Savjet srijedom: Kako postaviti oglas na Instagramu – određivanje budžeta

odredivanje-visine-budeta-za-oglas-na-instagramu

Savjet srijedom: Kako postaviti oglas na Instagramu – određivanje budžeta

Predzadnji korak je pred nama u postavljanju oglasa ili sponzorirane objave na Instagramu. Danas govorimo o tome kako odrediti budžet za Instagram oglas.

Informacija za one koji čitaju ovaj blog, a nisu nas pratili redovito: rubrika „Savjet srijedom“ od kraja svibnja tematizira postavljanje oglasa na Instagramu.

Svaki tjedan smo pisali o drugom koraku, pa ako vas zanima ova tema, na našoj stranici možete pronaći blogove sa slijedećim temama:

Sami odlučujete o iznosu budžeta

Kada je u pitanju postavljanje budžeta i rasporeda vaših Instagram oglasa, vi u potpunosti upravljate time kada se vaši oglasi prikazuju i koliko ćete potrošiti na njih.

Dvije su opcije koje vam se nude kod određivanja budžeta.

budzet-za-oglas-na-instagramu

Dnevni proračun

Kad postavite dnevni proračun, postavljate zapravo prosjek. To znači da će vam Facebook/Instagram pokušati približiti rezultat vašeg dnevnog proračuna u odnosu na rezultat koji ste optimizirali za svaki dan.

Međutim, postoje određeni dani koji su bolji od drugih i ostvaruju bolji rezultat. Tih dana će potrošiti do 25% iznad vašeg dnevnog proračuna. Na primjer, ako vaš dnevni proračun iznosi 10 USD, FB/IG može potrošiti do 12,50 USD na određeni dan.

No, ne trebate brinuti o troškovima, jer će biti u okviru troška za jedan tjedan (od nedjelje do subote.) Znači, ako će jedan dan potrošiti više zbog boljih mogućnosti za rezultate, naredne dane će potrošiti manje.

odredivanje-budzeta-za-oglas-instagram

Proračun za cijelo vrijeme trajanja promocije

Kada postavite budžet za cijelo vrijeme trajanja oglasa i ako koristite standardnu isporuku (što Facebook/Instagram preporučuje većini oglašavača), ravnomjerno će se potrošiti proračun tijekom trajanja oglasa.

Međutim, ne jamče da će potrošiti isti iznos svaki dan, jer bi u određenim danima mogli omogućiti bolje rezultate.

Na primjer, ako se vaš oglas prikazuje 5 dana i ima ukupni budžet od 250 dolara, mogli bi potrošiti 50 dolara prva dva dana prikaza oglasa. Zatim, trećeg dana, rezultati će biti bolji pa će trošiti 75 dolara. Četvrtog dana trošit će samo 25 dolara, jer su procijenili da neće biti rezultati baš toliko dobri. I na kraju peti dan trošit će 50 dolara.

Postavljanje rasporeda prikaza oglasa

Kad ste se odlučili oko iznosa proračuna i upisali datum početka i kraja promocije, idite niže i kliknite na opciju „Raspored oglašavanja“.

raspored-prikazivanja-oglasa-na-instagramu

Tu, ako želite, možete odrediti vremenska razdoblja u kojima želite da vam se oglas prikazuje. Ovo je jako korisna opcija jer, možda ne želite da vam se oglasi prikazuju u sred noći kad svi spavaju, ili u vrijeme ručka.

Kod određivanja rasporeda oglašavanja, savjetujemo vam da razmislite o navikama vaše buyer persone. Znamo da tupimo na ovu temu. Obećavamo da nećemo prestati. 😀

Preostaje nam još jedna važna stavka.

Optimizacija isporuke oglasa

Kod proračuna i rasporeda, postavite i Optimizaciju isporuke oglasa.

Kako vidite na slici niže, mate tri mogućnosti i odabrat ćete onu koja vam je trenutno najvažnija:

  • Angažman na objavi
  • Jedinstveni dnevni doseg
  • Broj posjeta
optimizacija-isporuke-oglasa

Na kraju, kad ste sve postavili, možete kliknuti na “Nastavi”. 😉

A nastavit ćemo u slijedeću srijedu, kada pišemo o odabiru formata oglasa za Instagram.

Ako vam u međuvremenu nešto nije posve jasno, javite nam se.