Savjet srijedom: Zašto svi pričaju o aplikaciji Clubhouse?

clubhouse-aplikacija

Savjet srijedom: Zašto svi pričaju o aplikaciji Clubhouse?

Clubhouse je najnovija aplikacija za društveno umrežavanje samo putem audio-chata koju su u travnju prošle godine pokrenuli Paul Davison i Rohan Seth iz tvrtke Alpha Exploration Co.

U svibnju 2020. procijenjena je na 100 milijuna dolara da bi već u siječnju  2021. dosegla vrijednost od milijardu dolara!

Clubhouse ubrzano stvara reputaciju kao sljedeće izvrsno virtualno mjesto za ljude koji se mogu sastajati, razgovarati i dijeliti ideje. Riječ je o audio društvenoj mreži koju ćete zavoljeti ako ste ljubitelj podcastova i panel rasprava.

Clubhouse je kreiran za dvije vrste ljudi: govornike i slušatelje, piše Vox. Dodaju kako su među poznatim govornicima osnivač Tesle Elon Musk te vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg ali i mnogi drugi utjecajni ljudi iz Silicijske doline, poput investitora Bena Horowitza i Marca Andreessena, koji su uložili milijune dolara u uspjeh Clubhousea.

I vi možete biti govornik na ovoj novoj društvenoj mreži no, ako ste se odlučili za početak biti slušatelj, aplikacija vam nudi „sobe za razgovore“ na gotovo bilo koju temu.

Ukratko, možete ući u “sobu” i razgovarati s drugima u svojevrsnom grupnom konferencijskom pozivu. Nema fotografija, videozapisa niti teksta – samo zvuk. Korisnici se mogu pridružiti i otići u bilo kojem trenutku.

Do prije nekoliko mjeseci Clubhouse je bio platforma na kojoj su o poslu, hobijima i životu međusobno čavrljale samo poznate ličnosti, čelnici tvrtki, ulagači u Silicijskoj dolini i neki od najutjecajnijih svjetskih poslovnjaka.

Sad, međutim, dok o ovoj aplikaciji svi pričaju i dobiva sve veći broj korisnika koji nisu poznati i slavni, vjerojatno se pitate: “Što je to, Clubhouse, zašto svi pričaju o toj aplikaciji i kako da se uključim? “.

Čitajte dalje!

Kako se pridružiti Clubhouseu?

Pitate li se kako se pridružiti, odgovor na to pitanje je “Vjerojatno ne možete.”

Clubhouse funkcionira kao „invite only“ aplikacija, što znači da svakoga tko se želi pridružiti, mora dovesti netko tko već ima račun. Osim toga, Clubhouse je trenutno dostupan samo za korisnike iPhonea (iOS App Store-a) a još nema niti web stranicu.

clubhouse-app

Međutim, nitko vam ne brani preuzeti aplikaciju peko Google Playa i upisati se na listu čekanja, ali ne postoji jamstvo da ćete ikada zaista ući u Clubhouse na taj način. Tako aplikacija funkcionira barem za sada, dok je u testnoj beta fazi.

clubhouse-waitlist

Vlasnici najavljuju kako planiraju svoja vrata otvoriti svima što je prije moguće, uključujući korisnike Androida, no nema nekog vremenskog roka kojega spominju.

Unatoč funkcijama usmjerenim ka ekskluzivnosti (koje će neki nazvati i diskriminacijom), aplikacija već sada ima potencijal za rast. Svaki novi korisnik dobiva četiri pozivnice koje može podijeliti, a već postoji internetska tržnica za kupce i ponuđače koji će pozivnice platiti!

E da, nemojte slati pozivnice korisnicima Androida, jer ih oni neće moći iskoristiti a vi ih nećete moći povući naknadno.

Kako Clubhouse funkcionira?

Kada otvorite aplikaciju, prikazat će vam se popis soba, kao i popis koji pokazuje tko je u svakoj sobi. Na na vama je da odaberete koje ćete korisnike i teme zapratiti na ovoj mreži.

Sobe su svojevrsne virtualne pozornice i uvijek se deseci razgovora odvijaju istodobno, što korisnicima omogućuje da se sele iz sobe u sobu.

Postoje sobe sa dnevnim ili tjednim raspravama, te klubovi moderatora koji mogu imati i nekoliko soba. Svi razgovori se odvijaju uživo i ne postoje snimke, što vas tjera da aktivno pratite teme.

Domaćin i moderatori – kojima je dato pravo da govore – kontroliraju tijek razgovora, tko govori i kada. Kao slušatelj možete koristiti funkciju “digni ruku”, ali moderator je taj koji predaje digitalni mikrofon.

Običniji smrtnici – uključujući stanovnike Europe i Azije – užurbano traže ulaz u Clubhouse nakon govora Elona Muska 31. siječnja, kada je bio maksimalno iskorišten kapacitet sobe za razgovor s 5000 osoba koje su bile na platformi.

Od tada je Clubhouse premašio 3 milijuna preuzimanja, a procjenjuje se da je korisnička baza veća od 2 milijuna.

Kakva su iskustva korisnika do sada i kome će Clubhouse najviše koristiti?

Neki su u Clubhouseu govorili o tome da su na platformi bili meta maltretiranja i uznemiravanja. Drugi su, pak, svjedoci rasprava o antisemitizmu, rasizmu i poricanju COVID-19.

Što se tiče Hrvata, neki kažu da je to samo gubljenje vremena, zagađenje Interneta, te da nisu još naišli na kvalitetne rasprave. Drugi će, pak, kazati da je audio budućnost a Clubhouse korisna aplikacija ako radite u digitalnoj industriji.

Razgovarajući s kolegama generalno je razmišljanje kako je Clubhouse (za sada) mreža na kojoj ćete prije uspostaviti poslovne kontakte i čuti stajališta stručnjaka, nego prodati svoje usluge ili proizvode. Nije loša ideja niti povezati se sa influencerima koji će promovirati vaš brend.

Brendovi koji se odluče biti aktivni na Clubhouse mogu steći kredibilitet ako budu raspravljali o temama u kojima su stručnjaci. Na taj način će steći i povjerenje jer su se otvoreno stavili na raspolaganje svojim potencijalnim kupcima.

U svom trenutnom stanju Clubhouse bi mogao pomoći i oko izgradnje zajednice oko brendova, ali zato što je još uvijek jako “mlada” mreža za tvrtke koje žele doseći najveću moguću publiku postavlja i neka ograničenja.

Kao i na svakoj novoj društvenoj platformi, prije nego se konačno odlučite aktivno uključiti, savjetujemo vam da provedete neko vrijeme u Clubhouseu i vidite što vam aplikacija nudi a što bi vam koristilo.

Važno je znati jesu li teme o kojima se razgovara u “sobama” povezane s vašim proizvodom ili nišom, postoje li stručnjaci s kojima biste mogli održati zajedničke rasprave kako biste povećali svoju vjerodostojnost.

Vidite je su li na Clubhouse vaši konkurenti te provjerite možete li tamo, uz prilagodbu, primijeniti marketinške strategije koje već radite na drugim mrežama kao što su webinari, virtualni događaji, live nastupi i sl.

No prije svega toga – provjerite može li vam netko poslati pozivnicu u Clubhouse kako biste se mogli upoznati s aplikacijom.

Hoćete li dati šansu ovoj novoj društvenoj mreži?

Pišite nam ako je već koristite, zanima nas vaše iskustvo.