Tko je i što radi ghostwriter?

tko-je-ghostwriter

Tko je i što radi ghostwriter?

Ghostwriter iliti „pisac iz sjene“ a može i „pisac duh“ popularan je naziv za profesiju koja zvuči misteriozno ali nema nikakve veze sa čarobnjačkim vještinama.

Ghostwriter je osoba koja piše sadržaj za drugu osobu i za to ne dobiva autorske zasluge.

Ovo je vjerojatno najjednostavnija i najkraća definicija ghostwritinga – poslovne suradnje čija je glavna oznaka diskrecija.

Jednom kad naručitelj angažira ghostwritera potpisuju ugovor o tajnosti koji nema rok trajanja.  

Tim činom „pisac iz sjene“ sva prava na sadržaj koji je napisao predaje naručitelju i zauvijek ostaje u sjeni.

On se obavezao da će trajno štititi poslovnu tajnu naručitelja, odnosno neće javno iznijeti detalje o tome što piše i za koga. Ne smije niti javno kazati gdje će i kada taj rad biti objavljen, te koliki je honorar dobio za taj posao.

Ghostwriter može biti freelancer, menadžer za odnose s javnošću ili osoba koja radi u PR agenciji. Angažiran je prvenstveno kao profesionalni autor kako bi stvorio visokokvalitetan sadržaj a za taj posao je plaćen unaprijed.

Želite li angažirati „pisca iz sjene“ ili biste voljeli postati jedan od njih, nastavi čitati.

Pitanja na koja ćemo u ovom blogu odgovoriti su:

Tko angažira ghostwritera?

Kakav sadržaj piše „pisac iz sjene“?

Kako postati ghostwriter?

Zašto se isplati biti„pisac duh“?

tko-angazira-ghostwritera

Tko angažira ghostwritera?

Ghostwriting je uobičajena praksa, premda se o ovom profesionalnom odnosu, s razlogom, često ne govori i ne piše. Njihove radove ste sigurno pročitali i bili uvjereni kako su djelo autora koji ih je potpisao.

Bilo da je riječ o VIP osobama ili poslovnim rukovoditeljima, za usluge „pisca iz sjene“ ove osobe će se odlučiti zato jer nemaju dovoljno vremena, strpljenja, snage, vještina i znanja da ispričaju svoje priče.

Taj posao delegirat će na drugu osobu da bi se bolje povezali sa publikom/potrošačima jer sami ne mogu jasno komunicirati vrijednosti svojih tvrtki ili sebe osobno.

Ghostwriting je unosan posao jer je honorar koji se isplaćuje za ovu vrstu suradnje znatno veći u usporedbi sa iznosima koji se obično plaćaju za usluge pisanja sadržaja.

Kakav sadržaj piše „pisac iz sjene“?

Želi li vlasnik ili direktor neke velike tvrtke nove tekstove za publikacije, web stranice i oglase, sadržaj za poslovne dopise ili prezentacije za profesionalnu upotrebu, ali ne želi da se zasluge za taj sadržaj pripisuju nekom drugom, obratiti će se „piscu iz sjene“.

Ako neka poznata osoba treba nekoga tko će u njezino ime napisati knjigu, autobiografiju, memoare ili političke govore angažira ghostwritera.

Ghostwriting je poznat i kod skladanja i pisanja tekstova za pjesme.

Najstariji primjer gostwritinga u pisanju i skladanju glazbenih djela bio je posao Wolfgagnga Amadeusa Mozarta koji je bio dobro plaćen kako bi skladao za bogate pokrovitelje.

Ova praksa je poznata i u likovnoj umjetnosti, te u stripu, no ipak se najčešće koristi kod pisanja knjiga.

Kada je „pisac duh“ angažiran da napiše knjigu, osoba koja ga je angažirala za taj posao može ga čak u knjizi i spomenuti kao koautora ili kao urednika knjige.

Vjerojatno ste vidjeli ovakve navode u knjigama na stranici sa zahvalama.

Kako postati ghostwriter?

Da biste postali dobro plaćeni ghostwriter, trebali biste imati mnogo iskustva kao slobodni pisac.

Svoje iskustvo u pisanju možete dokazati objavljivanjem knjiga pod vlastitim imenom ili dugogodišnjim iskustvom u novinarskom poslu, pisanju sadržaja za web stranice, te drugim vrstama sadržaja za tvrtke ili pojedince.

A ako ste tek sada otkrili da želite zarađivati kao „pisac iz sjene“, krenite stjecati iskustvo.

Pišite. Pišite. Pišite.

Pišite blogove i članke, gostujuće kolumne, sadržaje za web stranice, oglase, newslettere…

I ne zaboravite uz pisanje – čitati!

kako-postati-ghostwriter

Zašto se isplati biti “pisac duh”?

Pet je prednosti koje su nam pale na pamet.

Plaćeni ste unaprijed

Nema više čekanja na honorare kao što biste čekali za pisanje vlastitih knjiga!

Ghostwriting je unosan

Pronađete li prave klijente, možete zaraditi znatno više od pisanja koje pružate inače.

Nema potrebe za promocijom

Niste li tip osobe koja je vješta u samopromociji, ghostwriting ćete cijeniti više nego npr. pisanja vlastitih knjiga. Budući da vaše ime nije na knjizi, ne morate prodavati knjigu, što znači da možete što prije prijeći na sljedeći projekt.

Možete držati emocionalnu distancu

Budući da knjiga nije vaše dijete, moći ćete biti objektivniji i jasnije sagledati njene slabosti ali i prednosti, te stvoriti korisniju perspektivu o radu koju ćete izložiti klijentu.

Učite dok pišete

Kad odaberete prave klijente, dok pišete istovremeno učite. I to o životima drugih ljudi, njihovim profesijama i industrijama i to na načine na koje inače ne biste mogli, jer im ne biste imali toliko blizak pristup.

Trebate li uslugu ghostwritinga, uz potpunu diskreciju stojimo vam na raspolaganju.