Savjet srijedom: Društvene mreže u službi educiranja kupaca

drustvene-mreze-educiranje

Savjet srijedom: Društvene mreže u službi educiranja kupaca

Znate li da su ljudi skloni izbjegavati stvari (proizvode, usluge) koje ne poznaju i ne razumiju dobro? Stoga, ako ste se odlučili za promociju putem društvenih mreža,  vaš glavni zadatak je koristiti ih kako biste kupce upoznali s vašim proizvodima ili uslugama. Društvene mreže i educiranje kupaca nije SF!

Kad publiku educirate preko društvenih mreža bit ćete sigurni da će se vaš proizvod koristiti na adekvatan način nakon kupnje a vaši će kupci biti zadovoljni.

Recimo da ste osmisli do sad neviđenu, inovativnu kočnicu za bicikl. Iskoristite Facebook objave da biste kupcima na pravi način, korak, po korak predstavili i objasniti na koji način radi taj vaš proizvod i zbog čega bi ga trebali kupiti.

Inovativni proizvodi često dožive fijasko baš zato jer nisu predstavljeni publici na pravi način. Ili nije postojao dovoljno razumljiv sadržaj, ili se poruka usmjerila na krivu publiku, ili se forsirala isključivo prodaja. A možda je sve to zajedno.

Ako se pitate kako educirati publiku, u recima koji slijede donosimo 4 načina na koja ćete  svoje kupce informirati o proizvodima koristeći društvene mreže.

4 načina na koja ćete educirati kupce o svojim proizvodima ili uslugama

1. Dijelite edukativne blogove sa web stranice

Važan dio vaše marketinške strategije je sadržaj koji redovito pišete za blog na web stranici?

Nama je on na prvom mjestu!

Ako je tako i kod vas onda taj vrijedan edukativan sadržaj obavezno dijelite na društvenim mrežama.

Pozovite svoje pratitelje na društvenim mrežama da kliknu na link i pročitaju korisne informacije o vašem proizvodu, usluzi ili niši u kojoj radite.

dkabinet-instagram-post
Izvor: d.KABINET Instagram stranica
Tako ćete jednim udarcem pogoditi dvije muhe – educirat ćete svoju publiku i privući kvalitetniji promet na svoju web stranicu.

Isto tako, poboljšat ćete izvedbu vašeg sadržajnog marketinga.

2. Objavljujte „how to“ postove

Koja pitanja i nedoumice imaju vaši kupci u vezi s vašim proizvodom? Znaju li kako koristiti proizvod? Znaju li ga sastaviti, očistiti, održavati? Imaju li predodžbu o tome koliko i na koji način će im vaše usluge olakšati svakodnevnu rutinu?

Dajte svojim klijentima smjernice kako to učiniti i objasnite im vrijednosti svojih usluga i sigurno ćete poboljšati svoju prodaju.

Ako primjerice prodajete laserski epilator, napišite vodič za njegovo korištenje u kojem ćete, korak po korak, opisati kako aparat optimalno koristiti, kako ga očistiti itd.

Prodajete li namještaj napravite video tutorijal o tome kako sastaviti dijelove te kako namještaj održavati.

Nakon što vaši kupci shvate da je vaš proizvod jednostavan za sastavljanje, održavanje i čišćenje, bit će bliže kupnji.

3. Povežite se s publikom

Šivate unikatne torbice i na vašem web shopu ih je bar 200?

Vjerojatno će vaši potencijalni kupci biti zbunjeni i neodlučni kod kupnje.

Kupci često odustaju od kupnje jer imaju preveliki izbor i jednostavno ne mogu odabrati jedan prikladan proizvod zbog velike raznolikosti.

Zato biste trebali kupcima objasniti po čemu se svi vaši proizvodi međusobno razlikuju i usmjeriti ih u donošenju prave odluke o kupnji. Na društvenim mrežama ćete to jednostavno napraviti a ako imate mnogo proizvoda, onda se ne trebate bojati da će vam nedostajati materijala za objave.

Budite otvoreni i pristupačni prema publici i pratiteljima. Pozovite ih da vam se obrate s pitanjima kreirajući interaktivne objave. Na ovaj način ćete izgraditi povezanost, ostati u kontaktu te izgraditi povjerenje kod kupaca.

4. Inspirirajte kupce

Ako su vaši kupci već upoznati s vašim proizvodom, možete im pokazati neke nove načine korištenja. Modne i beauty industrije rade mnogo ovakvih objava.

Izvor: Aboutyou.hr Instagram stranica

Ako prodajete kozmetiku kroz objave na društvenim mrežama pokažite publici odlične kombinacije svojih sjenila i ruževa. Isto tako, kod modnih brendova često ćete naići na preporuke za „kupovanje cijelog stila“ u kojem se na prodaju nude npr. hlače, košulja, jakna, cipele, torba, i košulja.

Takvi "inspirativni" postovi natjerat će ljude da požele isprobati više vaših proizvoda. Istovremeno, pomoći će vam povećati prodaju, te poboljšati lojalnost brendu.

Ponestaje li vam ideja za objave na društvenim mrežama, društvene mreže i educiranje kupaca za vas je zahtjevan zadatak? Stojimo vam na raspolaganju za suradnju!