mjesto gdje posjetitelj “slijeće” nakon što klikne na vezu u e-mailu ili oglase s Googlea, YouTubea, Facebooka, Instagrama ili sličnih mjesta na internetu.

Cilj svake landing stranice je da posjetitelj koji na nju sleti izvrši određenu radnju ili konverziju. Ona je krajnje odredište s kojeg ne želite da vaša publika ode. Zbog toga je ona lišena navigacije te ima samo jedan CTA gumb koji obično posjetitelje poziva da vas kontaktiraju ili pošalju upit.

Svaka web stranica ima landing stranice a sve uspješne odredišne stranice posjetitelje pretvaraju u kupce i to zato jer su ispunile njihova očekivanja.

Što to znači?

Jednostavno je. Ako ste publici u oglasu kazali kako će jednim klikom moći besplatno preuzeti katalog novih kuhinja, onda nakon što kliknu na oglas moraju direktno doći na stranicu gdje će downoadati katalog i nigdje drugdje.

Čitajte dalje ako vas zanima razlika između naslovne i odredišnih stranica, te što sve uspješna landing stranica treba sadržavati.
landing-stranica-vs-homepage

Landing stranica VS početna stranica

Vaša početna, naslovna stranica ili homepage te landing ​​stranica služe u dvije vrlo različite svrhe.

Naslovna stranica ili homepage uključuje kratke i najvažnije informacije o vašem brendu i poslovanju, ima veze na sve vaše različite usluge, popis vaših najnovijih postova na blogu te jasnu navigaciju do svih ostalih stranica na vašoj web stranici. Ona je središte weba i služi kako bi pružila potencijalnim kupcima sve informacije o vama i vašem poslovanju a ne da bi ih pretvorila u kupce.

Odredišne ​​stranice trebale biti suprotno.

Svaka odredišna stranica treba biti dizajnirana s jednom svrhom: uvjeriti posjetitelje da učine konverziju.

To znači ukloniti sve što bi moglo ometati publiku, poput navigacijskih izbornika i drugog nepovezanog ili ometajućeg sadržaja. Radite li kampanje na Googleu ili društvenim mrežama, veze s tih oglasa trebale bi voditi na landing stranice.

Za razliku od početnih stranica koje obično imaju mnogo ciljeva i potiču istraživanje, odredišne su stranice dizajnirane s jednim fokusom ili ciljem, poznatim kao poziv na akciju (CTA).

Odredišne ​​stranice s više CTA gumbova generiraju 266%  manje potencijalnih kupaca od onih s jednim pozivom na akciju, stoga je na odredišnoj stranici vrijedno zadržati svoje posjetitelje usredotočenim.

Upravo taj fokus čini odredišne stranice najboljom opcijom za povećanje stopa konverzije vaših marketinških kampanja i smanjenje troškova stjecanja potencijalnog klijenta ili prodaje.

Kratki vodič za izradu odredišnih stranica

Dizajniranje odredišne ​​stranice može izgledati jednostavno, ali dizajniranje odredišne ​​stranice koja konvertira može biti izazovno.

Uspješne odredišne ​​stranice dijele nekoliko zajedničkih elemenata. U nastavku čitajte koji su najvažniji dijelovi koje svaka odredišna stranica treba imati.

Napravite odredišnu stranicu za svaku ponudu. Odredišne ​​stranice s više od jednog CTA-a bilježe dramatično niže konverzije, stoga neka odredišna stranica bude usredotočena na jednu ponudu. Prodajete li ženske cipele, napravite posebne landing stranice za sandale, tenisice, elegantne cipele itd.

Napišite naslov stranice. Naslov stranice bi trebao biti u H1 formatu te sadržavati ključnu riječ. Izrađujete li odredišnu stranicu za preuzimanje novog kataloga ljetnih sandala, onda ćete napisati: „Novi katalog sandala za ljeto 2022.“

Neka vaš dizajn bude čist i jednostavan. Najbolje odredišne ​​stranice su estetski ugodne, bez ometajućih elemenata, lako se čitaju i imaju jasne poruke.

Privucite posjetitelje fotografijama i video zapisima. Profesionalne i privlačne fotografije te kratki video zapisi izazivaju emocije, a emocije pomažu u poticanju konverzija na odredišnoj stranici.

Napišite primamljiv i uvjerljiv tekst. Usredotočite se na problem ili želju koju vaša publika doživljava te objasnite kako ćete im ponudom pomoći u rješavanju problema ili zadovoljenja želje.

Dodajte društveni dokaz (social proof) i svjedočanstva. Recenzije, testimonijali i studije slučaja postojećih kupaca grade kredibilitet i povećavaju lojalnost kupaca. Svi ćemo prije vjerovati pozitivnim iskustvima drugih kupaca nego onome što sam brend o sebi govori.

Uključite snažan poziv na radnju. Vaš CTA je ključan za vašu stopu konverzije, stoga mora biti kristalno jasan. On može biti slanje upita, narudžba proizvoda, rezervacija stola, zakazivanje termina za pregled itd.

Pratite i optimizirajte za konverzije. Pratite i mjerite svoje rezultate i radite na poboljšanju svojih odredišnih stranica tijekom vremena.

Funkcionalna odredišna stranica povećat će vaše konverzije i publiku te izgraditi povjerenje i odanost kod posjetitelja.

Treba li vam izrada web stranica koje će biti optimizirane u svakom pogledu, kontaktirajte nas još danas!