11 savjeta za besplatno oglašavanje

besplatno-oglasavanje

11 savjeta za besplatno oglašavanje

Imate li malo ili srednje poduzeće koje se fokusiralo na klijente u lokalnoj sredini, npr. u jednoj županiji, sigurno imate i ograničeni budžet za promociju.

Sa ograničenim sredstvima sigurno si nećete moći priuštiti plaćanje skupe TV reklame, ili serije PR članka u luksuznim časopisima. No, možda vam takva promocija nije niti potrebna.

Istina, zna biti frustrirajuće kad želite dosegnuti što više kupaca a budžet vam je limitiran. Pored toga svi smo dodatno oprezni zbog  koronakrize, čiji ćemo pravi udar tek osjetiti na jesen i u zimu.

Zato danas pišemo o besplatnim i jeftinijim opcijama za oglašavanje. Savjetujemo vam da ih iskoristite sve.

11 savjeta za oglašavanje kad vam je budžet ograničen

savjeti-za-besplatno-oglašavanje

Pišite blogove ili kolumne za poznate web portale

Ako kruh zarađujete od pisanja, ovo je odlična opcija za vas. Portal će dobiti redovnu kolumnu besplatno a vi promociju.

Od tzv. gostujućeg pisanja na tuđem web portalu, ponekad možete imati više koristi nego od pisanja za vaš vlastiti web. Osobito ako ste „novi“ u poslu a portal za koji pišete je poznat i posjećen.

Glavne prednosti koje ćete dobiti od ove aktivnosti su povezivanje sa publikom koja prati taj portal, te etabliranje sebe samog kao stručnjaka na određenom polju.

Uz te prednosti, u vašim kolumnama koje budu objavljene na toj stranici ćete „linkati“ vlastitu web stranicu, čime ćete dobiti već doseg u tražilicama.

Sudjelujte na lokalnim poslovnim događajima

Minglajte! 😀

Nemojte se dovesti u situaciju da stalno sjedite pred kompjutorom i nemate vremena za poslovna druženja.

Sajmovi, seminari, radionice, konferencije i slični network eventi, mjesta su na kojima upoznajete kolege, suradnike, ali i potencijalne klijente koji su zainteresirani za vašu nišu. Ovakva vrsta poslovnog umrežavanja je idealna za male tvrtke za uspostavljanje prvih poslovnih kontakata.

Uz to, u razgovoru sa kolegama podijelit ćete iskustva a možda i pronaći i način za nove suradnje. Također, bit ćete u tijeku sa trendovima.  

Iskoristite prednosti partnerstva

Partnerstva su odlična opcija da svojim klijentima ponudite dodatne usluge koje su slične vašoj djelatnosti, ali ih sami ne radite. Kod nas je to npr. izrada web stranica i vice versa.

Promociju će za vas raditi vaš partner, jer će vas on ponuditi svojim klijentima kada pitaju za usluge koje vi pružate.

Razmislite i o affiliate marketingu.

Budite aktivni na LinkedIn-u

LinkedIn je platforma na kojoj se ljudi povezuju po osnovi posla. Zato je idealna da na njoj objavljujete sadržaj koji ima veze sa vašom osnovnom djelatnošću. Na njoj imate priliku pokazati svoju stručnost npr. dijeljenjem vaših blogova.

Ova B2B broj 1 platforma, radila je i istraživanje prema kojemu polovina prometa sa društvenih mreža prema firmama dolazi upravo sa LinkedIna.

Evo i mi smo, prije nekoliko dana dobili upit za suradnju preko ove platforme. 😉

Naravno, nemojte zaboraviti i ostale društvene mreže na kojima se nalaze vaši potencijalni kupci.

Koristite Facebook oglase sa ciljanjem na posebnu lokaciju

Facebook ima najbolje mogućnosti za precizno ciljanje publike pri postavljanju oglasa. Osim što klijente/kupce/potrošače možete ciljati s obzirom na interese, posao, dob, spol, možete ih ciljati i s obzirom na određenu lokaciju.

Sa relativno malim budžetom za oglašavanje, preko Facebook kampanja možete doprijeti do kupaca sa točno određene lokacije kao što je npr. naselje ili grad, pa čak i ulica.

Nakon oglasa koji su doveli do većeg broja pratitelja vaše stranice, ne zaboravite biti redoviti u objavljivanju korisnog sadržaja.

Organizirajte nagradne natječaje

Tko ne voli dobiti poklon? 🙂

S vremena na vrijeme priredite nagradni natječaj na Facebooku. Tako ćete proširiti doseg vašeg brenda. A kao poklon možete darovati npr. šalice ili majice sa vašim logom ili motom. 😉

newsletter

Šaljite redovito newsletter

Email marketing je moćan alat uz pomoć kojega možete promovirati svoj sadržaj, slati vijesti o firmi, informirati klijente o posebnim ponudama, dati savjete…

Ovaj alat je posebno dobar kad se želite još osobnije i dublje povezati sa vašim postojećim i novim klijentima. Mnogo je besplatnih alata koji vam se nude za dizajniranje, slanje i analiziranje vaših kampanja, među kojima je najpoznatiji Mailchimp.

Kvalitetan sadržaj kojega ćete slati vašim newsletter pretplatnicima učinit će vas brendom koji je prepoznat kao onaj koji daje korisne savjete i informacije u pravo vrijeme. 

Promovirajte svoju web stranicu u svom e-mailu

S obzirom na broj e-mailova kojega pošaljete dnevno, prava je šteta da ih ne iskoristite za promociju.

Osim što u potpisu imate poveznice na vašu web stranicu i društvene mreže, iskoristite email i za kratke informacije o npr. prigodnoj prezentaciji, događaju kojega organizirate ili drugoj sličnoj novosti. 

Izradite svoje letke i brošure

Ostavite svoje letke u lokalnim kafićima, restoranima, ljekarnama i ostalim mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Nisu svi na internetu da vide oglase kojima se promovirate.

Neke promotivne materijale sami možete izraditi u nekim od ovih DYI alata:

Koristite Google My Business

Imate li tvrtku, stranica na Google-u je obavezna. O tome kako je postaviti već smo ranije pisali u posebnom blogu o besplatnim online alatima. U tom tekstu možete pronaći i popis aplikacija za lakše poslovanje. A u tekstu o važnosti Google Business profila pronaći ćete savjete za njegovu optimizaciju.

Zamolite zadovoljne klijente da vam ostave recenziju

Jedan od najboljih načina promocije još uvijek je širenje dobrog glasa od usta do usta. Zato se ne ustručavajte zamoliti vaše klijente da ostave recenziju na vašim stranicama društvenih mreža ili na Google My Business.

Neka napišu par riječ o svom iskustvu koje su imali surađujući sa vama. Potrošači vjeruju u iskustva drugih potrošača i ovakve dobre recenzije sigurno će privući više klijenata, od vašeg lijepog pričanja o sebi. 

Imate li vi još koji način na koji se besplatno reklamirate, bit će nam drago ako nam javite. Možete se javiti i ako vam treba pomoć u oglašavanju. 😉