Savjet srijedom: Naučite razliku između Community Managera i Social Media Managera

community-manager-vs-social-media-manager

Savjet srijedom: Naučite razliku između Community Managera i Social Media Managera

Anglizmi, Comunity Manager i Social Media Manager, potpuno su se udomaćili u hrvatskom jeziku. To su izrazi koje koristimo kada govorimo o marketingu na društvenim mrežama i u pravilu ih niti ne prevodimo.

Što ta dva pojma znače i je li u redu ako ih se koristi kao sinonime, saznajte u ovom tekstu.

Vodite li stranicu brenda/tvrtke na društvenim mrežama, znate kako je to, bez preuveličavanja, mnogo posla. Nerijetko se od vas traži da istovremeno budete osoba koja smišlja, piše i objavljuje sadržaj, te komunicira sa pratiteljima.

Na raspolaganju ste kao korisnička podrška, ali i marketinški stručnjak sa idejama i prijedlozima, te vješt analitičar ali i grafički dizajner.

No, može li sav taj posao kvalitetno obavljati samo jedna osoba?

Razvoj društvenih mreža doveo je do različitih radnih pozicija

Većina srednjih i većih tvrtki, uslijed ubrzanog razvoja društvenih platformi, podijelile su uloge, poslove i odgovornosti, svakog pojedinca u svojim marketinškim odjelima.

Stalne promjene i kompleksnost komunikacije te kreiranje i vođenje promotivnih kampanja na društvenim mrežama, dovelo je i do nastajanja marketinških agencija koje, među ostalim, nude i usluge upravljanja i vođenja stranica na društvenim mrežama.

Kako se povećavao opseg posla na društvenim mrežama, tako su se i poslovi morali (baš kao i u svakom odjelu neke tvrtke), podijeliti na operativne i strateške. Tu dolazimo do dvije osnovne radne funkcije, Community Manager (CM) i Social Media Manager (SMM).

No, znate li koja je razlika između ta dva radna mjesta?

Osnovne razlike: Communitiy Manager VS Social Media Manager

Social Media Manageri su usmjereni na sadržaj, dok se Community Manageri fokusiraju na angažman publike. Nužno je da surađuju, ali obično rade na različitim platformama.

Ovako bi to ukratko opisali na platformi Khoros.

Osnovna razlika između CM-a i CMM-a je u njihovoj interakciji s publikom. Prvi djeluje kao brend/tvrtka koja promovira samog sebe, dok drugi predstavlja prosječnog korisnika koji potiče angažman publike i pruža podršku.

CM ima dugoročne ciljeve jer mora stvoriti zajednicu koja će biti jaka a to može potrajati godinama. Ciljevi SMM-a su, pak, specifičniji i kratkoročni i usredotočeni su na prodaju ili konverzije.

Social Media Manager bi trebao imati vještine poput mogućnosti postavljanja ciljeva, razumijevanja analitike i dobre interakcije sa pratiteljima. On  bi trebao biti sposoban da u jednoj minuti kreira i objavi post o proizvodu kako bi zainteresirao publiku, a u drugoj već odgovoriti na upit i napisati ponudu za prodaju proizvoda.

Community Manager je, s druge strane, zadužen je za interakciju s ljudima i razumijevanje kako funkcionira povjerenje kupaca. Njegov zadatak je da zajednicu njeguje, umjesto da se usredotoči na poticanje rasta prodaje.

Što radi Social Media Manager?

Social Media Manager odgovoran je za glas brenda na svim stranicama tvrtke na društvenim mrežama. Ta je osoba zadužena da objavljuje vijesti iz tvrtke, najavljuje nove proizvode, projekte, planove, sve kako bi privukla nove kupaca. Ona kreira i jeste glas brenda/tvrtke i odgovorna je za sav sadržaj koji se objavljuje u skladu sa marketinškim planom i strategijom tvrtke.

sto-radi-social-media-manager

Ciljevi SMM-a su povezani s prodajom, pa ta osoba mora prati metrike kao što su stope klikanja i stope konverzije.

Poslovi na koje se fokusira su:

  • Određivanje budžeta za promociju
  • Povećanje prodaje
  • Kreiranje sadržaja koji se objavljuje
  • Praćenje i kontrola analitika

Za koji dio posla je zadužen Community Manager?

Community Manager je svojevrsni ambasador brenda sa svojim vlastitim profilom na društvenim mrežama, što ga čini mnogo pristupačnijim u odnosu na komunikaciju sa stranicom tvrtke. Njegova uloga je razvijati zajednicu oko brenda sudjelovanjem u raspravama, pronalaženjem novih kupaca i slušanjem trenutnih.

poslovi-community-managera

On pronalazi nove načine kako još više angažirati online zajednicu i često se smatra zagovornikom brenda. To je osoba koja će potaknuti rasprave koje će pomoći u poboljšanju proizvoda i često će tražiti povratne informacije od publike. Kreirat će ankete i upitnike kako bi poboljšali korisničko iskustvo, te odgovarati na pitanja.

Njegov cilj je povećati svijesti ili angažman publike pa će na raznim platformama nastojati povećati broj spominjanja brenda, komentara, dojmova, recenzija o brendu itd.

Poslovi koje obavlja su:

  • Dijeljenje informativnog sadržaja o brendu (blogovi, fotografije, videa itd.)
  • Pronalaženje novih korisnika i odgovaranje na njihova pitanja
  • Angažiranje trenutnih članova zajednice na kreiranje sadržaja i poticanje na angažman
  • Strategija razvoja zajednice
  • Prikupljanje feedbacka

Sad kada ste naučili osnovne razlike između CM-a i CMM-a, ono što trebate odlučiti jest što vašem brendu treba?

Fokus CMM-a  usmjeren je na sadržaj i prezentaciju tvrtke, dok je CM više usmjeren na razvoj online zajednice. Želite li angažirati samo jednog kao osnovu za svoju promociju putem društvenih mreža, budite sigurni da znate koje su razlike i što se nadate postići kao tvrtka.

Trebate li pomoć, stojimo vam na raspolaganju.